Strona 12 z 26 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 256

Wątek: Filtr ocalil (?) Lke

Bywalec Awatar dominix
    Miasto
    Okpo Geoje South Korea

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    Obiektyw ocalił filtr!
    Mam gdzieś w "archiwum" podobny obiektyw i jakbym nakręcił któryś ze swoich filtrów i przeżył podobną przygodę, to byłbym szczęśliwy że obiektyw ocalił filtr. A wczoraj pstrykałem lekko sztormową pogodę na plaży, tak nieświadomie nic nie czując, a jak wróciłem do domu i spojrzałem na fotki a później na filtr, który na szczęście miałem, to fotki w większości poleciały do kubła, a filtr do pralki.

Pozdrawiam
    Dominik
    EOS 3, EOS 40D, EOS 7D, 17-40 f/4L, 28-135 f/3.5-5.6 IS USM, 75-300 f/4-5.6, 50 f/1.4,
    100 f/2.8 Macro USM, 580ex, kilka hoya hmc pro1, Lowepro SR 100 AW, CT AW Fotki tutaj

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SAM Zobacz posta
    Prepraszam Cię LUFT, ale nie zrozumiałem sentencji: "plastikowy korpus wypluł w powietrze filtr uv ktoremu nic sie nie stało".
    Mógłbyś to jakoś dokładniej opisać.
    Czy filtr był przykręcony ?

P.S. Ale wiesz, że teraz jest wrzesień.:-D
    co tu duzo pisac. z plastikowego gwintu w ktorym przykrecony byl filtr moglem sobie zrobic co najwyzej bransoletke, gdyz odpadl caly w kilku kawalkach.

p.s.
    mamy wrzesien, no tak. pogoda z ****.
    pozdro

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

pozwolilem sobie zmieniec kolejnosc by uzasadnic tok rozumowania

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Tak wiec dla filtrosceptykow - kazdemu moze sie zdarzyc slabszy umyslowo dzien (bo ja po prostu nie pomyslalem ) i filtr w takim przypadku chroni szklo przed glupota uzytkownika....
    nie widzisz zaleznosci pomiedzy tym co powyzej a tym co ponizej?

- kilka malutkich rysek na przedniej soczewce... - zarysowane przez pekajacy filtr

moim zdaniem obiektyw ocalil nie fitr a dekielek i solidnosc konstrukcji... rola fitra w tym wypadku byla destruktywna...
    nie mam mozliwosci tego udowodnic ale przypuszczalnie bez filtra mial bys uszkodzony dekilek i obrecz z bez szkody na optyce...
    filtr jest ze znacznie szklabszego szkla jak soczewki jak rowneiz nie jest elementem elastycznym by mogl oslabic sile uderzenia stad wlasnie moj wniosek iz fitlr nie odegral zadnej pozytywnej roli w Twoim wypadku, a tylko z powodu swojego rozbicia uszkodzil Ci powloki na przedniej soczewce ktora ze wzgledu na wieksza wytrzymalosc i tylko dzieki niej ocalala z tego wypadku...

i bede tego pogladu bronil jak niepodleglosci
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 09-09-2007 o 13:10
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Bywalec Awatar mssk
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Muszę dołączyć do grona użytkowników którzy zaliczyli upadek sprzętu na ziemię. Mnie się to przydarzyło na plaży w Cancun (1999r.), gdy chciałem przenieść o parę metrów statyw z przymocowanym aparatem, obiektywem i lampą. Niestety odleciała głowica wraz z w/w sprzętem. Wszystko zakończyło się w miarę szczęśliwie. W lampie trzeszczał zoom, ale oddałem na gwarancji do serwisu - zrobili i działa do tej pory, w obiektywie trzeszczał piasek - trochę wydmuchałem, reszta pewnie została. Po 8 latach to i tak obiektyw tej klasy załapał sporo paprochów (nieszczelny Canon 28-105). W aparacie natomiast lampa czasami nie otwierała się automatycznie. Dla mnie nie był to problem, bo używałem najczęściej zewnętrznej, a jeśli już korzystałem z wbudowanej, to otwierałem ją ręcznie. Aparat w końcu po 2 miesiącach sprzedałem i kupiłem Canona 50E.
    Regulamin pkt 8.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    moim zdaniem obiektyw ocalil nie fitr a dekielek i solidnosc konstrukcji... rola fitra w tym wypadku byla destruktywna...
    nie mam mozliwosci tego udowodnic ale przypuszczalnie bez filtra mial bys uszkodzony dekilek i obrecz z bez szkody na optyce...
    (...)
    i bede tego pogladu bronil jak niepodleglosci
    A ja sie jeszcze raz powtorze ze uwazam, ze gdyby nie filtr to uszkodzenia bylyby wieksze. Gratuluje gdybania i obrony gdybania bez mozliwosci udowodnienia. Ja to przezylem i to com widzial to opisuje , wraz z wlasnymi wnioskami. Ci co nie maja jak wyciagnac wnioskow bo tego nie przezyli - tym niezmiennie zycze milego gdybania 8) .

Uzależniony

Domyślnie

Gratuluje gdybania i obrony gdybania bez mozliwosci udowodnienia. Ja to przezylem i to com widzial to opisuje , wraz z wlasnymi wnioskami. Ci co nie maja jak wyciagnac wnioskow bo tego nie przezyli - tym niezmiennie zycze milego gdybania 8) .
    Przecież bez gdybania nie tylko ten wątek, ale całe forum skurczy się niemożebnie ps. Ta teza, to też gdybanie!

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Zróbmy test. W warunkach laboratoryjnych zrzućmy kilka identycznych obiektywów z będącym przedmiotem dyskusji na niemal identyczną podłogę opisywaną w pierwszym poście. Istotne są, dla zachowania poprawności doświadczenia, ta sama wysokość statywu oraz taki sam aparat zastosowany jako sztywne łączenie obiektywu ze statywem.
    Na jeden z obiektywów nakręcimy filtr UV, na drugi założymy dekielek, na trzecim zostawimy tylko osłonę przeciwsłoneczną, czwarty obiektyw niech będzie goły i wesoły.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    Zróbmy test. W warunkach laboratoryjnych zrzućmy kilka identycznych obiektywów z będącym przedmiotem dyskusji na niemal identyczną podłogę opisywaną w pierwszym poście. Istotne są, dla zachowania poprawności doświadczenia, ta sama wysokość statywu oraz taki sam aparat zastosowany jako sztywne łączenie obiektywu ze statywem.
    Na jeden z obiektywów nakręcimy filtr UV, na drugi założymy dekielek, na trzecim zostawimy tylko osłonę przeciwsłoneczną, czwarty obiektyw niech będzie goły i wesoły.
    minek, ja taki test zrobiłem, a właściwie zrobił mi się sam. I filtr ochronił obiektyw. Pisałem o tym, dzieląc się doświadczeniem. Piszą też ci, którym filtr nie pomógł, lub wręcz przyniósł szkody. Rzecz w tym, większość postów w wątku wydali ci, którzy nie mają żadnych doświadczeń.

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rolaj Zobacz posta
    minek, ja taki test zrobiłem, a właściwie zrobił mi się sam. I filtr ochronił obiektyw. Pisałem o tym, dzieląc się doświadczeniem.
    A drugi obiektyw (ten bez filtra) w jakim jest stanie?
    A oba spadły z tej samej wysokości i na to samo podłoże?

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

A ja sie jeszcze raz powtorze ze uwazam, ze gdyby nie filtr to uszkodzenia bylyby wieksze. Gratuluje gdybania i obrony gdybania bez mozliwosci udowodnienia. Ja to przezylem i to com widzial to opisuje , wraz z wlasnymi wnioskami. Ci co nie maja jak wyciagnac wnioskow bo tego nie przezyli - tym niezmiennie zycze milego gdybania 8) .
    to nie do konca gdybanie... moje 17-40 wypadlo mi z kieszeni kurtki na beton wprawdzie wyskoksc to ne bylo 190 ale jakies 140 cm nie mniej jednak... nie bylo oslony zalozonej ktora by zamortyzowala upadek, tylko dekielek i nic sie nie stalo. dekielek sie troche uszkodzil i kilka rys na obudowie, za to na optyce rys nie bylo.
    dlatego uwazam ze gdybys nie mial fitra to soczewka nie miala by uszkodzonych powlok
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Strona 12 z 26 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów