Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: Eksperyment socjologiczny(?)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie Eksperyment socjologiczny(?)

Jako, ze w sumie zebralem do kupy moja galerie z wakacji,
    cos mnie podkusilo, zeby opublikowac link do niej na
    grupie pl.rec.foto.cyfrowa

http://groups.google.com/group/pl.re...0b289619ac454c

Naprawde ciekawe odpowiedzi... Czy mozecie mi powiedziec,
    czy to jest naprawde specyfika polska, czy ta grupa tak ma?
    Ja naprawde nie spodziewam sie zachwytow, bardziej dalem ten
    link pod wplywem impulsu "OK, mam fajne zdjecia, moze ktos
    bedzie mial frajde gdy zerknie..." Rzadko pokazuje sie zdjecia stamtad,
    cos troche bardziej oryginalnego, niz zwykle...
    Ale komentarze, jakie sie pojawily sa jak dla mnie dosc przygnebiajace.
    I naprawde nie chodzi o to, ze 90% uwaza, ze zdjecia sa "za ciemne"...

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Gowniana ludzka (polska) zazdrosc. Nie przejmuj sie:wink:
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

wydaje mi się, że używałeś polarka (doberze mi się wydaje?) więc zdjęcia nie są za ciemne tylko kontrastowe...a z małpki takie raczej nie wychodzą...chyba o to chodzi
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Na moim "pracowym" monitorze tez ciemno jak..., ale to stary wyjarany zlom. W domu wszystko idealnie. A komentarze tam sa z pewnoscia w polowie na plfotowej zasadzie "jeden powiedzial ze zle to ja nie moge sie wylamywac".
    ...

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Z tych fotek zostawil bym jakies 4-6.. reszta do kosza

PS. Ciemno

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

U mnie na LCD prezentuje sie bajkowo
    Zawsze milo rzucic okiem na cos innego niz: ptaszki, robale, drzewa,
    cien trawy +trawa... itp.
    Nie ma co sie przejmowac, wypowiedzi to glownie z kolka wzajemnej
    adoracji chyba

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder
    Czy mozecie mi powiedziec,
    czy to jest naprawde specyfika polska, czy ta grupa tak ma?
    Przecież Bursztyn, w dyskusji, napisał ci o co chodzi, nie umiesz czytać? ;-)
    Jesteś onanistą - źle, bo nie pokazujesz zdjęć.
    Pokazujesz zdjęcia - Ku**a 5D, 85L II, itd. i kotlety z wakacji. Jezu gdybym to ja miał te eLki...
    Ja już tego nie raz i nie dwa doświadczyłem. Tak to w skrócie wygląda, tam na grupie i tu na forum.
    Poza tym jest jeszcze TWA - grupa ludzi na których nie można nic złego powiedzieć, ich zdjęcia zawsze są cool...
    Łelkam tu Połlend słoneczny obcokrajowcu
    the silence is deafening

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Andrew,
    tak po znajomosci to ja powiem szczerze, w punktach, co mi sie widzi:
    1. zdjecia sa stosunkowo ciemne. nie jest to kwestia monitora, tylko ich wywolania na zachowanie jasnych partii (tak mi sie wydaje). poniekad rozumiem ludzi, ktorzy napisali te uwagi, bo dziala skojarzenie: tropiki => slonce => swiatlo => jasnosc => stosunkowo jasne zdjecia. jest to jakies tam ograniczenie umyslu przez przyzwyczajenia, bo przeciez tak nie musi byc. ale... mnie sie tez widzi jasno i swietliscie. bardziej mi pasuje do klimatu wakacji, tropikow, plazy, drinkow z palemka, dupeczek, ... itd. itp.
    zreszta, sprobuj sam te foty wywolac na swiatla. nie mowie, ze Tobie samemu sie bedzie bardziej podobalo, ale posluchaj opinii innych jak odbieraja tak wykonany temat...

po prawdzie, to piszesz "Bora Bora" a ludziom w glowie z miejsca staje "wakacje, plaza, slonce"

2. a ze jeden po drugim grupowicz podlapal uwage o "ciemnosci" to inna kwestia. ludziom nie chce sie myslec samodzielnie i chetnie podlapuja zdanie przedpiszcow. pasuj jak ulal do Twojego eksperymentu socjologicznego

3. zdjecia, jak napisal Czacha, do przebrania. ta ilosc ktora masz zadzialalaby na osobistym pokazie slajdow z komentarzem co zacz jest prezentowane. do sieci, jako zdjecia same w sobie, wybralbym zdecydowanie mniej. skoro maja byc ogladane jako tylko zdjecia, to niech daja ogladajacemu przyjemnosc ogladania galerii fotografii krajobrazowej. teraz masz tak, ze tematyka i ujecia nie budza wielu watpliwosci, ze chodzilo o przyrode/krajobraz. ilosc i prezentacja natomiast daja przypuszczenie, ze opowiadasz jakas historie, czyli bez mala reportaz. w te albo we wte - wiecej zdecydowania. z uwagi na mala ilosc ludzi/miejsc/zjawisk a duza przyrody jednak poszedlbym w kierunku galerii. krotko a tresciwie

4. same zdjecia sa OK, ale faktycznie dosc mocno klasyczne. nie jest to wada, tylko wlasciwosc. chyba, ze ktos jest ardyzda naogladany onephoto czy altphotos i mu sie wydaje, ze jak nie jest udziwione na sile, a najlepiej czarno-biale i z ziarnem (ziarnem, nie szumem), czyli innymi slowy "sztuka przez wielkie G", to jest szajs. ja bym sie tym jednak nie przejmowal.

5. uwagi o sprzecie... pominalbym milczeniem. sa ludzie, ktorzy nie dojrzeli do tego, ze nie sprzet robi zdjecia. sa tacy, ktorych w oczy kole, ze inni maja lepiej... ignore

6. miejsce wypasione. po obcieciu galerii do minimalnej niezbednej ilosci zdjec sobie z checia postekam i pojecze nad nimi

7. z powyzszego niejako wynika, ze czesc uwag komentujacych (o "zwyklosci") jest trafna. a ze napisali bez ogrodek...? to tez jest zaleta, bo czasem dobrze poczytac surowej krytyki. zdjec to nie zepsuje.

chyba tyle. jakby sie to przeczytalo za bardzo krytycznie, to prosze "tylko nie moje lukrowane guziczki"
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar fredi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja tu zadnego eksperymentu nie widze, taki zwrot sugeruje naukowe i odpowiednie metodologiczne podejscie (chyba ze w tym znaczeniu, w jakim eksperymentem medycznym jest walniecie kogos mlotkiemw glowe). Obraziles sie bo podszedl ktos krytycznie? Ja tez bym przebral mocniaj gdybym chcial zrobic z tego cos wartego zaprezentowania... mowisz ze to wakacje. No i swietnie, ale obrazac sie za to ze wakacje nie kazdego zachwycaja na zdjeciach?

Mnie niektore z tych zdjec zachwycily, powiem szczerze. A wakacji nie zazdrosze, bo mam ta przypadlosc ze uwielbiam miasta
    Ostatnio edytowane przez fredi ; 18-08-2006 o 16:43

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Bledem bylo podanie sprzetu ktorym robiles. To naprawde najmniej istotny aspekt fotografii.. co innego tu na forum

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów