Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Wątek: 100/2,8 macro vs. 50/1,4 i 85/1,8 do portretu?!?

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    hehe... zupelnie OT, ale jakie to czlowiek znajduje rzeczy jak poszpera po pbase

1.
    Wszystko Made in China

Początki nałogu Awatar Zodiakalny Rak

Domyślnie

Pokolei:

@akustyk, @MMM: bardzo dziekuję za zaangażowanie, przeszperałem już wcześniej znane i lubiane strony w necie w podobnym celu jak i Twoje akustyk podane wyżej/wcześniej i efekt jest taki: niestety nie ma co porównywać tych dwóch szkiełek na różnych fotkach i modelach, czasem 85tka robi lepsze zdjęcia ale gdy jest robiona np 20D lub 1ką to nie ma co ich porównywac z 50tką robioną 300XT rebel lub 350D (różnica na AF) a czasem ze względu na dodatkową obróbkę (PS) efekt na 50/1,4 jest wyraźnie lepszy niż na 85/1,8. Sam nie wiem. ??: To co napisał MMM (dzięki) w subiektywnej opinii zostało już faktycznie wcześniej napisane w innych postach o 50/1,4 i winno przekonywac do 85/1,8. Jednak działka światła więcej korci. ??: Sam miałem wcześniej 50/1,8 i byłem zadowolony tak z mm jak i jasności mimo plastikowej tandety.

Cytat Zamieszczone przez towersivy
    http://img139.imageshack.us/my.php?image=przykadvf7.jpg
    85/1.8 - 1.8 prosze nie zwracac uwagi na kadr i WB fotka czysto domowa w dodatku bez jakiejkolwiek ingerencji w sofcie. Aparat na 0 zreszta inaczej w moim wypadku nie wchodzi w gre, JPG zapisany w jakosci 6 wiec kompresji troche jest. W pomieszczeniu było ciemno :smile:
    Porównując samo czoło przy powiększeniu z fotka wrzuconą przez DoMiNiQuE wczoraj widać różnicę na plus dla 100tki macro (jedynym mankamentem może być to, że trochę rzeźniczo "podane" i możliwość przestrzelenia AF - co jest mniejsze przy zmianie min. odległości AF - info za DoMiNiQuE).

Jedynym rozwiązaniem byłyby zdjęcia tym samym body, tego samego obiektu w identycznych warunkach i weryfikacjach "naked picture". Ale i tu ktoś może napisać (co pewnie potwierdzi MMM), że kopia szkła 50/1,4 kopii nie równa. Chciałbym jednak takie porównanie zobaczyć. :-?

Up to now (jeśli nie zobaczę tego powyższego porównania) wydaje mi się, że wezmę w pierwszej kolejności 50/1,4, następnie 85/1,8 i zdecyduję "patrząc po sobie" i swoich talentach :wink: co jest dla mnie lepsze i jeśli będzie to jednak 50/1,5 to dokupie do tego 100/2,8 macro i tyle. Jeśli jednak 85/1,8 tak zostawię, nie będe (prawie) dublował zakresów - zwłaszcza, że mam jeszcze 24-105/4.

Dziękuję i pozdrawiam,
    z pozdrowieniami "69"

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM
    Wszystko Made in China
    no mi te panny bardziej na Japonki wygladaja, tak prawde mowiac

ale ze mydelnica i ten tzw. "statyw" sa "Mejd in Pipol Repablik of Czajna", to niemal pewne
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zodiakalny Rak
    Jedynym rozwiązaniem byłyby zdjęcia tym samym body, tego samego obiektu w identycznych warunkach i weryfikacjach "naked picture". Ale i tu ktoś może napisać (co pewnie potwierdzi MMM), że kopia szkła 50/1,4 kopii nie równa. Chciałbym jednak takie porównanie zobaczyć. :-?
    Ja pisałem o pracy AF. Przy prawidłowym ustawieniu ostrości wszystkie 3 egzemplarze które przeszły mi przez ręce dawały identyczną rzeźnię.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM
    Ja pisałem o pracy AF. Przy prawidłowym ustawieniu ostrości wszystkie 3 egzemplarze które przeszły mi przez ręce dawały identyczną rzeźnię.
    Czyli takie porównanie będzie miało sens. Czy ktoś jest chętny? ??:

pozdrawiam,
    z pozdrowieniami "69"

Domyślnie

... i stalo sie, zestaw powiekszony o stalke do portretow (wreszcie) 50/1,4.
    Zobaczymy co z BF/FF ale na pewno nie na cegielkach lub dekielkach.

pozdrawiam,
    z pozdrowieniami "69"

Coś już napisał

Domyślnie

Sorry za mały OT.
    DoMiNiQuE Napisał:
    Zgadza sie. Zapomnialem jednak dodac, ze ograniczenie przelacznikiem minimalnej odleglosci ostrzenia z 0.31m do 0.48m troche pomaga.

Właśnie wczoraj kupiłem 100/2,8 i jak dobrze rozumiem przełacznik w położeniu 0,31 służy do robienia makro a drugie położenie używane jest w zdjęciach "normalnych" (aby ułatwic AF szukanie).Czy to jest prawidłowa interpretacja?

Coś już napisał Awatar kodar

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertG Zobacz posta
    Właśnie wczoraj kupiłem 100/2,8 i jak dobrze rozumiem przełacznik w położeniu 0,31 służy do robienia makro a drugie położenie używane jest w zdjęciach "normalnych" (aby ułatwic AF szukanie).Czy to jest prawidłowa interpretacja?
    Jak najbardziej prawidłowa.
    kilka puszek, kilka szkieł z Literką i bez, hassel i mamiya

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Przy robieniu w JPG standardowo ostrość jest na +3. Porównując to do tego co mam u siebie zapewniam cię że 50/1.4 robi jeszcze trochę ostrzejsze zdjęcia( ehh tylko ten AF ) a 85/1.8 tak samo ostre.

Crop 100% z 85/1.8 na f/2.8, wywołane DPP z sharpness +3 czyli tak samo jak standardowo w JPG
    Bliższy koniec brwi jest poza GO i dlatego mniej ostry
    Moglbys pokazac cala fote
    5D + L

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów