Strona 3 z 14 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 133

Wątek: Lustrzanka cyfrowa vs kompakt cyfrowy

ab_ab
    Guest

Domyślnie

Vitez - ja wiem że można matryce czyścić, ale jest to kłopotliwe i tak naprawdę nigdy w 100% się nie udaje.
    Poza tym jak ktos robi profesjonalnie to wie jak zmieniac obiektywy by zminimalizowac zabrudzenia wewnatrz sprzetu.
    Znam fotoreportera pewnej poczytnej gazety, który ma z tym duże problemy. Przy normalnej prasowej fotografi to faktycznie ma małe znaczenie ale jak robi np. portrety i kurz wyłazi na twarzy to już jest problem. Przy durzej ilości robionych zdjęć jest to problem.

Jesli ktos robi profesjonalne foty to nie robi ich kompaktem.
    Vitez... czy fotografia profesjonalna nie może być robiona kompaktem? Przecież to czy ktoś robi fotografię profesjonalną czy nie w najmniejszym stopniu zależy od sprzętu!!

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ab_ab
    Vitez - ja wiem że można matryce czyścić, ale jest to kłopotliwe i tak naprawdę nigdy w 100% się nie udaje.
    Idz, przeczytaj ten watek. Moze uwierzysz ze to wcale nie jest klopotliwe, klopotliwe moze byc tylko zdobycie akcesoriow (trzeba ruszyc tylek do sklepu albo wlaczyc kompa by zamowic ze sklepu internetowego).

Znam fotoreportera pewnej poczytnej gazety, który ma z tym duże problemy. Przy normalnej prasowej fotografi to faktycznie ma małe znaczenie ale jak robi np. portrety i kurz wyłazi na twarzy to już jest problem. Przy durzej ilości robionych zdjęć jest to problem.
    Problem to ma ten fotoreporter ze nie umie sie nauczyc odpowiedniego traktowania sprzetu. Tak samo jak problem ma osoba suszaca wlosy bedac jeszcze w wannie i jak jej wpadnie suszarka do wody... tez nazwiesz to wada suszarek czy nieumiejetnoscia obslugi i dbania o siebie i sprzet?

Vitez... czy fotografia profesjonalna nie może być robiona kompaktem? Przecież to czy ktoś robi fotografię profesjonalną czy nie w najmniejszym stopniu zależy od sprzętu!!
    No wlasnie, i jak to sie ma do twojego tekstu:
    "Jeśli ktoś profesjonalnie robi fotky lustrzanką cyfrową to wie jak to może być uciążliwe" ?

Ja ci mowie ze dbanie o sprzet to obowiazek i nie jest uciazliwe, czyszczenie matrycy to tez nie taka trudna sprawa a ty potwierdzasz ze profesjonalne fotki nie musza byc robione lustrzanka, wiec jesli ktos nie umie dbac o sprzet albo nie chce mu sie czyscic matrycy - a umie robic profesjonalne fotki kompaktem - to o co ci wlasciwie chodzi?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Problem to ma ten fotoreporter ze nie umie sie nauczyc odpowiedniego traktowania sprzetu. Tak samo jak problem ma osoba suszaca wlosy bedac jeszcze w wannie i jak jej wpadnie suszarka do wody... tez nazwiesz to wada suszarek czy nieumiejetnoscia obslugi i dbania o siebie i sprzet?
    Ktoś pisał na tym forum, że 300d zakurzył mu się mimo, że nie w ogóle nie odkręcał obiektywu... Jak byś nie traktował sprzętu to kiedyś kurz tam się dostanie.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu Awatar alahari
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A moze pokazmy twoje i moje zdjecia ale prosto z aparatu?
    (ja np stawiam Golluma - daj mi taka GO ztwojego G3 jaka mam na jego portreciku ale bez obrobki)
    Izy prawie nie retuszowałam (no moze cere ), a poza tym nie tylko chodzi o GO, ale o całościowe wrazenie. Nie zasłaniaj się testami na Gollumie, wiem, ze GO kompakta zawsze bedzie wieksza

Filipki - z soczewka makro, a ja mowilem o makro "czystych z kompaktu" a nie z nakladkami. Soczewka makro kosztuje chyba tyle co pol tego Soligora
    Czystych? Zarówno do kompakta jak i do lustra musisz cos do zdjec makro dokupić, jak nie soczewke to cały obiektyw 8) A taka niezbyt drogą soczewka (jaka jest Hama +4) można zrobić już całkiem ładne makro ...

Juz ci pisalem kiedys ze ty dla mnie jestes bardziej grafikiem niz fotografem i proponowalem walke klisza vs klisza bez skanow i komputera.
    Nadal aktualne
    Fotografem (amatorem) tez jestem, i nie robie zdjec tylko po to aby retuszować, wiele jest bez...

(czyli raczej nie jest grafikiem i ma szacunek dla klatek i nie retuszuje odbitek/negatywow).
    Czy uzywanie filtrów fotograficznych jest w/g Ciebie mniejsza zbrodnią niz używanie filtrów w PS? Problem dziejowy chyba...

Choc coraz badrziej mam podejrzenia ze alahari nas podpuszcza i to ona ma dylemat czy kupywac dSLR czy kompakta ... wynika to rowniez z dosc metnych odpowiedzi na gg - nie chce powiedziec kto chce kupic kompakta za 3500zl wiec zamiast sama sie przyznac zaklada hipotetyczny topic . I twoje wypowiedzi alahari w tym watku tez to potwierdzaja - jak sie wstawiasz za G3 czy G6, czy jak probujesz porownywac wlasne (grafika) zdjecia, zamiast "tej osoby co chce kupic" - smierdzi mi to
    Nie, ja nie mam takich dylematów Ale próbuje uzasadnić wybór niektórych osób
    Canon G3 & Nikon D70

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Vitez, ja wymiekam ... trudno jest porownywac kompakt za 3000zl i ponad 2x drozsze lustro ...

[ Dodano: 16-11-2004 ]
    Zreszta odnosze, ze popadles w jakis onanizm sprzetowy ... wszystkim seria G pasuje a Tobie nie ... widze, ze masz swietny sprzet, kupe forsy za niego dales ... ciesze sie, ze Cie na niego stac. Ale wazne jest to kto za aparatem stoi a nie co trzyma w łapach ... zdjecia z G3 alahari, sa sliczne ... tutaj:
    http://www.photo.net/photodb/member-...oto_id=2856726
    znajdziesz zdjecia z G2 ... cuuuuudne!
    Zrobisz takie swoim 10D? Kompakt stawia ograniczenia, wieksze niz lustro, to jasne. Ale bez przesady. Bedac swiadomym wad da sie robic sliczne zdjecia .... a opoznienia pokonywac tak jak pisalem. Ja sobie radze, wiele innych sobie radzi ... bo musimy. Ty nie musisz wiec wybrzydzasz.

Pozdrawiam
    1: Canon G5 + Speedlite 420EX, tuleja 52mm; UV Marumi MC-WPC 52mm; CF Kingston 512MB+32MB; torba; Velbon DX888; baterry pack
    2: Praktica LB, CarlZeiss 35/2.8; Pentacon 50/1.8; Pentacon 200/4; pierścienie makro; osłona przeciwsłoneczna

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NimnuL
    zdjecia z G3 alahari, sa sliczne ...
    Dzięki

tutaj:
    Przepiekne

Zrobisz takie swoim 10D?
    "Ale przeciez to efekt obróbki"
    Poza tym Vitez nie robi ani makr, ani krajobrazów, wiec i takich nie zrobi, a obróbką sie brzydzi :wink: Nie da rady - nie wygrasz z nim, zawsze bedzie miał jakiś argument

[ Dodano: 17-11-04, 00:10 ]
    Moze to bedzie lekka złośliwość z mojej strony, ale co tam :wink:

Zdjecie modelki Izy z 10D (ponoć bez obróbki, poza zmniejszeniem i przeostrzeniem):
    http://plfoto.com/zdjecie.php?picture=414668

Iza okiem moim i G3 (lekka obróbka: zmniejszenie, wyostrzenie, nieznaczne przyciemnienie zieleni w tle, wyprostowanie ławeczki, bo krzywo trzymałam aparat oraz retusz niedoskonałości cery - wszystko):
    http://plfoto.com/zdjecie.php?picture=376799

Czy jest jakaś drastyczna różnica na niekorzyść kompakta

Oczywiscie Vitez powie, ze nie mozna porównywać "miniaturek" (zwłaszcza, gdy jedna jest przeostrzona a druga przeciwnie 8))
    Canon G3 & Nikon D70

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

alahari, na stronie ze zdjeciami z G2 większosc jest niedotykana w programach ... jedynie te w dziale Digital infrared manipulations ... ale to juz inna bajka. Porównując przykładowe zdjecia Izy ... u viteza kwiaty z lewej są nieostre. Wiem, ze to efekt GO, ale ... tu te nieostre kwiaty raza i nie podobaja mi sie.

A ja się swoimi zdjęciami pochwale ... żadna rewelacja, ale duma i tak rozpiera
    http://cyberfoto.pl/profile.php?mode...ile&u=3022

[ Dodano: 17-11-2004 ]
    A reszta zdjęc viteza na PLfoto ... ładne, niektóre nawet bardzo ładne. Na pewno w pełnym rozmiarze są ostrzejsze, tło miękko rozmazane ... ale w galerii nie bedzie takich roznic ... podobnie jak w 10x15. Wiem Vitez, ze Ty to widzisz, ja na szczescie nie stad tez ciesze sie z mojeego G5 ...
    1: Canon G5 + Speedlite 420EX, tuleja 52mm; UV Marumi MC-WPC 52mm; CF Kingston 512MB+32MB; torba; Velbon DX888; baterry pack
    2: Praktica LB, CarlZeiss 35/2.8; Pentacon 50/1.8; Pentacon 200/4; pierścienie makro; osłona przeciwsłoneczna

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A reszta zdjęc viteza na PLfoto ... ładne, niektóre nawet bardzo ładne.
    Pociesze cie ze na plfoto wrzucam tylko koty i to niekoniecznie najladniejsze :P . Kliknij na WWW pod moim postem, tam jest moja wizytowka, nie na plfoto .

[ Dodano: Sro Lis 17, 2004 10:24 pm ]
    Zrobisz takie swoim 10D?
    To fotograf robi zdjecia, nie aparat.
    A jesli nie fotograf to grafik
    I ogolna zasada (jak ja nie lubie ogolnych zasad *sigh* ) jest taka ze lustrzanka da sie zrobic takie zdjecia jak kompaktem, ale na odwrot jest o wiele trudniej (tzrzeba zaprzac wiele umiejetnosci/akcesoriow/komputera ). Tak wiec zadales pytanie troche bez sensu 8)

[ Dodano: Sro Lis 17, 2004 10:46 pm ]
    Cytat Zamieszczone przez alahari
    Zdjecie modelki Izy z 10D (ponoć bez obróbki, poza zmniejszeniem i przeostrzeniem):
    http://plfoto.com/zdjecie.php?picture=414668

Iza okiem moim i G3 (lekka obróbka: zmniejszenie, wyostrzenie, nieznaczne przyciemnienie zieleni w tle, wyprostowanie ławeczki, bo krzywo trzymałam aparat oraz retusz niedoskonałości cery - wszystko):
    http://plfoto.com/zdjecie.php?picture=376799

Czy jest jakaś drastyczna różnica na niekorzyść kompakta
    Porownujesz jedno z gorszych moich zdjec Izy ze swoim najlepszym zdjeciem Izy. Gratuluje. na mojej stronce jest wiecej jej zdjec, lepszych - porownuj z nimi bedzie bardziej fair. Fotograf tu zawinil (naswietlanie i korekta przy wywolaniu) a nie aparat :P

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Porownujesz jedno z gorszych moich zdjec Izy ze swoim najlepszym zdjeciem Izy. Gratuluje. na mojej stronce jest wiecej jej zdjec, lepszych - porownuj z nimi bedzie bardziej fair. Fotograf tu zawinil (naswietlanie i korekta przy wywolaniu) a nie aparat :P
    Porównywałam te zdjęcia, gdyż podobny jest układ i zawartość - Iza na ławeczce :P Czy to moje najlepsze Izy? No nie wiem, myśle, ze jest parę porównywalnych A Ty masz gorsze zdjęcia z Izą, to jest takie..średnie? Choć mnie osobiście mało się podoba. Wole te BW 8)
    A co do winy - Ty tu coś zawiniłes? Podobno ta fotka była dobrze naswietlona
    Ale masz racje w jednym - fotograf zwykle odpowiada za większość błędów i urodę zdjecia, nie aparat.

Można by jeszcze postawić przy sobie Twoje zdjecia kotów vs moje (aby udowodnić, ze jak ktoś chce to może mieć nie gorsze zdjecia z kompakta 8))... Najlepiej jakbyś zrobił troszkę wiecej fotek swojej dwójce, bo coś mi sie wierzyć nie chce, ze one sa aż tak niefotogeniczne Masz świetny aparat, super czułości, szybki AF - gdzie są fotki Sugar & Spice

[ Dodano: 18-11-04, 00:54 ]
    jedno z gorszych moich zdjec Izy
    NO GRATULUJĘ Jedno z gorszych, a firmuje:
    1. strone głowną (baner)
    2. galerię modelek
    3. galerię Izy....

A teraz narzeka, ze do porównań wzięłam sobie reprezentacyjne zdjecie
    Canon G3 & Nikon D70

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

NO GRATULUJĘ Jedno z gorszych, a firmuje:
    1. strone głowną (baner)
    2. galerię modelek
    3. galerię Izy....

A teraz narzeka, ze do porównań wzięłam sobie reprezentacyjne zdjecie
    1,2,3 po przerobkach (ciachniecie, bw, zamazanie, zamglenie itp). A ty marudzisz na oryginal :P .
    Znajdz sobie inny oryginal do porownania.

[ Dodano: Czw Lis 18, 2004 2:47 am ]
    bo coś mi sie wierzyć nie chce, ze one sa aż tak niefotogeniczne
    To niestety musisz uwierzyc.
    Rownie dobrze ja moge narzekac ze nie chce mi sie wierzyc ze to nie ty sama siebie do dSLR probujesz przekonac, ale musze uwierzyc :P

Strona 3 z 14 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów