To był skrót myślowy
kszyk - ptak z długim dziobem - trzeci od góry. Nie wiem czy robiłem z tc czy bez bo nie pamiętam.
bicubic: to rodzaj interpolacji?, w Photoshopie. w każdym bądź razie jak przygotowujesz odbitkę do druku przy 300 liniach na cal. to 3500 tysiąca punktów (20d) starczy na 30 cm. więc plik trzeba trochę rozszerzyć. np kozystając z interpolacji bicubic w ps. Są lepsze metody, ale do 60 cm /300dpi z 8 megapikseli nie trzeba kombinować.
a prawda: kszyk
Moja rada:
Kup jakiegokolwiek starego i dobrego zooma który działa z nowymi canonami.
Ja generalnie jestem nikoniarzem - czasowo tylko w obozie wroga- i kupilem starą suwaną sigmę 75-300 apo (do d70) do 200 mm to jest jak (dobra) L a kosztuje 400 pln. W nikonie jest dużo mniejszy problem z kompatybilnością starych obiektywów.
A czy zoom jest dobry sprawdź tu: http://www.photodo.com. jak ma > 3 to jest dobry.
I porób zdjęcia, zobacz co Ci leży. Zooma sprzedaj albo weź na wycieczki a potem znacznie sensowniej wydasz pieniądze. Będziesz wiedzał czy:
- zoom czy stały
- jak jasny
- czy IS jest Ci na pewno potrzebny (podpowiem: jest)
Aha, do robienia zdjęć ptaków najbardziej przydają się: książki, wolny czas, samochód (ja nie mam prawa jazdy) a potem ogniskowa. Poważnie