Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy
Dobrze, że używałeś ai focus, bo na końcu wybiegu panienka zatrzymuje się i prezentuje-nie rusza się, można skomponować kadr. Przy AI servo nic nie skomponujesz, bo ostrość ustawiana jest tuż przed strzałem migawki, nie można zablokować AF (do połowy i przekadrowanie). Trzeba pokombinować z punktami AF, żeby mieć ostry i ladny kadr (np nie mieć ciągle w środku foty panienki, tylko z boku = ustawiasz aktywny punkt af z boku).
A co z genialnym IMO rozwiązaniem polegającym na rozdzieleniu AF i AEL ?
Ja w swoim aparacie używam tylko centralnego, krzyżowego czujnika (o powodach było parę wątków) i AF na "gwiazdce", AEL na spuście. W trybie AI Servo autofokus pracuje tylko przy wciśniętej gwiazdce, a więc śledzę obiekt centralnym z wciśnięta "gwiazdką", w stosownym momencie puszczam "gwiazdkę" (AF jest blokowany) błyskawiczne przekadrowanie i strzał.
W zależności od okoliczności, przed przekadrowaniem (czyli w momencie puszczania "gwiazdki") blokada ekspozycji spustem, przekadrowanie i dopiero strzał.

Po kilku ćwiczeniach paluszki pracują w automacie, a ja mogę skoncentrować się na samym kadrze. Tak mi to weszło w krew, że trudno mi wyobrazić sobie inny sposób postępowania.