Cytat Zamieszczone przez ab_ab
Vitez - ja wiem że można matryce czyścić, ale jest to kłopotliwe i tak naprawdę nigdy w 100% się nie udaje.
Idz, przeczytaj ten watek. Moze uwierzysz ze to wcale nie jest klopotliwe, klopotliwe moze byc tylko zdobycie akcesoriow (trzeba ruszyc tylek do sklepu albo wlaczyc kompa by zamowic ze sklepu internetowego).

Znam fotoreportera pewnej poczytnej gazety, który ma z tym duże problemy. Przy normalnej prasowej fotografi to faktycznie ma małe znaczenie ale jak robi np. portrety i kurz wyłazi na twarzy to już jest problem. Przy durzej ilości robionych zdjęć jest to problem.
Problem to ma ten fotoreporter ze nie umie sie nauczyc odpowiedniego traktowania sprzetu. Tak samo jak problem ma osoba suszaca wlosy bedac jeszcze w wannie i jak jej wpadnie suszarka do wody... tez nazwiesz to wada suszarek czy nieumiejetnoscia obslugi i dbania o siebie i sprzet?

Vitez... czy fotografia profesjonalna nie może być robiona kompaktem? Przecież to czy ktoś robi fotografię profesjonalną czy nie w najmniejszym stopniu zależy od sprzętu!!
No wlasnie, i jak to sie ma do twojego tekstu:
"Jeśli ktoś profesjonalnie robi fotky lustrzanką cyfrową to wie jak to może być uciążliwe" ?

Ja ci mowie ze dbanie o sprzet to obowiazek i nie jest uciazliwe, czyszczenie matrycy to tez nie taka trudna sprawa a ty potwierdzasz ze profesjonalne fotki nie musza byc robione lustrzanka, wiec jesli ktos nie umie dbac o sprzet albo nie chce mu sie czyscic matrycy - a umie robic profesjonalne fotki kompaktem - to o co ci wlasciwie chodzi?