Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 133

Wątek: Lustrzanka cyfrowa vs kompakt cyfrowy

Coś już napisał
    Miasto
    gdynia

Wink mam G5 i szukam lustrzanki cyfrowej

Swoją zabawę z fotografią rozpocząłem Practicą odziedziczoną po ojcu (aparat ma około 30 kilka lat i nada jest sprawny). Po ślubie okazało się że moje żona też ma takową. Czyli są już dwie. Sześc late temu porzyszła kolej na EOS 33. Potem używana 500N do zdjęć w bardziej ekstremalnych warunkach (wołek roboczy). Obniżenie cen cyfry w ostatnich latach spowodował, że wreszcie kupiłem kompakt cyfrowy G5. Zgadzam się, że G5 ma tragiczny AF. Zabawa w zdjęcia makro przy użyciu soczewek lub konwerterów stwarza nie lada problemy. Zanim złapiesz ostrość ... po robalu zostaje huśtająca się trawa. Brrr... bardzo frustrujące zajęcie.
    Nigdy nie uważałem się za "onanistę sprzętowego". Kolejne nabytki są starannie przemyślane i uwzględniają moje możliwości finansowe.
    Lustrzanka analogowa w stosunku do cyfry zawsze będzie się miała tak jak winyl do CD, choćby nawet w postaci SACD czy innych wymyślnych metod poprawy jakości. Cyfra była, jest i będzie zawsze obarczona ograniczeniami wynikającymi z zapisu dwójkowego. Zgodzą się także, że przy odrobinie wprawy, a przede wszystkim chęci nawet G5 robi bardzo dobre zdjęcia. Jednak brakuje mi w nim przysłowiowego "zooma" gdyż ogniskowa nie należy do najdłuższych. Brakuje mu także szybkości ostrzenia charakterystycznej dla lustrzanek. O innych parametrach nie wspominając (jak niezbyt pełna współpraca z lampą 420EX).
    Obecnie przymierzam się do nabycia EOS 10D. Dlaczego nie 350D ? To proste bawiłem się 350D i 300D i uznałem, że łatwiej będzie mi przesiąść się z EOS 33 na 10D. EOS 350D wygląda i sprawuje sięjak zabawka. Z wszystkich aparatów będę nadal korzystał.
    G5 - makrofotografia dopóki nie uzbieram funduszy na porządny obiektyw makro EF do 10D; zawsze noszony przy sobie z uwagi na wymiary.
    EOS 33 - reporterka, zakładam 36 klatek i strzelam poklatkowo 36 zdjęć, zdjęcia na negatywach i pozytywach bez ograniczeń typowych dla techniki cyfrowej
    10D - wszystkie powyższe oraz wiele innych zastosowań; z uwagi na ograniczenia bufora ograniczone wykorzystanie do zdjęć w serii; brak konieczności kupowania i wywoływania negatywów.

Aha miałem jeszcze Nikona Coolpix 2000 (moja pierwsza cyfra .... z biedronki . Matryca tylko 2Mpix ale za to makro REWELACYJNE. Nawet z ostrzeniem nie miał takich problemów jak g5.

Trudno jest zdecydować jednoznacznie co jest lepsze: analog czy cyfra, lustrzanka czy kompakt. Dla mnie zawsze będą to dyskusje w stylu: "o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy".

Liczy się przede wszystkim przyjemność robienia zdjęć. A aparat to tylko narzędzie.

PS: nie jestem "onanistą sprzetowym" gdyż moja żona też ma lekkiego hopla na punkcie fotografii i ilość aparatów musi być taka, by zabezpieczyć nasze potrzeby w tej materii. Dość ciekawie wygląda wymienianie się aparatami zależnie od tego co które z nas chce sfotografować.

Ostania rzecz jaką chciałem podkreślić to fakt, iż dla początkujących fotografów cyfra oferuje jedną cechę, która jest nie do przecenienia: możliwość natychmiastowego sprawdzenia wyniku (zrobionego zdjęcia).

Ale się rozpisałem.

NIE KOMBINUJCIE KTÓRY APARAT JEST LEPSZY, A STARAJCIE SIĘ UMIEJĘTNIE WYCINĄĆ Z POSIADANEGO SPRZĘTU (APARATU I WŁASNEJ GŁOWY) MAKSIMUM MOŻLIWOŚCI I INWENCJI TWÓRCZEJ!!!

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez uldum
    Trudno jest zdecydować jednoznacznie co jest lepsze: analog czy cyfra, lustrzanka czy kompakt. Dla mnie zawsze będą to dyskusje w stylu: "o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy".

ale to jest dyskusja na temat wyzszosci cyfrowych luster nad cyfrowymi kompaktami... tu nie ma dyskusji pro i cons analog/cyfra
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Bywalec
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Mysle ze wszystko wyjasnia jedno zdanie

Cytat Zamieszczone przez uldum
    10D - wszystkie powyższe oraz wiele innych zastosowań

Początki nałogu
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

autor topica chyba juz zdecydowal jaki aparat chce a my mamy go chyba utwierdzic w tym przekonaniu?

Domyślnie

No dobra... to zapodajcie numer do tej Izy.... :-)

Pozdr
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Nimnul: zaden z twoich argumentow do mnie nie trafia. Mialem G3 ponad rok, pisze na podstawie wlasnego doswiadczenia i wiem ze ani szybkosc ani jakosc kompaktow nie dorowna dSLR. Nawet tylko obiektowi kitowemu.
    Macro z kompaktu? To zadne macro, to pseudomakro.
    Portret z kompaktu??? Smieszne... pstryk a nie portret - pokaz mi ladne lapanie ostrosci i ladna glebie ostrosci z kompaktu , a ja ci pokaze ostrosc i GO z 50 1.8 (300-400zl, najlepszy dodatek do 300D z ktiem).
    Szumy? Robilem odbitki 10x15 z G3 i widzialem szumy. Szumy to pojecie ogolne , chodzi mi bardziej o to ze zdjecie z iso400 z kompaktu musisz odszumiac a z dSLR nie. I pokaz mi kompakta z iso1600 .
    [CIACH]
    Miałem G5 i moja opinia jest taka sama jak Vitez-a.
    Pozdr

PS:Co do AF to miałem w reku Ixus-a i szybkościa bił na głowe G5.
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Początki nałogu Awatar alahari
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez c42
    autor topica chyba juz zdecydowal jaki aparat chce a my mamy go chyba utwierdzic w tym przekonaniu?
    Ja juz od dawna mam to co chciałam (w podpisie), natomiast topik i dyskusja była mi potrzebna do napisania artkułu
    Canon G3 & Nikon D70

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A z Canona G3 mam wiele ładnch zdjęć, poza tym zawsze jest pod reką, i moge nim nagrac np. zabawe mojego kota, o!
    Canon G3 & Nikon D70

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lutek
    No dobra... to zapodajcie numer do tej Izy.... :-)
    Iza jest MOJA (chyba ze o jakiejs innej Izie mowa ).
    Jeszcze jakies pomysly?

Miasto
    Warszawa
    Canon G3 & Nikon D70

Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów