Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Jak ustawic sRGB dla RAW-ow w PS CS2?

radp
    Guest

Domyślnie Jak ustawic sRGB dla RAW-ow w PS CS2?

Jak w temacie czyli czy jest mozliwosc ustwienia przestrzeni sRGB dla RAW-ów w PS CS2?
    Obrabiam RAW-y w PS CS2, ustawiam balans bieli, nasycenie, kontrast i inne, zeby kolory wygladaly tak jak chce, a po zapisaniu do jpg jest zupelnie inaczej niz wygladalo w podgladzie obróki RAW-a.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

przy wywolaniu w ACR mozesz ustawic sRGB. a w samej szopce jako przestrzen robocza barw tez musisz ustawic sRGB
    www albo tez flickr

radp
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    przy wywolaniu w ACR mozesz ustawic sRGB. a w samej szopce jako przestrzen robocza barw tez musisz ustawic sRGB
    no wlasnie nie daje to żądanego efektu

wyglada to tak:

po lewej ACR, po prawej po konwersji do jpg

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

save for web, czy zwykly zapis? jesli wybrales bramke numer 2 to sprawdz, czy tam byl haczyk "embed ICC profile" czy jak to tam leci

ma go nie byc. a ja bym i tak save for web robil. wtedy na pewno bedzie sRGB a na podgladzie zobaczysz co dokladnie wyjdzie
    www albo tez flickr

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Zobacz co masz poustawiane w profilach monitora. PS (ACR) wykorzystuje Color Management a IE wyświetla bez CM.

Masz aplet od CM?

radp
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Zobacz co masz poustawiane w profilach monitora. PS (ACR) wykorzystuje Color Management a IE wyświetla bez CM.

Masz aplet od CM?
    Nie mam

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Zobacz w Edit->Color Settings co masz jako "Working Space RGB". Jeśli tam jest sRGB to po zapisie do JPEGa bez względu na to czy jest zaznaczona opcja "embede ICC..." czy nie, powinno byc dobrze. Obstawiał bym źle ustawioną Working Space na np. Adobe RGB w PSie.

No i chyba trochę źle porównujesz ACR z IE a co ze "stadium posrednim" tym co masz w PS. Jak we view->proof setup ustawisz Monitor RGB to wciskając ctrl+y bedziesz miał na ekranie podgląd jak to bedzie wyglądało w IE.

EDIT: To, że konwertujesz do sRGB nie znaczy że PS ma taka przestrzen roboczą. Dobrze jest pozaznaczać te wszystkie opcje od alarmowania przy "profile mismatch" - zabezpiecza przed przeoczeniem różnic profili.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 19-08-2006 o 23:58

radp
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Zobacz w Edit->Color Settings co masz jako "Working Space RGB". Jeśli tam jest sRGB to po zapisie do JPEGa bez względu na to czy jest zaznaczona opcja "embede ICC..." czy nie, powinno byc dobrze. Obstawiał bym źle ustawioną Working Space na np. Adobe RGB w PSie.
    Working Space RGB mam ustawioną na sRGB

No i chyba trochę źle porównujesz ACR z IE a co ze "stadium posrednim" tym co masz w PS. Jak we view->proof setup ustawisz Monitor RGB to wciskając ctrl+y bedziesz miał na ekranie podgląd jak to bedzie wyglądało w IE.
    No i o to mi mniej wiecej chodziło. Dziękuje. Dopiero poznaje Photoshopa, ale te przestrzenie kolorow mnie troche zniechęciły. Chciałem żeby kolory były takie jakie widze, a nie - po konwersji jest zupełnie inaczej.
    Teraz musze się dowiedzieć jak przekonwertowac AdobeRGB do sRGB żeby wyglądało tak samo. Zdaje sie że już kiedyś coś o tym czytałem, teraz tylko muszę to odaleźć. Może ktoś wie lub zna link to tematu?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez radp
    Teraz musze się dowiedzieć jak przekonwertowac AdobeRGB do sRGB żeby wyglądało tak samo. Zdaje sie że już kiedyś coś o tym czytałem, teraz tylko muszę to odaleźć. Może ktoś wie lub zna link to tematu?
    Edit > Convert to Profile > sRGB ...
    www albo tez flickr

radp
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    Edit > Convert to Profile > sRGB ...
    To zauważyłem, ale nie było ok. Ale już wiem, żeby było tak jak chcę to muszę przekonwertować na profil mojego monitora. Wreszcie jest idealnie.
    Ile to sie trzeba namęczyć żeby przekonwertować RAW-a ;]

Znalazłem również watek którego szukałem
    http://canon-board.info/showthread.php?t=10131

thx
    Ostatnio edytowane przez radp ; 20-08-2006 o 01:15

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów