Makro???
to bys musial duuuuzo tych pierscieni dolozyc
Jak dolozysz jeden pierscien to stracisz ostrzenie na nieskonczonosc i zyskasz nieco mniejsza minimalna odleglosc ostrzenia, ale do makro to jeszcze bedzie duuuuuzo brakowalo
Makro???
to bys musial duuuuzo tych pierscieni dolozyc
Jak dolozysz jeden pierscien to stracisz ostrzenie na nieskonczonosc i zyskasz nieco mniejsza minimalna odleglosc ostrzenia, ale do makro to jeszcze bedzie duuuuuzo brakowalo
Aha,... czyli z makro d.pa![]()
Dobra czyli Makro zostawiamy, ...i powracam do dylematu
300 IS vs. 400
Skłaniam się coraz bardziej ku 400`tce...
I tak przy tej długości potrzebny będzie tripod lub monopod.
Stabilizacja napewno choćby nawet "Pierwszej Generacji - 2EV" się przydaje, ...ale z koleii 100mm dorogą nie chodzi
Też coraz częściej czytam o wręcz fenomenalnym AF i jakości tego szkła...
W końcu wpakowe jest w nie dwa razy mniej soczewek niż w 300`tce - więc jestem skłonny dać wiarę tym zachwytom.
I coraz bardziej jestem przekonany, że 300`tka + TC 1.4x nie jest w stanie "dogonić" dłuższego brata w kwestii jakości jak i szybkości
Ale jeszcze czekam na Wasze sugestie i porady....
Apropos pierścienia to do ważek i motyli się taki zestaw nadaje i owszem :-)
Jako posiadacz minolty 5d ze stabilizacja matrycy (wczesniej canony s1 is oraz s2 is) stwierdzam, ze stabilizacja to cudowny wynalazek i zapewniam, ze gdybym byl canonierem, nigdy nie zainwestowalbym w supertele bez IS. Wystraczy spojrzec na szkla z najwyzszej polki - 200, 300, 400, 600, 800 - wszystkie maja IS. Z pewnoscia swiadczy to o tym, ze nawet profesjonalisci doceniaja jego funkcjonalnosc i ze nie ma on zadnego negatywnego wplywu na jakosc. 400/5.6 uzywalem (ale w wydaniu sigmy) i powiedziec musze, ze przy tej ogniskowej i f5.6 potrzeba naprawde sporo światla, aby miec czasy na poziomie 1/500 (przy rozsadnym iso - 200/400). W przypdaku fotek ptakow na tle nieba nie ma z tym problemu, ale np. w lesie to juz straszna lipa. Jesli piszesz, ze z czatowni nie bedziesz korzystal, to mimo wszystko lepszy bedzie 300 z ISem + TC. Bo po co ci 400 o nieco lepszej jakosci optycznej, skoro wiele ujec ci przepadnie (wyjda poruszone albo nawet nie zdecydujesz sie nacisnac spust migawki jak zobaczysz w wizjerze czas na poziomie 1/100s). Roznice miedzy 300+TC a 400 pewnie i tak beda dostrzegalne tylko przy max powiekszeniu fotki na monitorze. Nie uzywalem zadnego z tych szkiel, ale po obejrzeniu sampli na optyczne. zdecydowalbym sie na 300/4 IS +TC.
Hmmm, i znowu mętlik @hehe
Wiem, że to szkło całkiem fajnie rysuje z TC.
Ale trapi mnie teraz głównie - szybkość AF takiego zestawu...
Tak w ogóle jak się przejrzy testy na photozone.de, to wychodzi, że 300+TC jest ostrzejsza w srodku kadru od 400 (obie na f5.6), ale troche slabsza w rogach. Choc przyznaja tam, ze wczesniej mieli gorszy egzemplarz 300/4 IS, ktory z TC sprawowal sie znacznie gorzej od golej 400.