Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: 350D i Tamron 28-75 - dlaczego taka kicha?

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Eeee tam, na 28 mm masz ostry pierwszy plan - fiata stilo, więc coś nie tak ostrzyłeś.
    Ostatnio edytowane przez ErnestPierwszy ; 21-08-2006 o 16:40

Bywalec Awatar feder
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

U mnie występował dokładnie taki sam objaw: AF prawie idealnie trafiał przy 75mm, a przy 28mm ostrość ustawiał mniej więcej w 1/3 prawidłowej odległości. Byłem przekonany, że to wina obiektywu, dopóki nie założyłem innego jasnego i szerokiego szkła i efekt się powtórzył. Zaradziła temu wizyta na Żytniej.
    Kiedyś miałem EOSa 350d z kitem...

Coś już napisał Awatar jacech1
    Miasto
    Przemków

Domyślnie

A czy z 20D fakycznie będzie po kłopocie, czy też żynia tylko może zaradzić??

Oczywiście wykluczam jakieś kombinowania z przestawianiem ogniskowej i blokowaniem

Powoli wymieniam sprzęt i nie wiem czy 350D z gotówkę czy dołożyć i 20D ?
    Pracuję ze szkłem tamrona 17-50 F2.8 ... i troszkę się obawiam tego nietrafiania AF.

mani
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy
    Eeee tam, na 28 mm masz ostry pierwszy plan - fiata stilo, więc coś nie tak ostrzyłeś.
    Nie ma takiej opcji. Może wielu postów nie napisałem na tym forum, ale fotek kilka już w swoim życiu zrobiłem i ostrość była łapana na tą reklamę.

Cytat Zamieszczone przez feder
    ... Zaradziła temu wizyta na Żytniej.
    Możesz powiedzieć coś więcej o tym jaki efekt przyniosła wizyta w serwisie?
    Ostatnio edytowane przez mani ; 22-08-2006 o 15:01

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

w serwisie dostrajaja metoda prob i bledow body ze szklem ktore im wyslesz.. minusem jest to, ze z tym konkretnym szklem moze smigac super podczas gdy kupisz kolejne i bedziesz mial FF/BF ..

Bywalec Awatar feder
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Wysłałem samo body, bez żadnego obiektywu. Załączyłem zdjęcia zrobione z kilkoma róznymi obiektywami i opisem problemu. Aparat przyszedł do mnie spowrotem po tygodniu i taki problem nigdy więcej nie wystąpił.
    Kiedyś miałem EOSa 350d z kitem...

mani
    Guest

Domyślnie

No to o co chodzi??? Facet w sklepie gdzie testowałem szkła powiedział, że Canon jest fabrycznie spier.... jeżeli chodzi o AF. Czy naprawde trzeba wysyłać body do serwisu żeby usunąć tą wadę?
    Pozatym zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz (chociaż to tylko spekulacja) czy nie jest tak, że AF w 350D głupieje od nadmiaru światła? Przy szerokim koncie więcej światła wpada w obiektyw niż przy wąskim - stąd moje przypuszczenie, choć oczywiście mogę być w błędzie. Miałem okazję pracować na 50/1,4, ale to stałka i tam była żyleta.

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mani
    No to o co chodzi??? ...
    Przy szerokim koncie więcej światła wpada w obiektyw niż przy wąskim...
    Wydaje mi sie, ze jak mowimy o zoomie, ktory ma STALE swiatlo, to czy na 28mm, czy na 75mm, zawsze bedzie mial f2.8 8)
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 22-08-2006 o 23:38

mani
    Guest

Domyślnie

No teoretycznie tak, ale z drugiej strony wiekszy obszar obejmujesz przy f 28 i mogą być w nim jaśniejsze pola - zobacz na zdjęcia które pokazałem jako próbki - w tym kontekście więcej światła.

Mariusz Tachowicz
    Guest

Domyślnie

A co powiedzie na te probki... To sa zdjecia zrobione moim tamronem 28-75/f.2.8 i puszka 300D. Ostrzylem jak trzeba, wyszlo jak widac www.tamron.nazwa.pl...

Czy jest to powod do reklamacji tego szkla?

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów