..........Zmierzylem sobie odleglosc od moich oczu do czubka mojej glowy i wyszlo mi 17 cm.
Szacunek Vitez........
Jesteśmy na jakimś forum aptekarsko-farmeceutycznymTe parę centymetrów odgrywa jakąś istotną rolę
Takie stwierdzenia są wg mnie pejoratywne i z lekka "zalatują " mi megalomanią i lamerstwem.
C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L
Witam.
Może testował ktoś przypadkowe starcie szkła z filtrem z Karabinkiem ASG z niedużej odległości - prędkość wylotowa plastikowego pocisku 6mm 0,2grama pewnie max z 400fps (120m/s ). Co daje energię 1,5 J przy bezpośrednim kontakcie (rykoszety pewnie sporo mniej)
Korci mnie udokumentowanie akcji ze starć znajomych.
Siebie wiem jak chronić .. gorzej jak profilaktycznie chronić 24-105L przed rykoszetami lub co najgorsze..pfu
Raczej ciężka sprawa ale może ktoś się obił o temat
Help![]()
Ostatnio edytowane przez Peie ; 13-06-2009 o 15:59
nie lepiej wszystko wyreżyserować? nie wiem, jak z tym karabinkiem, ale jak ktoś strzela to ja bym tak naokoło nie latał
Powiedz to fotografom wojennym
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
PS. A żeby nie było zbyt OT to napiszę, że też uważam że filtr tylko zaszkodził Vitezowi w tym przypadkuNajbardziej mi się podobało, że najpierw pisał że m.in. uchronił IS, a później że jednak IS też poszedł. Pewnie jakby poszła przednia soczewka to pisałbyś, że dalej ostrzy w punkt itd.
PPS. Co nie zmienia faktu, że UV jako ochrona często się przydaje.
Ostatnio edytowane przez allxages ; 13-06-2009 o 18:31 Powód: Automerged Doublepost
Moge dolaczyc do grona osob, ktorym "filtr ocalil L-ke" tym razem 70-200/4. Filtr UV B+W caly popekany wyciagnolem po kawalkach z obudowy. Obiektyw we wszystkim sprawny, upadl na kamienna posadzke. Jak widac czasem filtr jest ochronnym elementem.
o własny "tyłek" niema się co martwić .. przy dobrej ochronie oczu/głowy i w miarę rozsądnym ubraniu ryzykuje się góra siniaki
Można się wczuć w fotografa wojennego i nie pchać celowo pod kule ;-) a nikt z zasady nie będzie do mnie strzelał specjalnie
Reżyserka odpada bo to mało ciekawe wyzwanie a ma być "fun" i dla fotografującego
Może ma ktoś porysowany zmasakrowany zamalowany a cały filtr do testów
tapicerka malczana nie daje rady
pozdrawiam!
Ostatnio edytowane przez Peie ; 13-06-2009 o 22:55
...aż mi głupio, jak sobie przypomnę jak wystraszony byłem, gdy mi 50 f/1.4 spadła z może 30cm na miękką płytę pilśniową ("podłoga" szuflady).
Edit: dodam, że osłona i filtr zawsze i wszędzie na moich szkłach.![]()
Ostatnio edytowane przez aciek_l ; 13-06-2009 o 23:12
Trafiłem na ten wątek szukając czegoś na temat zabezpieczenia body i obiektywu podczas robienia zdjęć na paintballu.
Macie jakąś dobrą metodę?
W niedziele skusiłem sie podjechać na pole speedballowe i zrobić kilka zdjęć.
Niestety tym razem nie zdecydowałem się na bliższe podejście, bo mimo siatki dookoła, mój sąsiad z 70-200/4L zarobił farbą i całe szczęście tylko w bok obiektywu.
Nie chciałbym wyglądać tak:
Miał ktoś z was okazje biegania po polu paintballowym z aparatem i wyszedł z tego cało? ;-)
Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.
ASG jest bardziej destrukcyjne chyba że masz osłonę poliwęglanową