Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 48 z 48

Wątek: Do czego już dochodzi !!

Bywalec Awatar Ciosna
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jatzzek Zobacz posta
    Czyli co? Taki los? I mam dac sobie spokoj?
    Spróbowałbym oddać zdjęcia młodym i niech sobie robią z tym dalej co chcą. A jeśli ten wariant nie jest możliwy to dogadałbym się jakoś z filmowcem nie robiąc jakiegoś wielkiego "HALO" żeby młodzi nie pomyśleli, że im problemy robisz (wyluzowałbym). Jednakże twoje zdjęcia nie są jakimś dodatkiem do filmu tylko równie ważną pamiątką z tego wydarzenia co ten film i warto by to zaakcentować. Może się mylę, ale zdjęcia i tak z czasem będą miały większe wzięcie niż ten film bo obejrzenie go w całości wymaga czasu, a foty się włącza i zawsze można je obejrzeć czy pokazać "na szybko" znajomym którzy nie byli na ślubie. Takie jest moje zdanie

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Poproś o umieszczenie na końcu filmu twojej 'wizytówki/planszy' - i tyle.
    Nie powinien robić problemów - w razie czego powiedz mu prosto z mostu o co chodzi i zapytaj czemu robi z tego problem? Ktoś wspomniał, że zdjęcia będą oglądane w kręgu rodziny i znajomych, i to prawda - z tych ludzi raczej każdy będzie wiedział kto robił film a kto zdjęcia. Albo się po prostu zapytają Młodych jakby sami chcieli skorzystać. Zazwyczaj cały film oglądają domownicy, reszta jeśli w ogóle przypomni sobie, żeby pożyczyć od Młodych i obejrzeć film to ogląda to najczęściej do samej zabawy na podglądzie.

Z drugiej strony zastanawia mnie, czy tylko u nas w Polszy operator nigdy nie dogada się z fotografem? Eh, szkoda gadać... Jeden drugiemu by najchętniej oczy wydrapał na samo dzień dobry. Czy tylko u nas taka przyjazna atmosfera w pracy?? W zasadzie zero współpracy.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Bo jesteśmy indywidualistami - nie wiedziałeś Zielony?
    Ale może się to zmieni - w dyscyplinach zespołowych zaczynami odnosić coraz większe sukcesy

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków NH

Wink

Cytat Zamieszczone przez Zielony Zobacz posta
    Z drugiej strony zastanawia mnie, czy tylko u nas w Polszy operator nigdy nie dogada się z fotografem? Eh, szkoda gadać... Jeden drugiemu by najchętniej oczy wydrapał na samo dzień dobry. Czy tylko u nas taka przyjazna atmosfera w pracy?? W zasadzie zero współpracy.
    dogadują się kiedy są z jednej firmy;-)

von Klamke
    Guest

Domyślnie

Art. 16 prawa autorskiego: Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, autorskie prawa osobiste chronią nieograniczoną w czasie i niepodlegającą zrzeczeniu się lub zbyciu więź twórcy z utworem, a w szczególności prawo do:

1) autorstwa utworu;
    2) oznaczenia utworu swoim nazwiskiem lub pseudonimem albo do udostępniania go anonimowo;
    3) nienaruszalności treści i formy utworu oraz jego rzetelnego wykorzystania;
    4) decydowania o pierwszym udostępnieniu utworu publiczności;
    5) nadzoru nad sposobem korzystania z utworu.

Czyli kameraman musi opatrzeć zdjęcia Twoim podpisem. I niech nie robi łaski.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wygrubiłeś tylko pierwszą część zdania, a jest jeszcze ta po albo. Nie jestem pewien, ale 2 oznacza chyba tylko tyle, że nikt inny nie może się pod tym zdjęciem podpisać.

von Klamke
    Guest

Domyślnie

Wygrubiłem bo rzecz się rozchodziła o podpis właśnie...
    Chodzi o to, że tylko i wyłącznie od woli twórcy zależy czy dane dzieło - w tym wypadku fotografie - będą opatrzone informacją o nim jako o autorze, czy też bez takiej informacji.
    Inaczej - do końca świata i jeden dzień dłużej te zdjęcia będą funkcjonowały nierozłącznie z oznaczeniem twórcy dzieła. Bez względu na to czy sprzedał dane foto czy nie.
    Chyba, że jego życzeniem będzie pozostanie anonimowym, "ad maiorem Dei gloriam".

Coś już napisał
    Miasto
    Skierniewice

Domyślnie

A ja mam taka propozycję......może pogadaj z "filmowcem" jesli nie uda sie dojsc z nim do porozumienia, dostarcz mu kilka zdjęć ale ze swoim logo na nich...takim znakiem wodnym, gdzies w rogu, dyskretnym ale widocznym..... i nie zaczynaj wojny...nie warto....może kiedys się jeszcze spotkacie na jakimś weselu i bedzie wtedy problem....

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów