Strona 9 z 14 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 133

Wątek: Lustrzanka cyfrowa vs kompakt cyfrowy

Coś już napisał
    Miasto
    Sieć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thorin
    nie no zazwyczaj te interpolowane maja okreslone ze: "obraz zostal roziagniety do takich rozmiarow ale pochodzi z takiej matrycy..." winilbym tu raczej tandetne obiektywy, o jak cos co mierzy 2 cm i ma w srodku schowany obiektyw ma robic zdjecia porzadnej jakosci ?
    Miałbys rację, gdyby marketing Panasonika na to poszedł.
    Jakość obiektywu jak na tego typu kompakcik jest nawet całkiem niezła. W każdym razie nie jest to typowe mydło, jak w innych aparatach.
    Natomiast kiedy sie przyjrzeć szczegółom dosyć dobrze widać interpolacje, która zanika po redukcji zdjęcia do 50%

A tu smaczek z informacji o nowym FZ30: (aparat ma miec obiektyw 12x czyli 35 mm do 420 mm, ale widocznie to już za mało)

"Nowa funkcja dodatkowego przybliżenia optycznego (Extra Optical Zoom) zwiększa współczynnik zbliżenia do 15,3 przy rejestracji obrazów z rozdzielczością 5 megapikseli lub 19,1 - z rozdzielczością 3 megapikseli. Powoduje to jedynie niewielkie pogorszenie jakości obrazu. W połączeniu z czterokrotnym powiększeniem cyfrowym, współczynnik można zwiększyć do wartości aż 76,4 (co odpowiada zmianie ogniskowej od 35 mm do 2674 mm w przypadku tradycyjnego aparatu 35 mm)."

Jak takie kity wciskają klientom, to myślisz że napiszą o interpolacji matrycy ?
    550D, EFS 18-55 II, EF 85/1.8 USM, Sonnar 3.5/135, Flektogon 2.8/20, Vario-Sonnar 4/80-200

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

O przepraszam, to akurat kit nie jest Trik marketingowy bo trik, ale jest to faktycznie "zoom optyczny" - w sensie, że nie interpolowany ;-)

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

zaczynam sie gubic, skladam bron, oddaje honory i wracam do testow FF/BF i strzelania fot tablicom
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Henry
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alahari
    ...zamiast kupić tanią lustrzankę (cyfrową oczywiście), np. 300D? Czekam na ciekawe i konkretne wyjasnienia :wink: Pewnie się dziwicie temu pytaniu - parę osób próbuje mnie przekonac, ze zakup cyfraka takiego jak G6 jest bezsensem, gdy można, dokładając niewiele wiecej, kupic już lustrzanke. Co Wy na to? Szukam argumentów do odparcia tych zarzutów, moze ktoś mi pomoże 8)
    Ja nie miałem problemu - mam bardzo dobrą lustrzankę analogową i mogłem albo kupić marnego dSLR i przesiąść się całkiem na cyfrę (dwie lustrzanki to za duży wydatek), albo kupić jakieś tanie "uzupełnienie" i nie inwestować
    bez sensu w cyfrę. Wybrałem to drugie bo jednak cyfra mi nie pasuje i wolę inwestować w analoga. Zaś cyfra mieści mi sie w kieszeni podczas
    wyjazdów turystycznych - i to jej jedyna i wystarczająca zaleta.
    Z poniższych dyskusji widzę że rozwiązanie tego problemu sprowadza się
    do odpowiedzi "jak wielkim onanistą sprzętowym jesteś". I nie oszukujmy
    się że chodzi o zdjęcia ;-)

Pozdrawiam,
    Henry

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Vitez w wątku #28 ( sory ale jeszcze nie umiem cytować ) napisałeś :

"I ogolna zasada (jak ja nie lubie ogolnych zasad *sigh* ) jest taka ze lustrzanka da sie zrobic takie zdjecia jak kompaktem, ale na odwrot jest o wiele trudniej (tzrzeba zaprzac wiele UMIEJĘTNOŚCI/akcesoriow/komputera ). Tak wiec zadales pytanie troche bez sensu "

Czy mam to zrozumiec że braki w warsztacie zniwelowałeś wydatkami na sprzęt ?
    Chyba trzeba większego kunsztu żeby zrobić z niczego coś, a nie z czegoś nic
    Przeczytałem cały wątek i dziwi mnie Twoja postawa. Czy naprawde każdy musi focić koty i rajdy ? Choc znam takich którzy to robią małpą za 1 000 zł i kopara opada.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Driver
    Czy mam to zrozumiec że braki w warsztacie zniwelowałeś wydatkami na sprzęt ?
    Nie. Wydatkami na sprzet zniwelowalem mozliwosc powstania wymowki "bo to wina sprzetu" . Jak jakies zdjecie mi nie wyjdzie (a jest sporo takich) to wiem ze to wina fotografa a nie sprzetu.

Chyba trzeba większego kunsztu żeby zrobić z niczego coś, a nie z czegoś nic
    I tak i nie. Chodzilo mi tylko o ograniczenia sprzetowe kompaktow (AF, szumy, GO).

Czy naprawde każdy musi focić koty i rajdy ?
    Nie

Choc znam takich którzy to robią małpą za 1 000 zł i kopara opada.
    Tez takich znam... grafikow 8)

Coś już napisał

Domyślnie Dlaczego?

Jesli kogos stac na lustrzanke za ponad 5000 zl i ona bedzie na siebie zarabiac jasne kompakt jest bez sensu. Jesli natomiast masz kompakta powiedzmy G6 i myslisz ze jak dolozysz kilka setek i masz lustrzanke np. 300 D to dobrze sie zastanow. Zanim zaczniesz sie bawic po takiej przesiadce zapaz sobie wielki kubek melisy i idz na dlugi relaksujacy spacej. Gdyz poza lustrem w porownaniem do G6 w tym aparaciku z kitowym obiektywem bedziesz mial bardzo malo funkcji o ktorych marzyles a ktore mial drogi kompakt. Jak robisz zdjecia 10-15 i wieksze ale nie plakaty to lustrzanka jest propozycja niegodna zadnej uwagi. Pamietaj zdjecie to 50 procent czlowiek 40 swiatlo 10 aparat. Jesli chcesz te proporcje zmienic w najlepszym wypadku bedziesz gosciem ktory dumnie chodzi ulicami z aparatem na piersi ale ktory nie pokazuje swoich zdjec. Tak na marginesie A 80 robilem takie fotki ze w studiu foto sie pytali jaki mam sprzet i niestety nie wierzyli. Z Zenitem bylo podobnie wiec nie wazne jaki masz sprzet ale co potrafisz nim zrobic. Obecnie fotografuje aparatem ktory wzbudza smiech a zdjecia szacunek pozdrawiam.

Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VOYAGEUR
    Jesli kogos stac na lustrzanke za ponad 5000 zl i ona bedzie na siebie zarabiac jasne kompakt jest bez sensu. Jesli natomiast masz kompakta powiedzmy G6 i myslisz ze jak dolozysz kilka setek i masz lustrzanke np. 300 D to dobrze sie zastanow. Zanim zaczniesz sie bawic po takiej przesiadce zapaz sobie wielki kubek melisy i idz na dlugi relaksujacy spacej. Gdyz poza lustrem w porownaniem do G6 w tym aparaciku z kitowym obiektywem bedziesz mial bardzo malo funkcji o ktorych marzyles a ktore mial drogi kompakt. Jak robisz zdjecia 10-15 i wieksze ale nie plakaty to lustrzanka jest propozycja niegodna zadnej uwagi. Pamietaj zdjecie to 50 procent czlowiek 40 swiatlo 10 aparat. Jesli chcesz te proporcje zmienic w najlepszym wypadku bedziesz gosciem ktory dumnie chodzi ulicami z aparatem na piersi ale ktory nie pokazuje swoich zdjec. Tak na marginesie A 80 robilem takie fotki ze w studiu foto sie pytali jaki mam sprzet i niestety nie wierzyli. Z Zenitem bylo podobnie wiec nie wazne jaki masz sprzet ale co potrafisz nim zrobic. Obecnie fotografuje aparatem ktory wzbudza smiech a zdjecia szacunek pozdrawiam.

bez zgryzliwosci, poprosze o sample bom naprawde ciekaw...
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...

Początki nałogu Awatar alahari
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Minęło prawie 10 m-cy jak rozpoczełam ten watek, a on nadal żyje - super Chciałam Wam podziękować - ta dyskusja i użyte argumenty były mi potrzebne do artykułu sprzed pół roku 8) Sama mam już lustereczko i jestem bardzo zadowolona. Jednak mojego starego G3 nikomu nie oddam, choć wielu członków rodziny ostrzy sobie nań zabki :> Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam!
    Canon G3 & Nikon D70

Miasto
    Silesia

Domyślnie

no to ja podam argument i kontrargument
    inwestowac w kompakt ?
    tak - jesli z gory zaklada sie ze to koniec inwestycji w sprzet
    nie - gdy sklada sie "system" (zawsze mozna uzyc analoga)

dzis dostalem ladna przesyleczke z legendarnym analogiem w srodku, i co prawda 18-55 do niego nie wsadze (choc gdzies na allegro ktos sie oglaszal ze przeklada mocowanie jak w starych obiektywach do EF-S) ale Tamron jest jak znalazl do budy (i prosze bez komentarzy ze projektowany pod cyfre) dopiero na labie i w ciemni zobaczymy ile w tym racji

Strona 9 z 14 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów