Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: AF w C350d - kiedy AI Focus, AI Servo?

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Aaaaa tak zapomnialem przynać - seriami robić - jak najbardziej! Zawsze się coś ostrego złapie, niestety 350D naprawdę różni sie bardzo od np. 20D (cenowo też).

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

A wracając do tyrbu pracy AF to ja robie tak:
    Obiekt nieruchomy lub bardzo mało ruchomy - centralny AF + one shot AF i przekadrowanie
    Obiekt powoli lub średnio szybko się poruszający lub w sytuacji gdzie konieczne jest wspomaganie AF - Wszystkie punkty AF + one shot AF
    Obiekt szybko się poruszający - w zależności od zamysłów kompozycyjnych centralny AF lub wszystkie AF + servo AF
    Sądze że przy tego typu ujęciach spisała by się z powodzeniem strategia druga, ewentualnie dla niektórych ujęć zamiast wszystkich punktów AF można by stosować inne wybrane nie centralne.

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy
    Dobrze, że używałeś ai focus, bo na końcu wybiegu panienka zatrzymuje się i prezentuje-nie rusza się, można skomponować kadr. Przy AI servo nic nie skomponujesz, bo ostrość ustawiana jest tuż przed strzałem migawki, nie można zablokować AF (do połowy i przekadrowanie). Trzeba pokombinować z punktami AF, żeby mieć ostry i ladny kadr (np nie mieć ciągle w środku foty panienki, tylko z boku = ustawiasz aktywny punkt af z boku).
    Jeśli z założenia foce coś przy AF servo (to znaczy nie włanczam go na moment tylko na dłużej) zmieniam CF tak że gwiazdka blokuje mi ostrość, wtedy generalnie ma się śledzenie natomiast jak jest okazja można zablokować i przekadrować.

Początki nałogu Awatar Zodiakalny Rak

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LFB
    A wracając do tyrbu pracy AF to ja robie tak:
    Obiekt nieruchomy lub bardzo mało ruchomy - centralny AF + one shot AF i przekadrowanie
    Obiekt powoli lub średnio szybko się poruszający lub w sytuacji gdzie konieczne jest wspomaganie AF - Wszystkie punkty AF + one shot AF
    Obiekt szybko się poruszający - w zależności od zamysłów kompozycyjnych centralny AF lub wszystkie AF + servo AF
    Sądze że przy tego typu ujęciach spisała by się z powodzeniem strategia druga, ewentualnie dla niektórych ujęć zamiast wszystkich punktów AF można by stosować inne wybrane nie centralne.
    Przy drugiej opcji chyba lepiej jest jednak wybrać punkt AF ponieważ przy włączonych wszystkich punktach jeśli przy pierwszej fotce z serii złapie Ci punkt AF gdzieś nie na obiekt ale z boku to następne w serii przeważnie również tam łapie. :sad:

pozdrawiam,
    z pozdrowieniami "69"

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zodiakalny Rak
    Przy drugiej opcji chyba lepiej jest jednak wybrać punkt AF ponieważ przy włączonych wszystkich punktach jeśli przy pierwszej fotce z serii złapie Ci punkt AF gdzieś nie na obiekt ale z boku to następne w serii przeważnie również tam łapie. :sad:

pozdrawiam,
    Jak jest czas to wybieram, jak nie ma to używam wszystkich, oczywiście trzeba wiedzieć kiedy można włączyć wszystkie a kiedy AF zglupieje. A można jeśli obiekt jest wyraźnie bliżej niż tło i nie występują inne obiekty w podobnej lub co gorsza bliższej odległości niż ten na który chce złapać ostrość.

Początki nałogu Awatar Zodiakalny Rak

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LFB
    Jak jest czas to wybieram, jak nie ma to używam wszystkich, oczywiście trzeba wiedzieć kiedy można włączyć wszystkie a kiedy AF zglupieje. A można jeśli obiekt jest wyraźnie bliżej niż tło i nie występują inne obiekty w podobnej lub co gorsza bliższej odległości niż ten na który chce złapać ostrość.
    Może i tak - napisałem moją opinie po spędzeniu nad Zalewem Zegrzyńskim połowy dnia na foceniu skuterów i motorówek na wodzie (była chyba bliżej niz obiekt ).

pozdrawiam,
    z pozdrowieniami "69"

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy
    Dobrze, że używałeś ai focus, bo na końcu wybiegu panienka zatrzymuje się i prezentuje-nie rusza się, można skomponować kadr. Przy AI servo nic nie skomponujesz, bo ostrość ustawiana jest tuż przed strzałem migawki, nie można zablokować AF (do połowy i przekadrowanie). Trzeba pokombinować z punktami AF, żeby mieć ostry i ladny kadr (np nie mieć ciągle w środku foty panienki, tylko z boku = ustawiasz aktywny punkt af z boku).
    A co z genialnym IMO rozwiązaniem polegającym na rozdzieleniu AF i AEL ?
    Ja w swoim aparacie używam tylko centralnego, krzyżowego czujnika (o powodach było parę wątków) i AF na "gwiazdce", AEL na spuście. W trybie AI Servo autofokus pracuje tylko przy wciśniętej gwiazdce, a więc śledzę obiekt centralnym z wciśnięta "gwiazdką", w stosownym momencie puszczam "gwiazdkę" (AF jest blokowany) błyskawiczne przekadrowanie i strzał.
    W zależności od okoliczności, przed przekadrowaniem (czyli w momencie puszczania "gwiazdki") blokada ekspozycji spustem, przekadrowanie i dopiero strzał.

Po kilku ćwiczeniach paluszki pracują w automacie, a ja mogę skoncentrować się na samym kadrze. Tak mi to weszło w krew, że trudno mi wyobrazić sobie inny sposób postępowania.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zodiakalny Rak
    ... przy czym to szkło (24-105L) w połączeniu z 350D to też kicha jeśli chodzi o All Servo - lepiej (przynajmiej w moim przypadku) wychodzi One Shot, przymierzać i jak to pisze muflon ... seriami go, seriami (raptem 4 szt. w RAW).

pozdrawiam,
    sorry za ot
    a ja myslalem ze tylko moje 300d ma ograniczenia do 4 plikow...
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pst
    sorry za ot
    a ja myslalem ze tylko moje 300d ma ograniczenia do 4 plikow...
    350D robi 6 RAWów z 3fps a później "mixed"

Coś już napisał Awatar Martins
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Pirx, wypróbowałem na razie na sucho Twój sposób i faktycznie jest bardzo fajny i ciekawy w użyciu. Tylko mam wątpliwości co do dokładności AF w 50/1.8 II? Bo kitem to nie bardzo mi się widzi focić.
    www.marcinkowalczyk.com
    www.marcinkowalczyk.com/blog
    FF, Crop, parę szkiełek i dwie lampy

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów