Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Wątek: 100/2,8 macro vs. 50/1,4 i 85/1,8 do portretu?!?

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

100/2.8 Macro dobrze się sprawdza w pewnych ujęciach, podobnie Sigma 105/2.8, moge to polecić. Jeśli chcesz sample (mam tylko .jpg) daj znać.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Bywalec
    Miasto
    Żywiec

Domyślnie

Taki ciasny portrecik popełniony 100/2,8 przy F4.

I pełna wersja

Początki nałogu Awatar Zodiakalny Rak

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE
    Postaram sie jeszcze cos podrzucic jak wygrzebie cos przyzwoitego.
    Chętnie, nawet bardzo. A histogram z tej pełnej klatki mam całkiem na lewo (to jest po tym przesunięciu?):
    Załącznik 1631

Cytat Zamieszczone przez MMM
    Przy robieniu w JPG standardowo ostrość jest na +3. Porównując to do tego co mam u siebie zapewniam cię że 50/1.4 robi jeszcze trochę ostrzejsze zdjęcia( ehh tylko ten AF ) a 85/1.8 tak samo ostre.
    A masz może coś nieco szerzej tak abym zobaczył całą twarz i GO wokół niej. BTW - jak tam się skończyła sprawa z 50/1,4???

Cytat Zamieszczone przez Mac
    100/2.8 Macro dobrze się sprawdza w pewnych ujęciach, podobnie Sigma 105/2.8, moge to polecić. Jeśli chcesz sample (mam tylko .jpg) daj znać.
    No to dawaj. Walcze właśnie ze sobą co mam kupić na portretówkę: 50/1.4 w kiepskim AF, 85/1.8 czy właśnie 100/2.8 macro (z opcją na robale).

Serce mówi aby kupić 50/1,4 ale po ostatnich wiadomościach o AF i BF/FF (chyba, że zostanę ma MF) ... chyba jednak wybór padnie między 85/1.8 a 100/2.8

dzięki i pozdrawiam,
    z pozdrowieniami "69"

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zodiakalny Rak
    A masz może coś nieco szerzej tak abym zobaczył całą twarz i GO wokół niej. BTW - jak tam się skończyła sprawa z 50/1,4???
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=11759 zdjęcie nr 9 ze szminką

A z tą 50-tką nie jest aż tak tragicznie, sklep masz na miejscu, można wymieniać do skutku . Dzisiaj nic nie dostali, następny przewidywany termin dostawy to wtorek.

Domyślnie

Panowie, dziękuję za sample. Oczywiście jest na co popatrzeć i szkiełko na pewno jest warte swoich pieniędzy zwłaszcza, że w oryginalnym przeznaczeniu jest do robali. :-D Wady to 100 mm czyli tylko wąski kadry/portrety.

50/1,4 ciągle mnie pociaga za mm i swiatło ale nie jestem pewien czy dla pewności będę focił ma MF ze względu na pierścień i AF.

Co do 85/1,8 w zasadzie nie mam złych informacji ale jakoś tak ...

... dalej dylemat pozostał. Chyba można go rozstrzygąć fotografując ten sam obiekt tymi dwoma / trzema szkłami. Czy macie te szkiełka u siebie na stanie?

Pozdrawiam,
    z pozdrowieniami "69"

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Chętnie, nawet bardzo. A histogram z tej pełnej klatki mam całkiem na lewo (to jest po tym przesunięciu?):
    Załącznik 1631
    Tak juz po przesunieciu z tym, ze u mnie historogram wyglada tak (za duzo jasnego to tam nie ma )

Zdjecie robione z partyzanta w sloneczny dzien przez to takie niedoswietlone

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Widzę, że fotk robiona na f4,5 - masz gdzieś oryginał (JPEG/RAW) przed kompresją i/lub ewentualnym podkręcaniem fotki?

dzięki i pozdrawiam,
    Mam, ale ta fotka przy oglądaniu cropa jest nieostra trochę. Nie jest to, jak widać z innych przykładów, wina obiektywu, tylko tego, że dziadek na rowerze był szybszy niż AF.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Bywalec

Domyślnie

Wady to 100 mm czyli tylko wąski kadry/portrety.
    A dlaczego tylko waskie kadry? Ktos ci stope do podlogi hufnalem przybil, ze nie mozesz odejsc dwa kroki dalej od modela/modelki?

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj
    jak widać z innych przykładów, wina obiektywu, tylko tego, że dziadek na rowerze był szybszy niż AF.
    A moze byl szybszy niz 1/250sek?
    AF w setce jest bardzo szybki (2.8 i USM - musi byc ) lecz czesto sie zdarza, ze po wyostrzeniu z minimalnej odleglosci ostrzenia powiedzmy na odleglosc kilku metrow zacznie sie gubic i przeleci sobie pelen zakres ze dwa razy (TTTM). Pewnie podobna sytuacja byla z dziadkiem na rowerze, inaczej na 100% by zdazyl.

Cytat Zamieszczone przez caravaggio
    A dlaczego tylko waskie kadry? Ktos ci stope do podlogi hufnalem przybil, ze nie mozesz odejsc dwa kroki dalej od modela/modelki?
    Moze ma studio o wyiarach 2x2m Zeby sfocic cala postac setka przy cropie trzeba odejsc dobre kilka metrow a nastepnie krzyczec do modela

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE
    A moze byl szybszy niz 1/250sek?
    AF w setce jest bardzo szybki (2.8 i USM - musi byc ) lecz czesto sie zdarza, ze po wyostrzeniu z minimalnej odleglosci ostrzenia powiedzmy na odleglosc kilku metrow zacznie sie gubic i przeleci sobie pelen zakres ze dwa razy (TTTM). Pewnie podobna sytuacja byla z dziadkiem na rowerze, inaczej na 100% by zdazyl.
    Oooooo, znowu to czytam, tak jak w przypadku 50/1,4 - jakaś plaga czy cuś? ??:

Moze ma studio o wyiarach 2x2m Zeby sfocic cala postac setka przy cropie trzeba odejsc dobre kilka metrow a nastepnie krzyczec do modela
    siu, siu jak to mówią koledzy zza wody
    Prawda jest taka, że mam taką modelkę, ma 2,5 roku i ruchliwa jest jak żywe srebro, więc czasem stopy "starszaka" nie nadążają. :-D

Pozdrawiam,
    z pozdrowieniami "69"

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów