Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Wątek: zdjęcia z 5D

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanussi
    Głebia ostrości zostaje ta sama co w 20D - zasada 20D to po prostu wycięcie części tego co robi 5D i zmian GO nie będzie...
    No mowilem ze sie zacznie.

Przyznasz jednak, ze zeby uzyskac taki sam kadr, w 5D trzeba podejsc blizej obiektu albo uzyc wiekszej ogniskowej, co spowoduje zmniejszenie GO.

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pazurek
    Przyznasz jednak, ze zeby uzyskac taki sam kadr, w 5D trzeba podejsc blizej obiektu albo uzyc wiekszej ogniskowej, co spowoduje zmniejszenie GO.
    IMHO bardziej odpowiednie jest jednak takie podejście:
    aby uzyskać ten sam kadr w FF co w APS-C nie należy zmieniać ogniskowej ani odległosći od obiektu, ale raczej w postprocesingu wyciąć odpowiedni faragment. Tak ja zawsze myślę o cropie (jak sama nazwa wskazuje), i wiele takie myślenie ułatwia.
    40D + Kit + EF-S 10-22 + 24-105L + Tamron 28-75 + Sigma 70-300 + 430ex

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

chodzi o obraz z tej samej odległości z tą samą ogniskową a nie o próbie uzyskania dokładnie tego samego kadru w celowniku... a to różnica... ale macie rację to są dwa różne podejścia do sprawy... ja wychowany na pełnej klatce...baaa na srednim formacie nawet, nie bardzo rozumiem istoty cropa, tego przeliczania i wnikania w zmianę ew pozostawianie tej samej głębi.... rozumuję tak jak napisałem w poprzednim wątku i tyle. pozdrawiam
    marcin
    Ostatnio edytowane przez zanussi ; 20-08-2006 o 13:03
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

5D ma większe piksele a w związku z tym sąsiadujące ze sobą piksele mniej na siebie oddziaływują. Większy piksel to więcej szczegółów na gotowym obrazie.
    A to mocno kontrowersyjne stwierdzenie.
    Elektrycznie? Na jakiej podstawie tak twierdzisz?
    Optycznie? A może masz na myśli takie zjawisko, że większe piksele -> mniejsza gęstość ich upakowania -> mniejsza efekty spowodowane podstawową wadą optyczną obiektywów - ograniczeniem rozdzielczości.
    Bo generalnie, przy stałej wielkości matrycy im mniejsze piksele tym ich więcej i więcej szczegułów na wynikowym obrazie (aż do pewnego momentu, bo nie uzyskamy więcej szczegółów niż rzutuje nam obiektyw).

Zasadnioczo większe piksele dają nam większą pojemność fotodetektorów jeżeli chodzi o gromadzony ładunek = ilość fotonów, które są w stanie łyknąć zanim nastąpi nasycenie (przepał). Ponadto przy zachowaniu tych samych rozmiarów elementów dodatkowych, takich jak tranzystory i ścieżkki połączeniowe (bo dlaczego nie?) mniejszy % powierzchni matrycy jest marnowany na te, nieistotne z punktu widzenia łapania światła, elementy. Te plusy możemy zamienić na większą dynamikę lub większą czułość lub mniejsze szumy lub wszystkiego po trochu, w zależnośći co zrobimy z usyskanym z takiej matrycy sygnałem.

Głebia ostrości zostaje ta sama co w 20D - zasada 20D to po prostu wycięcie części tego co robi 5D i zmian GO nie będzie... to tak jakbym wyciął z obrazu 5D obraz wielkości tego, który robi 20D - nie będzie różnicy w GO
    Tu już koledzy napisali.
    Że na wycinku matrycy FF będzie tak samo jak na cropie? Zgadza się, ale z punktu widzenia robiącego zdjęcia istotne jest jaka będzie GO biorąc pod uwagę cały kadr.

Początki nałogu

Domyślnie

Bo generalnie, przy stałej wielkości matrycy im mniejsze piksele tym ich więcej i więcej szczegułów na wynikowym obrazie
    pierwsze słysze......:/
    ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p

Domyślnie

witam;
    odkopuję ten wątek, ponieważ zetknąłem się z opiniami że "5D ma lepszą plastykę" - co to znaczy konkretnie ? Myślałem że plastyka zależy od światła w danej scenie i obiektywu...
    Czy może mi ktoś wyjaśnić tę "lepszą plastyczność" 5D ?

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Niedawno był wątek FF vs CROP. Poczytaj, pooglądaj sample.

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    witam;
    odkopuję ten wątek, ponieważ zetknąłem się z opiniami że "5D ma lepszą plastykę" - co to znaczy konkretnie ? Myślałem że plastyka zależy od światła w danej scenie i obiektywu...
    Czy może mi ktoś wyjaśnić tę "lepszą plastyczność" 5D ?
    Konkretnie nic to nie znaczy. Zwykła mitologia. IMHO cała ta plastyka bierze się z tego, że 5D statystycznie rzecz ujmując posiadają osoby bardziej otrzaskane z rzemiosłem, a tym samym produkujące mniej gniotów. Co do rzyczy technicznych/mierzalnych to już chyba wszystko zostało powiedziane.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remol71 Zobacz posta
    Konkretnie nic to nie znaczy. Zwykła mitologia. IMHO cała ta plastyka bierze się z tego, że 5D statystycznie rzecz ujmując posiadają osoby bardziej otrzaskane z rzemiosłem, a tym samym produkujące mniej gniotów. Co do rzyczy technicznych/mierzalnych to już chyba wszystko zostało powiedziane.
    a nie prosciej bylo napisac, ze Ty tego po prostu nie widzisz? co ograniczyloby wypowiedz do tej czesci, ktora jest prawdziwa.

nie, nie mam 5D. owszem, jestem "mitomanem", bo w mysl Twojej definicji, wierze, ze moje oczy widza to co widza
    www albo tez flickr

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remol71 Zobacz posta
    Co to jest wg Ciebie plastyka?
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów