Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Plener w Warszawie - gdzie?

Bywalec

Domyślnie

A w południe będzie gorzej? Jak się ma do fotografowania modelki w plenerze filtr polaryzujący? Dysponuje tylko S 70-300mm f/4-5.6 DG AP0 Macro i 18-55mm (standard).
    Canon 350D EOS | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 | Velbon CX 440 | Kingston CompactFlash 1GB | Soczewki makro: +1d, +1d, +2d, +4d, +10d

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

co bedzie gorzej? inne swiatlo bedzie, ostrzejsze, mocniesze cienie itd... polara mozesz wziasc, moze sie przydac ale to tez zalezy od tej pojedynczej konkretnej sytuacji zdjeciowej... idz zrob te zdjecia wrescie - pozniej nam pokazesz a my juz ci powiemy co jest OK a co nie, pozniej zrobisz kolejna sesje itd itd...

Bywalec

Domyślnie

Ale modelki zbytnio nie mogę ciągać wiec najpierw sie przespaceruje po tym lesie i wybiore kilka ciekawych miejsc

A który filtr polaryzujący polecasz mi do tych obiektywów ktore mam?
    Canon 350D EOS | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 | Velbon CX 440 | Kingston CompactFlash 1GB | Soczewki makro: +1d, +1d, +2d, +4d, +10d

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Baal
    A w południe będzie gorzej?
    Nie rob zdjec w poludnie. Zabija cie cienie i kontrasty... no chyba ze chcesz po prostu przepstrykac ladna dziewczyne a nie zrobic zdjecia plenerowe atrakcyjnej modelce - to dwa rozne okreslenia.

Jak się ma do fotografowania modelki w plenerze filtr polaryzujący?
    Jak zadajesz takie pytanie to przecwicz najpierw uzycie polara w terenie ale na zdjeciach krajobrazowych.

Dysponuje tylko S 70-300mm f/4-5.6 DG AP0 Macro i 18-55mm (standard).
    No w lesie to ci bedzie za ciemno a w terenie otwartym bedziesz walczyl z kontrastem, odblaskami i aberracjami.
    Przydalby sie przynajmniej 50 1.8 albo Tamron 28-75 2.8

A na temat to moge polecic (tylko nie w weekend bo te miejsca bywaja wtedy zatloczone):
    - Ogrod przy BUW : ul. Dobra 56/66, http://buwcd.buw.uw.edu.pl/galeria/ogrody/ogrody.htm
    - Ogrod Botaniczny Powsin: http://www.ogrod-powsin.pl/plan.html

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Nie rob zdjec w poludnie. Zabija cie cienie i kontrasty... no chyba ze chcesz po prostu przepstrykac ladna dziewczyne a nie zrobic zdjecia plenerowe atrakcyjnej modelce - to dwa rozne okreslenia.
    Już kiedyś z tym walczyłem, dlatego wiem że w południe nie ma co (w godzinach 11-18). Zdecydowanie wolę zrobić ładne zdjęcia plenerowe atrakcyjnej modelce

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Jak zadajesz takie pytanie to przecwicz najpierw uzycie polara w terenie ale na zdjeciach krajobrazowych.
    A który polar byś mi polecał do tej Sigmy? Bo pytałem w kilku miejscach i to jest róźnie, albo Hama albo Hoya, ale który lepszy? A właśnie polaryzujący czy UV, który lepiej zakupić?

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

A kolega Baal to chyba powinien przeczytac jakis podrecznik z podstawami fotografii.. no i jak by zaczepil o "szukaj" na forumie naszym tez by fajnie bylo.. bo zadaje takie pytania ze az glupio odpowiadac..

Z ksiazek na dobry start to moze cos z serii NationalGeographic?

Coś już napisał Awatar logger

Domyślnie

Ładnie jest jeszcze w "Królikarni" na Puławskiej. Troche zieleni, mały dworek a na dole dwa małe stawy
    Ostatnio edytowane przez logger ; 22-08-2006 o 21:33
    Canon 40D | Sigma 18-50/f2.8 EX DC | C50 f1.8 | 430EX | Statyw | dużo chęci

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Baal
    A który polar byś mi polecał do tej Sigmy? Bo pytałem w kilku miejscach i to jest róźnie, albo Hama albo Hoya, ale który lepszy?
    Albo Hama, albo Hoya. Z Hoyi SHMC najlepszy, HMC porownywalny do Hamy. Najpierw zastanow sie czy na pewno potrzebujesz filtra polaryzacyjnego a potem wybierz ten ze sredniej polki na ktory cie stac, a jak cie stac to bierz i najwyzsza polke (B+W , Heliopan).

A właśnie polaryzujący czy UV, który lepiej zakupić?
    Na poczatek to ksiazke juz ci Czacha doradzil, potem sie bierz za modelki w plenerze bys sobie i dziewczynie krzywdy zdjeciami nie uczynil.
    A o roznicach miedzy filtrami znajdziesz wiele na forum. Np tu:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=13493

Bywalec

Domyślnie

Vitez ale źle zrozumiałeś i nie tylko ty pytanie o filtry Pytałem który jest praktyczniejszy. Wole wydać 300zł ale na porządny filtr i pytałem który jest praktyczniejszy, fotografuje scenerie, makro (głównie), zwierzeta czasami (jak mam możliwość) no i teraz próbuje troche w portretach.

Bo czym się różnią to wiem.

Bywalec

Domyślnie

Ale tak jak przeczytałem konkretnie te wyjaśnienie to Skylight by był dobry, do reszty polaryzujacy i uv (własnie do scenerii) Czuje, że jeszcze rok, kompletowania sprzętu a w plener będę wychodził z walizką

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów