-
Bywalec
Jeśli kogoś interesują podobne rozwiązania to alternatywa dla opisywanych tu urządzeń Wellanda jest Apacer SHARE Steno CD211 OTG. Ponieważ aktualnie przebywam na L4
- postanowiłem troszkę zabić czas i sprawdzić to "cudo".
Jakość wykonania dość solidna, ciężko mi porównać z innymi urządzeniami tego typu (nie miałem ich w rękach) ale wygląda solidnie, w odpowiednich miejscach podklejone gąbka i dzięki temu nic nie goni w środku.
Urządzenie posiada wyświetlacz LCD na którym wyświetlane sa opcje, dodatkowo przycisk "power/menu" oraz OK i 4 przyciski kierunkowe. Z boku obudowy jest reset (ala wyciąganie cd z cd-romu). Dysk montuje się dziecinnie łatwo, niestety bateria znajduje sie pod dyskiem, tak ze nie można jej wyciągnąć bez usunięcia hdd. W komplecie sa śrubeczki do przykręcenia hdd i skręcenia obudowy. To tyle jeśli chodzi o wygląd i wykonanie.
Urządzenia uruchamia sie dość szybko - ok 4 sekund i jest gotowe do pracy - podłączałem do niego czytnik kart - można przeglądać zawartość, zaznaczać katalogi i pliki a potem kasować lub kopiować. Jest tez szybka opcja backup - która kopiuje cala zawartość. Następnie podłączyłem 20D - działa tylko w trybie PTP, w sumie nie było większych problemów przy kopiowaniu poprzez backup - 4 próby udane, przeglądanie oczywiście nie jest możliwe. Następnie podłączyłem flash drive Pretec Tiny i podobnie jak z czytnikiem nie było żadnych problemów. Prędkość działania - karte 512 mb z 20D kopiuje 3 min, innych pomiarów nie przeprowadziłem.
Na wyświetlaczu mamy informacje o wolnym miejscu na dysku, komunikacji z innym urządzeniem, wykonywanej operacji, zaznaczonym katalogu, gdzie aktualnie sie znajdujemy (w menu lub na dysku), stanie baterii.
Dodatki na USB można przepinać podczas pracy, choć zauważyłem ze nie zawsze wykrywa podłączenie urządzenia, wtedy pomogło wyjecie wtyczki i ponowne podłączenie.
Tyle chyba krotkiego opisu, jeśli ktoś jest zainteresowany to niech pyta, może cos jeszcze sprawdzę bo zdaje sie ze sobie to zostawię (zamiast nowej karty).
W pudełeczku znajdziemy: samo urządzenie, baterie, zasilacz, kabel USB PC - apacer oraz kabelek apacer - wejście USB, etui, cd oraz małą książeczkę.
Szybkie + i - :
+
1. Na mój gust - ładny i solidny wygląd. Niewielkie rozmiary i waga.
2. Bezproblemowe działanie, dodatkowe opcje poza kopiowaniem
3. Stosunkowo niski koszt zestawu - obudowa (ok. 250 zl) oraz dysk 40 gb (ok 300zł).
4. Wbudowana bateria na ok 3 h pracy.
5. Niezłe etui.
-
1. Wyświetlacz mało czytelny bez zwiększenia jasności na max.
2. Brak szybkiego backupu poprzez 1 przycisk.
3. Brak sygnalizacji ładowania baterii przy wyłączonym urządzeniu.
EDIT: Wejście - choć inne niz canona - to pasuje tam kabelek do PC - natomiast kabalek apacer- wejscie USB ma inna wtyczke i nie wchodzi do urządzeń z interfrejsem canona. Ciekawe czy istnieja kabelki mini usb canon-canon ?
Uprawnienia umieszczania postów