Strona 15 z 26 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 256

Wątek: Filtr ocalil (?) Lke

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cyborg Zobacz posta
    Czyli sugerujesz, ze niby Twoja jest zrobiona z magnezu, tak?
    A na jakiej podstawie tak twierdzisz?
    Poszukałem trochę po necie... Faktycznie Canon (prawie) nigdzie nie pisze z czego robi eLki...
    Jedynie przy 300 2.8 znalazłem "Main components are made of a magnesium alloy to reduce the weight of the lens" (http://www.canon.com/camera-museum/c...28lis_usm.html)

A na Photozone.de (http://www.photozone.de/8Reviews/len...5_28/index.htm) jest info o 70-200: "even the much cheaper EF 70-200mm f/4 USM L features a magnesium-alloy shell."

Organoleptycznie sprawdzałem moje 70-200 F4 i jestem na 90% pewien, że zimny w dotyku korpus jest ze stopów metali lekkich...
    Grzechu
    http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
    Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gzak Zobacz posta
    Poszukałem trochę po necie... Faktycznie Canon (prawie) nigdzie nie pisze z czego robi eLki...
    Jedynie przy 300 2.8 znalazłem "Main components are made of a magnesium alloy to reduce the weight of the lens" (http://www.canon.com/camera-museum/c...28lis_usm.html)
    Co do 300/2.8 i dłuższych się nie wypowiadam. Zapewne są wykonane ze stopów magnezu.

Cytat Zamieszczone przez gzak Zobacz posta
    Organoleptycznie sprawdzałem moje 70-200 F4 i jestem na 90% pewien, że zimny w dotyku korpus jest ze stopów metali lekkich...
    Ale zwróć uwagę, co jest zimne. Ruchome pierścienie MF/zoom - tak, ale korpus odsłonięty pomiędzy bagnetem i pierścieniem zoom oraz pomiędzy pierścieniami jest ewidentnie ciepły (f/4 IS).

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

mialem podobny wypadek co vitez
    szedlem rano na plener ,chwila zamyslenia i wyrabalem na lodzie
    skutek- rozbity filtr heliopana sh-pmc i w full szkla na 70-200 po nim
    po oczyszczeniu okazalo sie ze elka przezyla ale ile mnie to nerwow kosztowalo to nie powiem
    a wszystko przez to ze mialem za mala torbe i wszystko bylo na maksa poupychane
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Uzależniony

Domyślnie

To taka dyskusja, że aż "smieszno i straszno" jak mawiają nasi wschodni sąsiedzi. Żaden filtr nie ocali obiektywu, który spadnie z 1. piętra, albo po schodach 1,5m. na bruk albo zanurkuje w morzu rozbijając się po drodze o burtę kutra na przykład. Ale nakręcenie najtańszej nawet szybki zwielokratnia szanse na ocalenie obiektywu, którym np. puknie się w ścianę. Biegnąc, w tłoku innych fotografów (fotoreporterów?) Niektórym z userów forum to się zdarza. Ale ich jest chyba statystycznie zbyt mało.;-)

Bywalec
    Miasto
    KORD / IL - US

Domyślnie

I mnie tez to spotkalo. Postawilem L (100-400) w futerale na stole i sie odwrocilem a mlody w miedzyczasie cyk.. za pasek i na dol. A ze waga obiektywu nie jest adekwatna do sily syna (2 latka) wiec ladnie pofrunal na glebe. Tylko zadzwonilo. Otwieram z dusza na ramieniu i patrze....
    Filtr w drobny mak a dekiel lekko zalamany. Na szczescie obiektywowi nic. Od razu cala seria testow czy w srodku wsio ok. Ale sie okazalo wszystkow porzadeczku. Dekiel wyprofilowalem tak ze sladu nie ma. Echhh...
    airliners.net
    50D + BG-E2 + 70D
    + 17-40 L USM + 50 f1.8 STM + 24-105 L IS USM + EF 100-400 L IS USM + Sigma 150-600 S + SpeedLite 430EX

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Dwadzieścia parę lat temu pożyczony od kumpla Sonnar 3,5/135 (małe jest piękne!) wypsł mi się z ręki i pieprznął klasycznego dzwona na płasko, na podłogę. W efekcie cały helicoid się zaklinował, bo zewnętrzny tubus zrobił się jajowaty. W czasie rozkręcania ścierwa schudłem ze 2 kilo, a przy prostowaniu tubusa (tzn nadawaniu mu przekroju w miarę kołowego) przegapiłem ładnych parę dobranocek. Od tamtej pory wypuszczam z ręki tylko okazje, co się z resztą okazuje po fakcie

Bywalec Awatar checiu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ja nikogo nie nakłaniam do zakładania filtrów, ale ja miałem jak moja 70-200 f4 zaliczyła dzwona...
    a to było tak - na maratonie Mazovii robiłem fotki. Załapałem się na pickupa na starcie (byłem tylko ja chętny) po trasie OS na Bemowie (na ośrodku szkolenia kierowców) - siedziałem na końcu paki z szerokim na aparacie a tele w kieszeni w kamizelce - Na jednym z wybojów nieźle mnie wyrzuciło do góry i o mało co nie wyleciałem z paki, ale dalej robiłem fotki szerokim (ostra jazda - niezłe przeżycie ). Samochodzik się zatrzymał to myślę sobie zrobię kilka z tele - zakładam szkło zdejmuję dekielek i mi nagle się coś z obiektywu sypie myślę skąd do cholery to patrzę i co? - oj wiem co to znaczy adrenalinka zbitej soczewki - o mało co zawału nie dostałem
    Na szczęście poszedł tylko filtr. Miałem założony dekielek. Przy twardym powrocie na pick-upa musiałem walnąć o jedno z wybrzuszeń w podłodze.
    Wniosek - jak nosisz aparat w kieszeni kamizelki - zawsze dupką do dołu
    fotka filtra poniżej
    soczewce nic się nie stało nie ma żadnych rysek a szkielko nadal ostre jak brzytwa - przygody nie polecam :P

Dopiero zaczyna Awatar Wawrzyniec Pruski

Domyślnie

Moja historia nie kończy się tak dobrze jak Wasze. Stłukłem sobie przednią soczewkę w moim Tamronie !!! Latał przedni pierścień, który chciałem dokręcić, nie dało się więc wykręciłem 3 śrubki, żeby może je trochę skrócić, nie chcę wnikać w szczegóły, bo to dla mnie traumatyczne przeżycie, w każdym razie soczewka w drobny mak. Jak myślicie, czy serwis z Gdańska sprzeda mi taką soczewkę? Sam bym to zakręcił i już, (w tym miejscu nie ma żadnej regulacji). Jakie mogą być koszty. To straszne.
    EOS 30D | Tamron 17-50 f2,8 XR Di-II Asp | Canon EF 70-200 f4 USM L | Speedlite 430EX | SanDisk Extreme III 2GB | Canon EF-S 18-55 f3,5-5,6 | CANON G5 | ZENIT TTL | Zorki 4 |

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wawrzyniec Pruski Zobacz posta
    Latał przedni pierścień, który chciałem dokręcić, nie dało się więc wykręciłem 3 śrubki(...)Sam bym to zakręcił i już
    Może ty już więcej nie próbuj tylko im wyślij do naprawy .

Dopiero zaczyna Awatar Wawrzyniec Pruski

Domyślnie

Jutro będę tam dzwonił, zobaczymy.
    Ale za to wiem, jak się pozbyć zassanych do środka paprochów.
    1.Zdejmujemy pierścień zewnętrzy (igiełka w mały otworek i podważamy).
    2. Wykręcamy 3 wkręty.
    3. Zdejmujemy przednią soczewkę.
    4. Dmuchamy gruchą.
    5. Składamy w odwrotnej kolejności.
    EOS 30D | Tamron 17-50 f2,8 XR Di-II Asp | Canon EF 70-200 f4 USM L | Speedlite 430EX | SanDisk Extreme III 2GB | Canon EF-S 18-55 f3,5-5,6 | CANON G5 | ZENIT TTL | Zorki 4 |

Strona 15 z 26 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów