Robia juz jakies adaptery CF dla SD? Oczywiscie tak zeby to dzialalo z Canonem
Robia juz jakies adaptery CF dla SD? Oczywiscie tak zeby to dzialalo z Canonem
w watku futurystycznym pomyslalo mi sie czy aby pomyslem na przyszlosc foto cyfrowego nie jest metoda jaka stosuja do zdjec astronomicznych robionych przez radioteleskopy? tam tylko odbieraja sygnal wprawdzie, a tu zrodlem fal bylby zaimplantowany do body radar w rodzaju policyjnej suszarki /umownie rzecz ujmujac/ ktory daje rysunek kadru - per analogia do formatu RAW, a obiektyw rejestruje barwy. Procesor sklada to do kupy i mamy super ostry obraz bez znieksztalcen optycznych... pomarzyc mozna? ok, wracam na ziemie
A ja mam zastosowanie (właśnie wymyśliłem). Obecnie drukarki (zwłaszcza te do zdjęć, ale nie tylko te) są wyposażone w gniazda CF/SD i inne jeszcze. Wyobraź sobie kartę, na którą - dzięki takiemu "rozszerzeniu" o WiFi - można przepchnąć fotki (wystarczy że po protokole FTP albo przez interfejs WWW). W takim momencie możesz sobie taką kartę włożyć w dowolną taką drukarkę i masz możliwość transmisji danych bez kabli. I drukarka nie musi obsługiwać nic oprócz tego co już umie, czyli odczytu danych z karty. Po prostu transmitujesz dane na kartę a potem je drukujesz z karty. Wada - trzeba podejść do drukarki i na niej odpalić drukowanie (chyba, że się ma np. takiego Canona obsługiwanego pilotem). Jakby się ciut postarać to może dałoby się na tej zasadzie zrobić printserwer do dowolnej drukarki. Poza tym zamiast drukarki może być i inne urządzenie (tak, wiem, że palmtopy mają teraz już wbudowane wszystko co się rusza). Poza tym jest jeszcze kwestia ceny - im niższa tym więcej ludzi by to kupiło.Zamieszczone przez akustyk
Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)
tego, mowiac szczerze, tez nie widzeZamieszczone przez Peri Noid
dodanie do drukarki lacza WiFi to kwestia paru zlotych, i jesli rynek zdecyduje, ze cos takiego jest potrzebne to raczej sie przyjmie w takiej postaci. na pewno nie w drukarkach domowych, ale w segmencie biurowek jest duza szansa.
ale juz np. databank wifi to by bylo cosna mocnym akku Lion mogloby spokojnie chodzic, a miejsca w srodku bynajmniej nie brakuje na cala chipologie
jakby po stronie aparatu (karty CF-Wifi) dodac rozsadne sterowanie przesylem danych (zeby mozna bylo wlaczyc/wylaczyc synchronizacje z bankiem) to byloby super...
Myślę, że teraz o tym marzymy, a za lat ... 4, może 5 (kot mi oślinił szklaną kulę, więc nie widzę dokładnie ;P) to będzie codzienność. I dobrze. To się nazywa postęp
.
Może wtedy Canon obniży cenę na swój moduł WiFiZamieszczone przez Michal-Czuba
![]()
Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)
To ja podam ciekawy przykład: mam drukarkę termosublimacyjna Samsunga SPP-2040. Ma ono złącze usb na moduł bluetooth - i wystarczy tam wpiąć zwykły bluetooth na usb i można sobie drukować bezprzewodowo, sprawdzone z Nokią 6280![]()
Rzecz w tym, że 99% (zabezpieczam się ;-) ) dongli BT wykorzystuje ten sam protokół do komunikacji. Dzięki temu nie ma potrzeby używania różnych sterowników - wystarczy jeden. Taki też został zaimplementowany w twojej drukarce i dlatego to działa.Zamieszczone przez Ted
Z kartami WiFi jest ten problem, że co chip to inny sterownik potrzebny. Niestety. Gdyby w tym temacie doszło do standaryzacji to by była inna historia. Ale nie jest.
Jak widać z tym Wifi w kartach może być problem, ale może by tak od drugiej strony?
Tzn poprzez USB. Przecież jest EOS Capture. Gdyby znalazł się ktoś kto wyprodukowałby urządzonko (działające na podobnej zasadzie) podłączane pod port USB, które ściągało by zdjęcie na jakiś DataBank/czytnik/inne urządzenie posiadające Wifi/itp.
Urządzenia elektroniczne są ciągle miniaturyzowane to i możliwe, że cały modulik wraz z wtyczką miniUSB nie odstawał by zbytnio od aparatu.![]()
350D + KIT| BG-E3 | Tamron f2.8/28-75mm | Pentor f2.8/135mm | Porst f1.8/50mm
http://photo.dario-g.com
Coś w tym jest - wystarczyłoby wyposażyć databank w interfejs WiFi i mały serwerek FTP/HTTP. Przy dzisiejszej technologii to trywialna sprawa. Tylko teraz trzeba by znaleźć jakąś firmę, która mogłaby to zrobić i skutecznie lobbować na rzecz takiego projektu ;-) Są chętni?Zamieszczone przez dgi
Inna sprawa, że karta na CF byłaby schowana w aparacie, żadnych kabli, nic się nie plącze i nie gubi - większa wygoda, a technicznie realizowalne. Może czas przyniesie jakieś modele tego typu.