Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 67

Wątek: 300 4,0L IS + EXTENDER 1,4 vs 400 5,6L dla ptaków i zwierzaków

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie 300 4,0L IS + EXTENDER 1,4 vs 400 5,6L dla ptaków i zwierzaków

Witam !

Mam prośbe o pomoc w wyborze miedzy tymi szkałmi 300 4,0L IS a 400 5,6L. Generalne zadanie jakie przed nimi stawiam to fotografia przyrodnicza - małe zwierzątka ( bobry- wiewiórki ) + ptaki .
    Moje rozterki dotyczą głownie ogniskowej - profesjonaliści odnośnie ptaków (przynajmniej z tego co wyczytałem na tym forum) twierdzą ze 400 5,6L jest idealne do tego celu w płoczeniu z moim 300D dałby on ogniskowa 640 z tym że bez stabilizacji natomiast z dodatkowym Extenderem 1,4 prawie 900 równiez bez stabilizacji i autofokusa
    Pytanie tylko czy ta dodatkowa ogniskowa między 640-900 jest do wykorzystania zakładając ze nie ma tam stabilizacji nie ma autofokusa i jest stosunkowo ciemno 8,0. Pytanie również czy taka ogniskowa rzeczywiście aż tak często jest potrzebna do ptaków czy to co da nam 300 z extenderem i na korpusie 300 D ( 670mm )nie bedzie wystarczające ( tu dodatkowo działa AF i IS )
    2. Drugie pyatnie to jakośc zdjęć: 400 5,6L to legendarna żyleta a jak to wygląda w porównaniu z 300 4,0L IS powiedzmy z pominięciem Extendera na nominalnych ogniskowych ( 480 lub 640 dla eos 300D ) czy IS nie pogarsza tu ostrości ??
    3. Trzecia sprawa to stosunek jakości zdjęc w takich dwóch przypadkach - 400 5,6 L ( gołe ) vs 300 4,0L IS + Extender 1,4 ( w tym przypadku obiektywy mają bardzo podobną ogniskową (ok 650mm) ??? w sumie to chyba to pytanie jest dla mnie najważniejsze
    Szkla są w podobnych cenach więc rozterka jest jeszce większa Extendera już mam więc nie wpływa na cene zestawu

Pozdrawiam i czekam , czekam na jakąś podpowiedż ( głowa i tak juz mnie boli )

Paweł

Uzależniony Awatar FOTOGRAF
    Miasto
    Holandia, Polska

Domyślnie

hmm... duzo juz bylo pisane na forum, nawet twoj dylemat tez byl rozwiklany.
    Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereli
    Canon? moze niedlugo!

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FOTOGRAF
    hmm... duzo juz bylo pisane na forum, nawet twoj dylemat tez byl rozwiklany.
    Akurat 300/4IS+TC vs 400/5.6 to nie pamietam... Ciezka decyzja... sprowadza sie do odpowiedzi na pytanie: "czy IS przydaje sie w fotografowaniu ptakow"? Ja sie nie znam, ale podejrzewam ze tak ;-) i ze bonus za IS moze byc wiekszy niz roznica w jakosci miedzy 400 a 300+TC.

Edit: chyba że chodzi o robienie fotek na poważnie.. wtedy i tak raczej statyw -> w takiej sytuacji 400/5.6.

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

No dobra a zakąłdając ze uzyje statywu i powiedzmy podejde do obiektu troche blizej zeby uzyskac ten sam obraz czy : zdjecie wykonane 300 4,0L IS bedzie tak samo dobre technicznie jak to wykonane za pomocą 400 5,6L ??

oczywiscie zaklądając brak TC - na nominalnych ogniskowych

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest
    oczywiscie zaklądając brak TC - na nominalnych ogniskowych
    300/4 to niezły grat, waży 2 razy tyle co 400/5.6. Nie wiem czy potrafiłbym tym na dłuzszą metę fotografować z ręki, mimo IS. A skoro statyw, to po co IS?

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25
    300/4 to niezły grat, waży 2 razy tyle co 400/5.6. Nie wiem czy potrafiłbym tym na dłuzszą metę fotografować z ręki, mimo IS. A skoro statyw, to po co IS?
    300/4 jest lzejszy od 400/5.6
    Ostatnio edytowane przez DoMiNiQuE ; 21-08-2006 o 21:21

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Osobiscie wybrałbym 300F/4IS z TC masz tak naprawde 2 szkła. Snowborder stosuje TC1.4?? własnie na tym szkle i nie widziałem aby niekorzystnie sie wypowiadał o tym połaczeniu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez towersivy
    Osobiscie wybrałbym 300F/4IS z TC masz tak naprawde 2 szkła. Snowborder stosuje TC1.4?? własnie na tym szkle i nie widziałem aby niekorzystnie sie wypowiadał o tym połaczeniu.
    Uzywam 200/2.8L z TC 1.4 i nie jest to optymalne rozwiązanie (spadek jakości, wolniejszy AF). Skoro dokładnie wie co chce fotografować, to pozytek z krótszego szkła jest marny.

Co do tych ciężarów, to muszę sprawdzić

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

No dobra a wracając do ogniskowych czy faktycznie 400 5,6L z TC zamotowane na 300D jest do wykozystania ?? daje to ogniskową 900mm ale ze światłem 8 . czy takie parametry da się wykorzystać w fotografi ptaków i czy czesto sie z nich korzysta ??

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest
    No dobra a wracając do ogniskowych czy faktycznie 400 5,6L z TC zamotowane na 300D jest do wykozystania ?? daje to ogniskową 900mm ale ze światłem 8 . czy takie parametry da się wykorzystać w fotografi ptaków i czy czesto sie z nich korzysta ??
    Da się wykorzystać. Na tle nieba lub przy bardzo dobrym świetle. Trochę podparcia też się przyda.

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów