Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: 3 edytory RAW - krótki teścik

Mieszany widok

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

ostatnio robilem sobie porownanie ACR, C1 i canonowskiego DPP. z tym ze z punktu widzenia mozliwosci ksztaltowania koloru i tonalnosci, nie wiernosci odwzorowania barw.

moje wnioski sa takie, ze ACR sprawuje sie calkiem niezle. pod wzgledem "czystosci" kolorow i ich "klarownosci" najbardziej mi sie podobal DPP (rowniez najlepsze wrazenie ostrosci w tescie), podczas gdy najladniejsze, najglebsze barwy uzyskiwal C1. na dodatek C1 dosc ladnie sobie radzi z aberracjiami obiektywu, mimo ze nie ma do tego dedykowanego narzedzia.

ACR jest dosc "zachowawczym" konwerterem i wywoluje raczej pod katem pozniejszej dodatkowej korekty (ja np. intensywnosc kolorow robie Velvia Vision, bo trzyma tonalnosc, a daje piekna glebie). ale mozliwe efekty sa na tyle zblizone do C1, ze ze wzgledu na lepszy workflow (sam fakt, ze dzieki xmp nie musze zgrywac na plyty 36MB TIFF-ow z 10D jest nie do przecenienia) jednak trzymam sie tradycyjnej Szopki

z tym ze to jest z punktu widzenia landszafciarza ;-)
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    ...
    z tym ze to jest z punktu widzenia landszafciarza ;-)
    Ze mnie też żaden artysta nie jest :-) ... i z tych samych powodów używam ACR.
    Załamałem się tylko widząc jak kiepski potrafi być w lokalnych kontrastach.
    Kiedyś polemizowałem z kimś na forum że chciałbym zobaczyć przewagę C1 nad ACR a teraz sam się o tym przekonałem. Tylko ten interfejs C1 jest dla mnie nie do przyjęcia. Prawdę mówią z niecierpliwością czekam na zapowiadany DXO jako plugin do szopa, plugin który obsługuje rownierz RAW.
    Co do kolorów to dziwne ale kolory zieleni C1 ma lepsze niż ACR, ale za to same kamienie są kolorystycznie lepiej oddane w ACR. DXO ma wszystkie kolory bardzo naturalne.
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Uprawnienia umieszczania postów