Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Czemu tak drogo ??

Mieszany widok

radp
    Guest

Domyślnie Czemu tak drogo ??

Chcialem kupic oslone przeciwsłoneczną do Canon EF 70-300mm f/4-5,6 IS USM, ale ceny (160 - 190 PLN) calkowicie zbiły mnie z nóg. Nie moge zrozumiec jak takie cos moze tyle kosztować. Nie ma tam zadnej optyki, elektroniki a nawet mechaniki tylko kawalek tworzywa. Przeciez to powinno kosztować max. 40 PLN

Podobnie z dyfuzorem do lampy, kóory kosztuje ok 100 PLN (ale tu przynajmniej tlumacze sobie ze musi miec odpowiednie parametry rozpraszania swiatla)

wiem, wiem - monopol na czesci dodatkowe, ale przy tych cenach to chyba sobie wytnę z papieru ta osłonę

Początki nałogu
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

W!

A czemu obudowa do drukarki kosztuje 200pln (HP 3920)??
    Jest to traktowane przez producentow jako luksus, dlatego mnie to zupelnie juz nie dziwi. Mam taka maszyne (mniejsza o to co to jest), cala nowa kosztuje kolo 5 tysiecy pln, plyta glowna do niej za to kosztuje 3.5 tys. pln a glowica termiczna 1 tys., a gdzie reszta tej maszyny ?? Jakbym chcial poskladac ja z czesci zamiennych to bym kupil z dwie nowe ;/

Takie zycie, kazdy chce zarobic.

Zdrowko

Początki nałogu
    Miasto
    Somewhere in Europe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez radp
    wiem, wiem - monopol na czesci dodatkowe
    No właśnie.
    A do tego płacisz za markę
    ale przy tych cenach to chyba sobie wytnę z papieru ta osłonę
    Też będzie działać. Ale nie będzie "markowa"...
    Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Chcialem kupic oslone przeciwsłoneczną do Canon EF 70-300mm f/4-5,6 IS USM, ale ceny (160 - 190 PLN) calkowicie zbiły mnie z nóg. Nie moge zrozumiec jak takie cos moze tyle kosztować. Nie ma tam zadnej optyki, elektroniki a nawet mechaniki tylko kawalek tworzywa. Przeciez to powinno kosztować max. 40 PLN
    Hehe, ja właśnie za to kocham firmę Canon. Wyłudzają od nas forsę przy każdej możliwej okazji. Zamiast dać ten za****y kawałek plastiku razem z każdym obiektywem to każą płacić. Do tego jeszcze marża kilku pośredników zanim trafi w nasze ręce i dochodzimy do absurdalnej ceny 200zł za coś co jest warte może z 5zł. Są jeszcze osłony z przyciskami chowającymi "ząbki" trzymające się obiektywu, niech będzie że taka jest warta trochę więcej.

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Tak jest wszedzie
    Firma Nissan - samochod Almera. Pytanie ile moze kosztowac siateczka (ze sznurka) podtrzymujaca rzeczy w bagazniku? 20pln? 50pln? NIE - 300pln
    To samo mieszek na skrzynie biegow Z takiego kawalka skory, to nawet 1/3 buta by sie nie uszylo a cena jak za markowa pare

A wracajac do sprzetu. Kupilem 3 dni temu 20D i niestety musze sobie kupic gripa (przyzwyczajenie/wygoda). Sory - ale za kawalek plastiku krzycza min. 650pln. A do 5D, to nawet 1000pln Przeciez za 1000, to mozna caly aparat cyfrowy kupic a tam wyswietlacz LCD, matryca i pelno innej elektroniki. I gdzie tu logika

ps
    Ale wczoraj slyszalem, ze do Porsche komplet lepszych tarcz hamulcowych (ceramicznych) kosztuje tyle, co samochod klasy B

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer
    A wracajac do sprzetu. Kupilem 3 dni temu 20D i niestety musze sobie kupic gripa (przyzwyczajenie/wygoda). Sory - ale za kawalek plastiku krzycza min. 650pln. A do 5D, to nawet 1000pln
    Grip ma w środku elektronikę sterującą przepływem prądu, bezpiecznik itp. Ale cena jak to zwykle u Canona nie zależy od kosztów produkcji ale jest wypozycjonowana pod klienta. Masz forsę na 5D? to i za gripa będziesz mógł zapłacić dwa razy więcej. Gdyby był do jedynek grip to pewnie za cenę 3000pln. Analogicznie kształtuje się cena większości akcesoriów np. wężyk spustowy do 20D różni się od tego z 350D głównie wtyczką a kosztuje dwa-trzy razy więcej. Ot i cała logika.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 19-08-2006 o 11:03

Początki nałogu Awatar beachcomber

Domyślnie

ja mysle, ze przebije wszystkie wasze drozyzny ostatni moj znajomy fryzjer dal mi potrzymac nozyczki, notabene marki Jaguar. fajnie sie je trzymalo, szczegolnie jak mi powiedzial ile kosztuja - 4000pln. a niektorzy ludzie jakimis aparatami szpanuja....

Początki nałogu Awatar Diego
    Miasto
    Madrid

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez beachcomber
    ja mysle, ze przebije wszystkie wasze drozyzny ostatni moj znajomy fryzjer dal mi potrzymac nozyczki, notabene marki Jaguar. fajnie sie je trzymalo, szczegolnie jak mi powiedzial ile kosztuja - 4000pln. a niektorzy ludzie jakimis aparatami szpanuja....
    Zaintrygowałeś mnie Czy to ta firma: http://www.jaguar-solingen.com/en/pr.../scheren.shtml

Początki nałogu Awatar beachcomber

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Diego
    Zaintrygowałeś mnie Czy to ta firma: http://www.jaguar-solingen.com/en/pr.../scheren.shtml
    yes sir!

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM
    ...Ot i cała logika.
    Tiaaa... madrego, to warto posluchac ;-)
    Wyjasnie tylko, ze wiem o zarabianiu przez koncerny na detalach i nikogo to nie dziwi, tylko SZOKUJE
    ...i o tych szokach tu gadamy bo logiki, to tu nie ma absolutnie - tylko zdzierstwo 8)

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów