Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 66

Wątek: "Poprawianie" zdjęcia w PS'ie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Zakres bywa bardzo duzy. To ze przy wywolaniu z tego zakresu robi sie cos innego jak dziwnie wywolany raw dla zachowania wszystkiego co sie tylko da nie znaczy, ze aparat tej informacji nie zarejestrowal i nie da sie jej wykorzystac.
    Chciałbym się Kuchatku odnieść do tego.
    Czy można "niedziwnie" wywołać RAW, aby cały zakres był ujęty?

Bywalec Awatar Woodland
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za odpowiedź na mojego posta.Szczególne dzięki za przeróbki dla: stdanielo, Richie i Diego. Najbardziej trafia do mnie "przeróbka Riechie'go bo najbardziej oddaje realną sytuację. Chętnie dowiem się jak osiągnąc taki efekt w PS'ie (najchętniej krok po kroku). Ale to już na priva. Po tym co tu zoabaczyłem to jeszcze bardzo dużo musze poświęcić czasu na PS'a, a jeszcze wiecej "w terenie" przy robieniu zdjęć.

Zgadzam się z akustykiem, że lepiej od razu zrobić cos dobrze, a nie bełtać w szopce ale czasami nie wychodzi.Sczególnie takiemu amatorowi jak ja. Nastepnym razem zdecydowanie sie bardziej przyłożę i skorzystam z Waszych rad: RAW, polar, statyw, ISO 100, przesłona. mam nadzieję, że z następnego wyjazdu fotki będą lepsze.

Korzystając jednak z Waszej wiedzy i umiejętnośći czy można coś zrobić z poniższą fotką. Wiem, że jest koszmarnie nieostra i ucieka w lewo, ale .... Dzięki za pomoc.

Czym staram się robić zdjęcia - szczegóły tutaj.

Domyślnie

Jutro rano podeślę ci na priva jak to zrobiłem, w sumie nic wielkiego ale może triki się przydadzą. Pozdrawiam

Bywalec Awatar Woodland
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stdanielo
    Jutro rano podeślę ci na priva jak to zrobiłem, w sumie nic wielkiego ale może triki się przydadzą. Pozdrawiam
    Wielkie dzięki.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Woodland
    Korzystając jednak z Waszej wiedzy i umiejętnośći czy można coś zrobić z poniższą fotką. Wiem, że jest koszmarnie nieostra i ucieka w lewo, ale .... Dzięki za pomoc.
    no mozna... skadrowac tak, zeby bylo wiecej lewej
    a w tym co jest... mocno cialbym od PG. tak, zeby wiecej bylo obramowania ze strony lewego dolu, a mniej tego po przekatnej. chlopiec siedzi w LD, wiec tam, sila rzeczy, jest punkt ciezkosci kadru.

co do kontrastow i kolorow... mnie sie podoba jak jest. ze ostrosc nie trafila w 100%... i co z tego?

EDIT: jakbym mial usprawiac "pod publiczke" to przerobilbym do BW i dowalil jakies ziarno. ludzie by sie podniecali, ze w takim razie musi byc sztuka, i miekkosc (uwaga! miekkosc, nie nieostrosc) bylaby nawet zaleta, bo byloby bardziej "old-feszyn" i te sprawy...

a tak po prawdzie - zdjecie robi Ci spojrzenie uciekajacego chlopaka. to spokojnie starczy do dobrej fotografii. dobre zdjecie to ciekawa i czytelnie zaprezentowana historia. nie ostrosc pikseli, zdecydowanie kontrastow. takie myslenie to wtornosc
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 20-08-2006 o 12:26
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar Woodland
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Akustyk, a co powiesz o zdjęciach z mojego portfolio (załączony link).

http://onephoto.net/portfolio.php3?id_autora=35857

Z góry dziekuje za komentarze.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

313798 - cos panu z glowy wystaje. sadzac po ogniskowej, mozna bylo lekko zmienic punkt stania i odkleic mu to cos wtle od czaszki
    311549 - gdzies to chyba wczesniej widzialem (digart?). podoba mi sie
    308267 - no zachod jak zachod. zeby go czyms szczegolnym wyroznic trzeba by uczcicwie poszukac fajnej sylwety na tle nieba. drzewo jakies na ten przyklad
    303633 - bez pomyslu co chcesz tym zrobic. a dokladniej material na dwa zdjecia na sile wepchniete w jedno. sam ten cien po prawej i rzucajaca go skalka daja swietne zdjecie. krajobraz w oddali daje drugie, pod warunkiem nie przytloczenia go taka iloscia pierwszego planu, a tym bardziej planu sciagajacego uwage
    301885 - zgadzam sie z moderatorem

ogolnie, to bardzo nierowno. z przewaga na nie
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar Woodland
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    313798 - cos panu z glowy wystaje. sadzac po ogniskowej, mozna bylo lekko zmienic punkt stania i odkleic mu to cos wtle od czaszki
    Dzięki za komentarze. Następnym razem :smile: odkleję mu to od głowy.

311549 - gdzies to chyba wczesniej widzialem (digart?). podoba mi sie
    Cieszę się, ze się podoba. Mimo, że trochę nie ostre.

308267 - no zachod jak zachod. zeby go czyms szczegolnym wyroznic trzeba by uczcicwie poszukac fajnej sylwety na tle nieba. drzewo jakies na ten przyklad
    Z drzewami to był mały problem bo to na wysokości 3.300 m. n. p.m.

303633 - bez pomyslu co chcesz tym zrobic. a dokladniej material na dwa zdjecia na sile wepchniete w jedno. sam ten cien po prawej i rzucajaca go skalka daja swietne zdjecie. krajobraz w oddali daje drugie, pod warunkiem nie przytloczenia go taka iloscia pierwszego planu, a tym bardziej planu sciagajacego uwage
    Faktycznie chyba powinienem tą fotjkę troche inaczej skadrować.

301885 - zgadzam sie z moderatorem
    A ja nie do końca Faktycznie ta lampa i uciekający horyzont psują cały efekt, ale w górach czasami nie można się ustawić tak jak się chce, a nie chciałem usuwać tej lampy w PS'ie.

ogolnie, to bardzo nierowno. z przewaga na nie
    Jeszcze raz dzieki za krytykę, a nie krytykanctwo.

Początki nałogu
    Miasto
    tu i tam...

Domyślnie

stdanielo daj przepis tutaj!
    5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
    :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
    :: Motywy wordpress

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów