Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Plener w Warszawie - gdzie?

Mieszany widok

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Baal
    A w południe będzie gorzej?
    Nie rob zdjec w poludnie. Zabija cie cienie i kontrasty... no chyba ze chcesz po prostu przepstrykac ladna dziewczyne a nie zrobic zdjecia plenerowe atrakcyjnej modelce - to dwa rozne okreslenia.

Jak się ma do fotografowania modelki w plenerze filtr polaryzujący?
    Jak zadajesz takie pytanie to przecwicz najpierw uzycie polara w terenie ale na zdjeciach krajobrazowych.

Dysponuje tylko S 70-300mm f/4-5.6 DG AP0 Macro i 18-55mm (standard).
    No w lesie to ci bedzie za ciemno a w terenie otwartym bedziesz walczyl z kontrastem, odblaskami i aberracjami.
    Przydalby sie przynajmniej 50 1.8 albo Tamron 28-75 2.8

A na temat to moge polecic (tylko nie w weekend bo te miejsca bywaja wtedy zatloczone):
    - Ogrod przy BUW : ul. Dobra 56/66, http://buwcd.buw.uw.edu.pl/galeria/ogrody/ogrody.htm
    - Ogrod Botaniczny Powsin: http://www.ogrod-powsin.pl/plan.html

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Nie rob zdjec w poludnie. Zabija cie cienie i kontrasty... no chyba ze chcesz po prostu przepstrykac ladna dziewczyne a nie zrobic zdjecia plenerowe atrakcyjnej modelce - to dwa rozne okreslenia.
    Już kiedyś z tym walczyłem, dlatego wiem że w południe nie ma co (w godzinach 11-18). Zdecydowanie wolę zrobić ładne zdjęcia plenerowe atrakcyjnej modelce

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Jak zadajesz takie pytanie to przecwicz najpierw uzycie polara w terenie ale na zdjeciach krajobrazowych.
    A który polar byś mi polecał do tej Sigmy? Bo pytałem w kilku miejscach i to jest róźnie, albo Hama albo Hoya, ale który lepszy? A właśnie polaryzujący czy UV, który lepiej zakupić?
    Canon 350D EOS | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 | Velbon CX 440 | Kingston CompactFlash 1GB | Soczewki makro: +1d, +1d, +2d, +4d, +10d

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Baal
    A który polar byś mi polecał do tej Sigmy? Bo pytałem w kilku miejscach i to jest róźnie, albo Hama albo Hoya, ale który lepszy?
    Albo Hama, albo Hoya. Z Hoyi SHMC najlepszy, HMC porownywalny do Hamy. Najpierw zastanow sie czy na pewno potrzebujesz filtra polaryzacyjnego a potem wybierz ten ze sredniej polki na ktory cie stac, a jak cie stac to bierz i najwyzsza polke (B+W , Heliopan).

A właśnie polaryzujący czy UV, który lepiej zakupić?
    Na poczatek to ksiazke juz ci Czacha doradzil, potem sie bierz za modelki w plenerze bys sobie i dziewczynie krzywdy zdjeciami nie uczynil.
    A o roznicach miedzy filtrami znajdziesz wiele na forum. Np tu:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=13493

Uprawnienia umieszczania postów