Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Wątek: zdjęcia z 5D

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Co to jest wg Ciebie plastyka?
    Ale to nie ja pytałem o plastykę.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remol71 Zobacz posta
    Ale to nie ja pytałem o plastykę.
    Ale piszac iz ta "plastyka" to mitologia i konkretnie nic nie znaczy ... to chyba definicje jej znasz?
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

W czym jest lepszy 5D od innego APS-C? Ano tym, że na APS-C nie ma możliwości zrobienia niektórych ujęć, na które pozwala FF.
    Przykład? http://canon-board.info/showpost.php...postcount=1062
    Kto nie wierzy, niech spróbuje na APS-C zrobić takie zdjęcie, jak to drugie, stojąc niecały metr od modelki
    .

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    witam;
    odkopuję ten wątek,
    odkopałem lepszy i przeniosłem :-)

ponieważ zetknąłem się z opiniami że "5D ma lepszą plastykę" - co to znaczy konkretnie ?
    Czy może mi ktoś wyjaśnić tę "lepszą plastyczność" 5D ?
    od strony aparatu wpływ na plastykę moze mieć pochodna rozmiaru elementu światłoczułego i związanej z tym ogniskowej uzywanych obiektywów; a mianowicie dynamika przejścia z GO do OOF*, czyli coś co ktoś tu na forum ładnie nazwał "separacją planów".
    Zwracam uwagę, że nie chodzi tutaj o GO wyliczaną za pomocą DOF masterów itp.

*out of focus

Myślałem że plastyka zależy od światła w danej scenie i obiektywu...
    oczywiście, to również ma ogromny wpływ na szeroko pojętą plastykę obrazu, ale juz nie ma bezpośredniego związku z aparatem
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Coś już napisał Awatar s..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    W czym jest lepszy 5D od innego APS-C? Ano tym, że na APS-C nie ma możliwości zrobienia niektórych ujęć, na które pozwala FF.
    Lepszy jest chociazby w tym, ze jak zakladam stalke 20mm, z katem widzenia 97stopni, to mam szeroko, jak zapinam ruskiego zenitara z katem widzenia 180stopni, to mam pelne rybie oko - jak zapne te dwa obiektywy do 40D, to dla 20mm robi sie tak nijak, o rusku juz nie wspomne, gdzy to wogole porazka.
    2 puszki, pare sloikow i obgryzione jablko do pracy
    moje wypociny, moje studio - "trzy sześć studio", fotograf na ślub - wrocław

Domyślnie

Przykład? http://canon-board.info/showpost.php...postcount=1062
    Kto nie wierzy, niech spróbuje na APS-C zrobić takie zdjęcie, jak to drugie, stojąc niecały metr od modelki
    24mm @ F/1.4 @ FF :-)

oczywiscie że nie zrobisz na APS-C, bo potrzebowałbyś obiektyw 15mm f/0,875 :-)

Cytat Zamieszczone przez s.. Zobacz posta
    Lepszy jest chociazby w tym, ze jak zakladam stalke 20mm, z katem widzenia 97stopni, to mam szeroko, jak zapinam ruskiego zenitara z katem widzenia 180stopni, to mam pelne rybie oko - jak zapne te dwa obiektywy do 40D, to dla 20mm robi sie tak nijak, o rusku juz nie wspomne, gdzy to wogole porazka.
    a to są po prostu zwykłe ludzkie przyzwyczajenia osób, które wcześniej miały do czynienia z małoobrazkową kliszą :-)
    Przyzwyczajenia te potrafią być tak silne, żebył to u mnie jeden z głównych powodów zakupu 5D (drugim powodem był wizjer).
    Pozdrowienia, Tomek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    oczywiscie że nie zrobisz bo potrzebowałbyś obiektyw 15mm f/0,875 :-)
    :-)
    Ale z drugiej strony APS-C dodaje kopa szkłom tele, więc są 'plusy dodatnie i ujemne' rozwiązania FF
    .

Domyślnie

Ale z drugiej strony APS-C dodaje kopa szkłom tele, więc są 'plusy dodatnie i ujemne' rozwiązania FF
    oczywiście, ale róbmy z tego wątku pojedynku FF kontra APS-C.

tematem jest plastyka zdjęć i tu udało nam się ustalić, że wpływa na nią światło, a ze strony sprzętu coś takiego jak "separacja planów" związana z formatem matrycy/kliszy.

ktoś ma jeszcze jakieś pomysły, co wpływa na plastykę?
    Pozdrowienia, Tomek

Coś już napisał

Domyślnie

[QUOTE=s..;496552]- jak zapne te dwa obiektywy do 40D, to dla 20mm robi sie tak nijak,

Nie robi się nijak . Robi się 32 mm
    To też ogniskowa . Może ktoś taką chce

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Też kiedyś byłem napalony na FF jak szczerbaty na suchary Od tamtej pory kilku znajomych weszło w posiadanie 5D. Oczywiście nie mogłem się powstrzymać przed użyciem, naturalnie pod kontrolą właściciela. Zalety związane ze szkłami są oczywiste, 50mm to 50mm, a nie jakieś tam do niczego mi nie pasujące 75mm. Niestey zdjęcia jak zdjęcia, normalne, wysokiej jakości, nie wyskakujące z papieru. Sama puszka 5D na kolana nie powala, aparat jak aparat, w dalszym ciągu niestety nieadekwatnie drogi. Zapał ostygł, mit prysnął jak bańka mydlana. IMHO 5D nie posiada tylu zalet, aby wydać na niego tyle forsy. Ale to oczywiście TYLKO IMHO. Każdy ma swoje zdanie w tym temacie.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów