Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: LCD w nikonie d50 vs LCD w 350ce

Mieszany widok

Kapelusz
    Guest

Domyślnie LCD w nikonie d50 vs LCD w 350ce

Witam forumowiczow.
    Miałem w czasie wakacji możliwość pobawić się przez 2 tygodnie nikonem D50 (+standardowy dodawany w kicie 55-200) I Canonem D350 (+70-200LF4). Nurtuje mnie następujący problem:
    Zdjęcia na ekraniku LCD Nikona są wielokrotnie bardziej ostre (przy podobnym powiększeniu) niż na Canonie. Zdjęcia robiłem przy F5,6 iso 200, ogniskowa 200, statyw.
    Czy może:
    1) System Nikona jest z natury bardziej ostry?
    2) Porównywanie zdjęć na wbudowanych LCDkach nie ma sensu ? Na razie nie miałem możliwości porównania odbitek albo na normalnym monitorze
    3) Canon ma jakiś mniej dokładny algorytm wyświetlania zdjęć na wbudowanym displayu?
    4) Juz o tym gdzies na forum bylo?

Oczekiwałem, ze znacznie droższy obiektyw Canona będzie jednocześnie ostrzejszy – obraz na wbudowanych LCDkach tego na pewno nie potwierdza.

Prószę canonierow o komentarze.

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Jesli robiles w "RAW + small" to o ile sie nie mylę ten "small" jest prezentowany na podglądzie co może być przyczyna kiepskiej jakości zdjęcia. Oczywiście na LCD nie powinno się oceniać ostrości... W zasadzie tam nic nie powinno się oceniać Tylko podejżeć na histogramie czy nie przejarało. Nie wydaje mi się (jestem wręcz przekonany) żeby 55-200 Nikona był ostrzejszy od 70-200 f/4L. Zapytaj google o ilość pokseli na tych wyświetlaczach. Może to pomoże w znalezieniu odpowiedzi.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie wiem jak to jest zrobione w Nikonie ale podgląd zdjęć w Canonach jest beznadziejny i nie da się w 100% pewnie ocenić ostrości zdjęcia. Co z tego że w 30D mam większy wyświetlacz skoro nawet oglądając pełny JPG (nie miniaturkę z RAW) nie mogę uzyskać skali 1:1 tylko wyświetla się jakiś rozmyty bo przeskalowany metodą bilinear kawałek zdjęcia.
    BTW chciałbym w sofcie aparatu jakąś analizę ostrości zdjęcia np. żeby najostrzejszy fragment migał na biało tak jak wyświetlane są przepalenia.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yogi-bear
    Jesli robiles w "RAW + small" to o ile sie nie mylę ten "small" jest prezentowany na podglądzie co może być przyczyna kiepskiej jakości zdjęcia.
    A gdzie opcję w 350D można ustawić?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner
    A gdzie opcję w 350D można ustawić?
    Jak napisał wyżej Tasma, chodzi mi o "small" jako jpg zapisany w RAWie bo on jest wyświetlany jako miniaturka na LCD.

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

LCD w puszce nie sluzy do oceny ostrosci, kolorystyki jak i nawet ekspozycji (od tego jest historogram) poniewaz mozna sie niezle przejechac. Jedynie ujecie nam sie bedzie zgadzalo z rzeczywistoscia. Ta dyskusja o lepszosci LCD w obu modelach jest imo bez sensu.

Kapelusz
    Guest

Domyślnie

Dzięki wszystkim za przemyślenia.
    Oczywiście jednoznacznej odpowiedzi nie uzyskałem.
    Dalej nie rozumiem dlaczego sporo z użytkowników tak ignoruje możliwość wstępnego sprawdzenia ostrości na LCD zaraz po zrobieniu zdjęcia. W końcu „łapiemy” przemijające chwile. Dzisiaj już wiem, ze na monitorze PCta zdjęcia z mojego Canona wyszły, bez zastrzeżeń do ostrości, czekam jeszcze na pliki z tego drugiego – z Nikona.

Wygląda mi, może się mylę, ze podgląd na Canonie jest bardzo „pesymistyczny” być może zastosowano kiepski algorytm przeskalowania do 1,8”. Dodatkowo parametry samego LCD Canona (1.8" 115,000 pixels, 10x powiekszenie) są trochę gorsze niż w Nikonie (2”, 130,000 pixels) – ale chyba nie tu jest problem.

Dodam ze faktycznie na LCDku Nikona zdjęcia wydawały się aż nienaturalnie ostre aż do maksymalnego powiększenia (chyba 5x), za to sama metoda powiększania w Nikonie jest dosyć dziwna...

Dla mnie osobiście LCDek w Canonie jest spora wada tego aparatu i jak widać powyżej problem nie dotyczy tylko najtańszej lustrzanki Canona.

Rozumiem ze cześć z forumowiczow używa do podglądu ostrości „droższych kompaktach”, pewnie przekładając CFa do takiego aparatu po zrobieniu zdjęcia, ciekawe, jak dla mnie to hard core ;-).

Dla pocieszenia canonowcow dodam ze obraz na Nikonie był zawsze w tonacji niebieskiej, a oczywiście tak tani obiektyw miał inne cechy taniego obiektywu.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE
    LCD w puszce nie sluzy do oceny ostrosci,
    Nie służy bo się nie nadaje. Gdyby ten podgląd w 30D był dobry do oceny ostrości to bym go również i do tego używał.

Uzależniony Awatar FOTOGRAF
    Miasto
    Holandia, Polska

Domyślnie

a ja na lcd mojego nikona moge bez problemu ocenic ostrosc zdjecia jakie zrobilem. jedym slowem wszystko jest tak jak powinno byc
    Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereli
    Canon? moze niedlugo!

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FOTOGRAF
    a ja na lcd mojego nikona nie mam zadnych problemow. po wyswietlaniu fotki moge bez problemu ocenic czy zdjecie jest ostre czy nie.
    O! Widzisz, Nikon w tym jest lepszy

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów