Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 66

Wątek: "Poprawianie" zdjęcia w PS'ie.

Początki nałogu Awatar Diego
    Miasto
    Madrid

Domyślnie

Nie moglem sie powstrzymac z zrobieniem tej foty na swoja modłę:

Zaraz ktos powie, ze to sztuka przez duze G ale co mi tam

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Diego
    Nie moglem sie powstrzymac z zrobieniem tej foty na swoja modłę:
    ...
    Zaraz ktos powie, ze to sztuka przez duze G ale co mi tam
    nie tam sztuka... cepelia, az w oczy kole... jeszcze tylko tanczace jelonki, ksiezyc w PG i gola Chinka na polu i totalny wypas. w sam raz na fototapete dla kasiastego Niemca

EDIT: a tak serio - zdjecia to sie poprawnie naswietla, a nie poprawia w szopce. owszem, sa ludzie ktorzy potrafia z gowna zrobic delicje, ale nie lepiej oszczedzic sobie czasu na beltanie w szopce robiac cos od razu dobrze?
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 19-08-2006 o 21:06
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar Diego
    Miasto
    Madrid

Domyślnie

hmmm, jelonki trzeba poszukac w stockach

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

z tych wszytkich zdjec to pierwsze jest najlepsze... ale ogolnie tez jest slabe, tak jak pisal Janusz Body, szare polowki, statyw raw i wtedy mozna poswiecic 15min w szopce ;-) a tak to szkoda czasu ...

cytujac klasyka akustyka choć by skały srały...

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    ...a tak serio - zdjecia to sie poprawnie naswietla, a nie poprawia w szopce. owszem, sa ludzie ktorzy potrafia z gowna zrobic delicje, ale nie lepiej oszczedzic sobie czasu na beltanie w szopce robiac cos od razu dobrze?
    Święte słowa

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
    Januszu, nie wiem jak się do tego odnieść ale przy np.: 20D wychodzi, że ma rozpietość 8,4 EV:
    Łoj zaraz się zacznie dobrze, ze jutro znowu wyjeżdżam fotografować w Vaterlandzie

Hmmmm.... na dpreview różne rzeczy wypisują - tego akurat nie
    czytałem ale:

- na 1D i 5D które mają histogram RGB jest wyraźny podział na 5 stref.
    zobacz też tu: http://www.luminous-landscape.com/tu...stograms.shtml

- nie wydaje mi sie, żeby zakres był aż tak duży. To, w moim przypadku, jest raczej kwestia oceny na podstawie tego co na zdjęciu a nie pomiarów.

- dość istotne jest pytanie co rozumieją przez "usable range". Wołanie RAW-ów na +2 i -2EV i składanie w PS to dla mnie nie jest "usable range". Obraz też zwykle nie jest "usable" albo raczej "viewable" raczej coś bliżej tej Cepelii wychodzi

EDIT:

Cytat Zamieszczone przez Jac
    ...
    wtedy mozna poswiecic 15min w szopce...
    najlepiej 15 min na zdjęcie i 1 minuta na szopke - te proporcje zdecydowanie bardziej pasują
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 19-08-2006 o 21:24

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

a tak swoja droga, juz zupelnie abstrahujac od technikaliow - czemu zdjecie na gorze mialoby wymagac poprawy? ma swietna kompozycje, ciekawy temat, i jedynym pseudo-mankamentem jest to, ze niebo zamiast niebieskie jest biale. pisze pseudo, bo ja nie jestem przecietnym widzem plfoto czy innym uposledzonym poczatkujacym, dla ktorego zupelna biel na zdjeciach jest przestepstwem i kwitowana jest dosadnym i soczystym slowem "przepalenie".

po mojemu jest dobrze. jakbym mial jak to bym gore zajechal lekko niebieska polowka, zeby wprowadzic odrobine dodajacego zdjeciu "efektownosci" koloru. nie majac jak bylbym zadowolony z tego co jest. swiatlo na zdjeciu jest OK, temat dobry, kompozycja bardzo staranna. z mojej strony zero uwag, tak naprawde.

szara polowka raczej tego bym nie jechal. wygladaloby mocno nienaturalnie. no chyba zeby wrzucic jakas leciutka polowke (1~2 mieciutkie dzialki), wydobywajaca troche wiecej szczegolow dalekiego planu i przy okazji optycznie "doswietlajaca" dol kadru. ale bron biosie przyciemniajaca jak najbardziej sensowne tu jasne niebo.

jesli mialbym wybor, to poszedlbym w to miejsce o wschodzie slonca. jesli mialbym
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 19-08-2006 o 22:01
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

1ds mk II rozpedza sie do ponad 11ev rozpietosci.
    http://www.clarkvision.com/imagedetail/dynamicrange2/

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    - na 1D i 5D które mają histogram RGB jest wyraźny podział na 5 stref.
    Juz w D30 bylo, mimo ze nie ma histogramu rgb. Ba... W kompakcie tez mam. Tylko co z tego?

- nie wydaje mi sie, żeby zakres był aż tak duży. To, w moim przypadku, jest raczej kwestia oceny na podstawie tego co na zdjęciu a nie pomiarów.
    Zakres bywa bardzo duzy. To ze przy wywolaniu z tego zakresu robi sie cos innego jak dziwnie wywolany raw dla zachowania wszystkiego co sie tylko da nie znaczy, ze aparat tej informacji nie zarejestrowal i nie da sie jej wykorzystac.

A to czy potem wykorzystamy calosc robiac jakiegos pseudo hdr'a czy raptem waski wycinek z tego rozciagajac go od czerni do bieli juz inna bajka.

- dość istotne jest pytanie co rozumieją przez "usable range". Wołanie RAW-ów na +2 i -2EV i składanie w PS to dla mnie nie jest "usable range". Obraz też zwykle nie jest "usable" albo raczej "viewable" raczej coś bliżej tej Cepelii wychodzi
    Kto powiedzial o wolaniu dwa razy, jakichs klejonkach i cepelii? Mozna tez wywolac w/g odpowiedniej krzywej i cala ta rozpietosc zmiescic w jednym 16 bitowym pliku. A odrzucajac czesc informacji i w jotpegach.

To ze tego sie nie da ogladac bo bedzie wygladalo nienaturalnie... Kwestia decyzji co z niego wykorzystujemy pozniej aby wygladalo to odpowiednio dobrze i sie nam podobalo.
    ...

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    nie tam sztuka... cepelia, az w oczy kole... jeszcze tylko tanczace jelonki, ksiezyc w PG i gola Chinka na polu i totalny wypas. w sam raz na fototapete dla kasiastego Niemca
    leżę....
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Diego
    Nie moglem sie powstrzymac z zrobieniem tej foty na swoja modłę
    Moim zdaniem masz źle skalibrowany monitor
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów