W takich warunkach to chyba nikt nie kwestionuje zasadności używania filtrów.Zamieszczone przez speed555
W takich warunkach to chyba nikt nie kwestionuje zasadności używania filtrów.Zamieszczone przez speed555
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Nie, nie mylisz się. Problem polega właśnie na dużej zawartości alkoholu, który może wejść w reakcję z powłokami. Tak przynajmniej wyjaśniono mi to w Raysfoto. Generalnie preferowany jest w tym przypadku płyn oparty przede wszystkim na wodzie (czystej oczywiście). Do tej pory wystarczało mi „chuchnięcie” przetarcie pecpadem i było OK. Raz naszło mnie w końcu na dokładniejsze czyszczenie całego sprzętu i niestety skończyło się to stratą filtra. Najpierw pojawiła się jakaś małą dziwna plamka potem się powiększyła a jeszcze potem niewiele już z tych powłok pozostało. Całe szczęście że dotknęło to tylko jednego egzemplarza.Zamieszczone przez popmart
Jedyny sprzet jaki mi wypadl to analog z podpieta 50tka. Wysiadalem z auta i chcialem szybko cos sfotografowac.. no i jakosc niefortunnie to robilem.. sprzet polecial na asfalt z okolo 1.6metra.. niestety ladowal na obiektywie.. z ktorego zrobily sie nagle dwaNie do naprawienia.. Za to na aparacie ani jednej ryski.
Od ponad 2 lat codziennie przekladam w rekach setki aparatow,obiektywow, lamp blyskowych.. wszystko roznych gabarytow.. od Powershotow po Nikony D200.. i poza tym jednym jedynym przypadkiem (tfu tfu tfu) zaden inny mi nigdy nie wypadl z rak (raz jeszcze tfu tfu tfu).
W sprawie Vitezowej eLki - mysle ze bez filtru nic by sie obiektywowi nie stalo. A oslone zawsze zakladam na obiektyw.. zawsze!
Nawet tą obleśną, od 17-40? :-PZamieszczone przez Czacha
No jak mialem 17-40 to zawsze ja mialem zalozona.. pare razy uratowala mi obiektyw od zarysowania soczewki jakims badylem![]()
na 17-40 zakłada się osłonę od 24-105 ;-)Zamieszczone przez muflon
Rownie obleśną :-P No dobra, prawie ;-)Zamieszczone przez mmsza
No to updejt mojej procedury uzywania aparatu - nawet w domu zakladac osloneZamieszczone przez Czacha
.
Święta racja i nie chodzi tylko o zabezpieczenie obiektywu w przypadku upadku, czytałem gdzieś że powinno się zakładac osłony w pomieszczeniach w celu zabepieczenia przed bocznym światłem - co można zauważyc czasmi na konferencjach prasowych.Zamieszczone przez Vitez
jakieś D + sporo zapału