Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 66 z 66

Wątek: "Poprawianie" zdjęcia w PS'ie.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Woodland Zobacz posta
    Trochę racja, ale w zdecydowanej większości :smile: chodzi o to jak poprawiać zdjęcia w PS, aby było "dobrze". Więc IMHO software to dobre miejsce.
    Ja tu nie widzę poprawiania tylko zdjęcia i to o dużej objętości, co rusz to nowe - całkiem jak w galerii. Trochę "Cepelii" - niektóre "poprawki" to nawet straszą.

Może byś se jakiś podręcznik do PSa sprawił? Pomyśl o tych co otwieraja wątek a maja wolne łącze.

EDIT: Jak dodac ten wątek post #37 z tym: http://www.canon-board.info/showthre...t=12861&page=2 i post #12 z linkiem http://img234.imageshack.us/my.php?i...1040012gm3.jpg to co wyjdzie? Może jednak moderacja.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 01-09-2006 o 00:04

Bywalec Awatar Woodland
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Ja tu nie widzę poprawiania tylko zdjęcia i to o dużej objętości, co rusz to nowe - całkiem jak w galerii. Trochę "Cepelii" - niektóre "poprawki" to nawet straszą.

Może byś se jakiś podręcznik do PSa sprawił? Pomyśl o tych co otwieraja wątek a maja wolne łącze.

EDIT: Jak dodac ten wątek post #37 z tym: http://www.canon-board.info/showthre...t=12861&page=2 i post #12 z linkiem http://img234.imageshack.us/my.php?i...1040012gm3.jpg to co wyjdzie? Może jednak moderacja.
    Cóż proszę dokładnie przyjrzec się zdjęciom, a potem wydawać osądy

Niech zdecyduje moderator. Miłego dnia. :-)
    Czym staram się robić zdjęcia - szczegóły tutaj.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Woodland Zobacz posta
    Cóż proszę dokładnie przyjrzec się zdjęciom, a potem wydawać osądy

Niech zdecyduje moderator. Miłego dnia. :-)

Nie wydaję osądów tylko mam niemiłe wrażenie o nadużyciach. Dajesz te same zdjęcia w dwóch różnych wątkach. W jednym prosisz o rady jak to poprawić a w drugim wystawiasz w galerii jako "dorobek artystyczny" - to jak sądzisz co inni moga sobie o tym pomysleć?

EDIT: Naprawdę - bez urazy - to co robisz tutaj to bardziej druga galeria (to chyba niezbyt regulaminowe) niz software.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 01-09-2006 o 14:09

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Spokojnie Janusz... jeszcze jedno-dwa zdjecia i polaczymy

Bywalec Awatar Woodland
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Janusz jeżeli nie widzisz tutaj poprawiania zdjęć to nic na to nie poradzę. Ja i mam nadzieję, że nie tylko ja widzę tutaj kilka interesujących poprawek. Niektóre to być może "Cepelia", a niektóre nawet straszą, ale to jest czyjaś wizja przeróbki zdjęcia. Jednemu odpowiada, a innemu nie.

Nie wydaję osądów tylko mam niemiłe wrażenie o nadużyciach. Dajesz te same zdjęcia w dwóch różnych wątkach. W jednym prosisz o rady jak to poprawić a w drugim wystawiasz w galerii jako "dorobek artystyczny" - to jak sądzisz co inni moga sobie o tym pomysleć?

EDIT: Naprawdę - bez urazy - to co robisz tutaj to bardziej druga galeria (to chyba niezbyt regulaminowe) niz software.
    Nie jest moim celem spieranie się z bardziej doświadczonymi kolegami. Jednak uważam, że zdjęcie wystawione w galerii jako "dorobek artystyczny" było i jest zdjęciem "soute" (bez żadnych przeróbek w innym wątku) i takie właśnie zdjęcie wystawiłem w tym wątku z prośbą, aby ktoś bardziej obeznany z PS zaproponował jakąś obróbkę fotki. Nie widzę w tym żadnego naużycia. Jeżeli Ktoś odbiera to inaczej to bardzo mi przykro.

A przy okazji mam pytanie w kategorii umieścić wg. Was taki wątek jak ten?

Z pokorą i wyrazami szacunku,
    Piotr Parka (Woodland)
    Czym staram się robić zdjęcia - szczegóły tutaj.

Dopiero zaczyna Awatar DigiFoto
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Pozwolę sobie dorzucić swoje trzy grosze w tym temacie. Zaiste Photoshop z jego potężnym arsenałem narzędzi do dłubania w bitmapach daje ogromne pole do popisu ludziom z wyobraźnią i chęcią tworzenia. Zawsze jednak kiedy pojawia się temat poprawiania zdjęć zastanawia mnie to kiedy kończy się fotografia a zaczyna grafika i fotomontaż. Niby granica dość cieńka, ale przegięcia często są zbyt dobitnie widoczne. Poprawiamy ostrość, kolory, odszumiamy, kadrujemy, usuwamy paprochy, rzeźbimy wręcz w histogramie, itd. itd. i nie jest to oczywiście zbrodnia, ale tylko do pewnego momentu. Mam wielki szacunek dla osób potrafiących poprawiać zdjęcia subtelnie w sposób prawie niewykrywalny tak by podkreślić naturalne walory i wymowę danej sceny. Za często jednak mamy do czynienia właśnie z czymś co akustyk obrazowo nazwał cepelią. Nic tylko zamknąć oczy i krzyknąć "ała!" Wyżej jednak cenię jedno dobrze wykonane na miejscu zdjęcie od 10 wymemłanych na siłę w photoshopie. Zresztą po co ja tu tyle piszę Jelonki i goła Chinka akustyka wyjaśniają sprawę

Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567

Uprawnienia umieszczania postów