Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: LCD w nikonie d50 vs LCD w 350ce

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Ja tam nie mam problemow z ocena ostrosci zdjec na wyswietlaczu. Trzeba tylko pamietac, ze powiekszenie tam fotki "do oporu", czyli to dziesiec razy powoduje, ze obraz zostaje juz rozciagniety i zinterpolowany. Trzeba sie nieco cofnac.

Przy powiekszeniu do oporu to jak ogladanie 200% na monitorze. Nigdy nie bedzie ostro
    ...

Początki nałogu Awatar filip71
    Miasto
    Wiśniowa Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Przy powiekszeniu do oporu to jak ogladanie 200% na monitorze. Nigdy nie bedzie ostro
    Niby masz rację, lecz wyświetlacz np. w moim 5D nie oddaje odpowiednio rzeczywistości (zdjęcia są nieostre przy zoomie na LCD jak napisałeś) a są urządzenia, które to robią zdecydowanie lepiej np. mój Epson P-2000. Nikona niestety nie miałam pod tym względem okazji oceniać.
    Generalnie uważam, że jednak LCD w Canonie mógłby lepiej odzwierciedlać rzeczywistą fotkę, którą np. przed chwila wykonałeś. W efekcie nie dowierzam LCD w aparacie i dlatego kupiłem Epsona.
    Spróbuj ocenić na LCD aparatu przy niskich czasach (granicznych dla dobrego zdjęcia przy danych parametrach i użytego obiektywu) i odpowiedniej ekspozycji czy zdjęcie jest OK pod kątem ostrości - oczywiscie zawsze można sobie tłumaczyć interpolacją. Tylko wtedy powstaje pytanie po co np. powiększanie rozmiaru w 5D i 30D LCD?
    Dodam, że na ekranie komputera zdjęcia są extra a na LCD przy powiększeniach załamka (to po co ten zoom na LCD?).
    Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8L; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Uprawnienia umieszczania postów