Cytat Zamieszczone przez Zodiakalny Rak
Czyli AF jest lepszy, szybszy i pewniejszy niż w 50/1,4 ?!
Jakość zdjęć natomiast będzie lepsza w 50/1,4 (jak już się trafi) ?!

OK! Masz oba szkła, wypisz wady i zalety (Twoim zdaniem) ubu do dyskusji.
W sumie to wszystko już było a wątek jest o 100/2.8, ale jeśli chcesz mogę jeszcze raz napisać.

- 50tka jest ostrzejsza od f/2.8. Tylko że 85tka od f/2.8 to już jest mała rzeźnia (patrz mojego sampla z okiem w twoim poprzednim wątku) więc nie ma to dla mnie żadnego znaczenia.
- na f/1.8 i f/2.0 ostrość 50tki jest minimalnie lepsza ale to szkiełko jak się je otworzy i jest dużo światła robi "mgiełkę" (szczególnie na f/1.4) która rozwala zupełnie kontrast i kolory więc pożytku i tak nie ma. W praktyce przysłony 1.4 i 1.8 są na 50tce prawie nieużywalne. 1.8 w 85 jak widać po przykładzie z dekielkiem wyżej też cięzko wykorzystać.

- CA jest w obu szkłach porównywalne. Trzeba przymknąć do f/2.8 i po krzyku.
Tutaj masz foto z 85 na f/2.0, resize 50%, CA oryginalne
http://img109.imageshack.us/img109/5206/img1143bov5.jpg

- 50tka znacznie łatwiej łapie odblaski. 85 jest pod tym względem wyraźnie lepsza.
- Oba mają FTM. Pomijając "luz" w 50tce który można uznać za wadę egzemplarza a nie konstrukcyjną to i tak 85 jest lepsza. W 50tce wysuwa się tubus co po jakimś czasie pewnie skutkuje większą ilością paprochów w środku (ja na razie nie stwierdziłem ale mam już 3 egzemplarz i się nie zdążył upaprać ). 50tka wbrew pozorom jest bardzo szybka ale 85 jest jeszcze szybsza i niemal zupełnie bezgłośna. W 50tce jakieś tam szmery słychać ale i tak jest prawie bezgłośnie, różnica bez znaczenia.
- odległość ostrzenia to 45cm w 50tce i 85 w 85tce. Tutaj duży plus dla 50tki. Większe przybliżenie z 85tki nie rekompensuje większej minimalnej ogległości a poza tym daje bardziej spłaszczoną perspektywę co jest niezbyt korzystne przy małych przedmiotach np. w fotografii produktowej którą się czasem zajmuję.

Powiem ci tak: przysłon 1.4, 1.8, 2.0 i tak nie będziesz używać więc jakość optyki nie ma w tym przedziale większego znaczenia. Wiadomo że AF dostaje więcej światła i jest mniejsza GO w wizjerze która pozwala na jakieś tam ręczne przeostrzanie (przeszkodą będzie bardziej GO z cropa i wielkość wizjera). W praktyce więc oba obiektywy są dosyć zbliżone (zakładając że trafisz na dobry AF w 50tce) z lekką przewagą 85tki ale oba mają trochę różne zastosowania dlatego mam jeden i drugi.