Eeee tam, na 28 mm masz ostry pierwszy plan - fiata stilo, więc coś nie tak ostrzyłeś.
Eeee tam, na 28 mm masz ostry pierwszy plan - fiata stilo, więc coś nie tak ostrzyłeś.
Ostatnio edytowane przez ErnestPierwszy ; 21-08-2006 o 16:40
U mnie występował dokładnie taki sam objaw: AF prawie idealnie trafiał przy 75mm, a przy 28mm ostrość ustawiał mniej więcej w 1/3 prawidłowej odległości. Byłem przekonany, że to wina obiektywu, dopóki nie założyłem innego jasnego i szerokiego szkła i efekt się powtórzył. Zaradziła temu wizyta na Żytniej.
Kiedyś miałem EOSa 350d z kitem...
A czy z 20D fakycznie będzie po kłopocie, czy też żynia tylko może zaradzić??
Oczywiście wykluczam jakieś kombinowania z przestawianiem ogniskowej i blokowaniem
Powoli wymieniam sprzęt i nie wiem czy 350D z gotówkę czy dołożyć i 20D ?
Pracuję ze szkłem tamrona 17-50 F2.8 ... i troszkę się obawiam tego nietrafiania AF.
Nie ma takiej opcji. Może wielu postów nie napisałem na tym forum, ale fotek kilka już w swoim życiu zrobiłem i ostrość była łapana na tą reklamę.Zamieszczone przez ErnestPierwszy
Możesz powiedzieć coś więcej o tym jaki efekt przyniosła wizyta w serwisie?Zamieszczone przez feder
Ostatnio edytowane przez mani ; 22-08-2006 o 15:01
w serwisie dostrajaja metoda prob i bledow body ze szklem ktore im wyslesz.. minusem jest to, ze z tym konkretnym szklem moze smigac super podczas gdy kupisz kolejne i bedziesz mial FF/BF ..
Wysłałem samo body, bez żadnego obiektywu. Załączyłem zdjęcia zrobione z kilkoma róznymi obiektywami i opisem problemu. Aparat przyszedł do mnie spowrotem po tygodniu i taki problem nigdy więcej nie wystąpił.
Kiedyś miałem EOSa 350d z kitem...
No to o co chodzi??? Facet w sklepie gdzie testowałem szkła powiedział, że Canon jest fabrycznie spier.... jeżeli chodzi o AF. Czy naprawde trzeba wysyłać body do serwisu żeby usunąć tą wadę?
Pozatym zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz (chociaż to tylko spekulacja) czy nie jest tak, że AF w 350D głupieje od nadmiaru światła? Przy szerokim koncie więcej światła wpada w obiektyw niż przy wąskim - stąd moje przypuszczenie, choć oczywiście mogę być w błędzie. Miałem okazję pracować na 50/1,4, ale to stałka i tam była żyleta.
Wydaje mi sie, ze jak mowimy o zoomie, ktory ma STALE swiatlo, to czy na 28mm, czy na 75mm, zawsze bedzie mial f2.8 8)Zamieszczone przez mani
Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 22-08-2006 o 23:38
No teoretycznie tak, ale z drugiej strony wiekszy obszar obejmujesz przy f 28 i mogą być w nim jaśniejsze pola - zobacz na zdjęcia które pokazałem jako próbki - w tym kontekście więcej światła.
A co powiedzie na te probki... To sa zdjecia zrobione moim tamronem 28-75/f.2.8 i puszka 300D. Ostrzylem jak trzeba, wyszlo jak widac www.tamron.nazwa.pl...
Czy jest to powod do reklamacji tego szkla?