Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 22 z 22

Wątek: Plener w Warszawie - gdzie?

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

jezeli "lubisz" las to może Las Kabacki? Wiesz Powsin, dużo drzew polany itp

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Baal
    Pytałem który jest praktyczniejszy. Wole wydać 300zł ale na porządny filtr i pytałem który jest praktyczniejszy (...)
    Bo czym się różnią to wiem.
    Niestety z tego co piszesz wynika ze moze i wiesz czym sie roznia ale tego po prostu nie rozumiesz.
    Skylight sobie daruj - zmienia kolorystyke i nie ma co sie potem bawic w korekcje niepotrzebnie.
    UV - albo w gory/na plaze albo ogolnie jako ochrona (np jak cos ci moze trzepna/zezrec powloki na obiektywie, typu latajacy zwir/kamyki/galezie/kocie pazury/bloto z sola/pyl itp niewiadomojaki brud/od bardzo czestego czyszczenia tez moze sie za mocno rysowac przednia soczewka). Jesli nie przewidujesztakich warunkow focenia - daruj sobie UV... ja jednak naleze do takich co nie zawsze wiedza w jakich warunkach nastepnego dnia przyjdzie im focic i zeby mi cos nie trzeplo/zezarlo przedniej soczewki - zawsze nosze UV dla ochrony.
    Polar - jesli przewidujesz duze kontrasty i/lub odbicia do redukcji to go smialo kup, w plenerze gdy masz widoczne niebo to bardzo sie przydaje, tylko pamietaj ze najlepiej sie sprawuje gdy slonce masz nad lewym lub prawym ramieniem.

Czyli - jesli chcesz ochraniac szklo to UV, jesli redukowac kontrasty i odbicia to polar, czyli najlepiej oba. Niektorzy maja na tyle czasu/cierpliwosci ze odkrecaja UV by przykrecic polar, ja jednak polara nakrecam na UV kiedy mam potrzebe bo moje filtry (B+W MRC) sa na tyle dobrej jakosci ze dwa na raz nie psuja obrazu.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów