Strona 23 z 26 PierwszyPierwszy ... 132122232425 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 256

Wątek: Filtr ocalil (?) Lke

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pozwolę sobie nieco odświeżyć temat.

Otóż kilka miesięcy temu zauważyłem pęknięcie na filtrze UV, który mam nakręcony na obiektyw 85 f/1.2. Prawdopodobnie powstało przez nieuwagę przy wkładaniu obiektywu do plecaka, trudno to zweryfikować. Pęknięcie ma około 1,5 cm, zaczyna się od krawędzi filtra i lezie w kierunku środka lekko zakręcając. W popłochu zacząłem pstrykać fotki i zerkać jaki to ma wpływ na zdjęcia. No i okazało się, że nie ma żadnego, aż do ostatnich świąt, kiedy robiłem zdjęcia w domu i w tle były światełka choinki:

Oczom moim ukazało się piękne odwzorowanie pękniętej szybki...

Pora zakupić nowy filterek.

Zablokowany

Domyślnie

Dziś ja dołączam do grona ocalonych. Rano, wiosenny atak zimy, radakcja wysyła mnie na wypadek. wyskakuję z auta, poślizg, torba lotem koszącym wypada mi z ręki i upada na ziemię - wysokość to jakieś 50 cm. Bum, podnoszę, nie oglądam - do roboty. Zrobiłem chyba z 10 fot 70-200, gdy strażak z dziwną miną pokazuje na mój sprzęt. - Co ci się stało? - pyta. - A co? - odpowiadam ze zdumieniem spoglądając na front mojej eli.

Widzę stłuczoną UVkę i drżącymi rękami zabieram się do odkręcania filtra. Ufff, gwint puścił, odkręca się, ale co z soczewką? Zdjąłem - CAŁA! Ani jednej ryski. mocowanie filtra - nic. Szkło nietknięte. Ciśnienie jak po biegu maratońskim. Filtr w kieszeń, dokończyłem robotę. Tutaj są efekty.

Pozdrawiam - już kupiłem następny UV - i nie wypuszczam torby z ręki

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

A ja robiąc ślub parę miesięcy temu wyciągnąłem z torby 100/2.0 i niestety zrobiłem to za osłonę zamiast korpus - osłona mi została w ręku a obiektyw poleciał na kamienną podłogę w Pałacu Ślubów na Starówce w Warszawie z wysokości około metra - nie stało mu się zupełnie nic, filtra oczywiście nie miał (gdyby miał, mógłby peknąć i porysować przednią soczewkę). Tak więc UV'ki nie mam i nie kupuję...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Zablokowany

Domyślnie

Coś w tym jest. Uv pękła na pewno z powodu uderzenia. Nastąpił ścisk ramki filtra i poszła. Mogła uszkodzić soczewkę, na szczęście tak się nie stało. Ale jednak zakładam kolejną. Pracuję nierzadko w trudnych warunkach, wolę wymienić Uv niż martwić się zawaloną soczewką. Nawet deszcz z czasem nieźle brudzi.

Początki nałogu Awatar sirlukas
    Miasto
    Caversham

Domyślnie

Również jestem ze szkoły nie psucia szkła poprzez nakładanie nań jeszcze jednego, używam hooda bezwzględnie i zawsze.
    "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
    ... mój zestaw...

Zablokowany

Domyślnie

Nosisz założone osłony w torbie? Jaką masz torbę, że mieścisz np 70-200 z osłoną?

Początki nałogu Awatar sirlukas
    Miasto
    Caversham

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Nosisz założone osłony w torbie? Jaką masz torbę, że mieścisz np 70-200 z osłoną?
    W torbie odwracam osłonę, normalne.
    I nakładam dekielek, od tego on jest, żeby chronić obiektyw przecież, filtr przecież nie służył ochronie przez długi czas. Poza tym wolałbym żeby mi filtr w torbie nie pękł bo to dopiero by była jazda ze szkłem.
    "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
    ... mój zestaw...

Zablokowany

Domyślnie

Założona odwrotnie na 70-200 osłona nie jest ochroną przed upadkiem takim jaki dziś mi się przytrafił. Szkło miało ofkoz dekiel założony. UV-ka poszłaz powodu ciężaru szkła. Nacisk ruszył ramkę filtra i trach, oprawiona soczewka szkła sobie spokojnie z tym poradziła. BTW - filtr pękł w torbie, ale żadnej jazdy - nie było.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez quail Zobacz posta
    Pozwolę sobie nieco odświeżyć temat.
    Oczom moim ukazało się piękne odwzorowanie pękniętej szybki...
    Stara to prawda, że "bokeh prawdę Ci powie" :wink:
    Śmiem nawet twierdzić, że "spora winieta = piękny bokeh"! Jak nie przymierzając w 35L - no, ale to nie na temat...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Coś już napisał

Domyślnie

Niezaleznie od tego co ludzie mowia zawsze mam filtr ochronny na obiektywie jak robie zdjecia na miescie.
    Kilkakrotnie w tlumie ktos cos mi w obiektyw wsadzil, wielokrotnie polecialo bloto czy kamyki.
    Zawze zostal uszkodzony ( porysowany) filtr a NIE SOCZEWKA.

Poczatek tego watku zaczyna sie od tego ze Vitez upuscil aparat z wysokosci oczu ( 190 cm) na podloge.
    Zmierzylem sobie odleglosc od moich oczu do czubka mojej glowy i wyszlo mi 17 cm.
    Szacunek Vitez .

sztajmes
    Ostatnio edytowane przez sztajmes ; 25-03-2009 o 22:07

Strona 23 z 26 PierwszyPierwszy ... 132122232425 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów