Strona 6 z 26 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 256

Wątek: Filtr ocalil (?) Lke

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Polecam przewody do wyzwalania lampy "ze sprezynka".
    ...

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek
    Po jedno - to gdyby filtra nie było, to by się przybnajmniej szkło nie porysowało. Nie, nie sądzę, nie uważam, jestem niemal pewien. Nie gadaj, że widziałeś i wiedziałeś, bo tak samo nie wiedziałeś i nie mogłeś przewidzieć. Soczewka jest w nieco porządniejszej obudowie niż metalowy pierścień filtra, a filtr pękł i porysował soczewkę właśnie dlatego, że pierścień się gwałtownie wygiął był.
    Ale wyginając się ten mosiężny pierścień filtra rozproszył część energii. Jakby go nie było wszystko poszło by w obiektyw. Z jakim skutkiem - nie wiem, ale na pewno by mu sie nie poprawiło.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cyborg
    Ale wyginając się ten mosiężny pierścień filtra rozproszył część energii. Jakby go nie było wszystko poszło by w obiektyw. Z jakim skutkiem - nie wiem, ale na pewno by mu sie nie poprawiło.
    Ja wlasnie o tym mowie ze widzialem i wiem... gdyby nie filtr to cale dupniecie poszloby w obiektyw.
    Teraz ja zaczne gdybanie - wydaje mi sie ze IS by poszedl, lub od "tapniecia" naruszyloby sie polozenie ktorejs z soczewek i dziwnie moglby mi AF dzialac, albo plaszczyzna ostrosci by sie skiepscila, lub drgniecie od tapniecia mogloby naruszyc przednia soczewke wlasnie.

Kazde z powyzszych mozliwych, gdybaniowych naruszen ma sporo wiekszy wplyw na zdjecia niz kilka rysek. Sa to rowniez mozliwe uszkodzenia o wiekszym koszcie naprawy niz cena filtra.

Biorac pod uwage te wlasnie wszelkie za, przeciw i ew. mozliwosci innych uszkodzen przy tego typu upadku - nadal twierdze ze lepiej stracic filtr i zaryzykowac kilka rysek.
    Ze o dodatkowych zaletach ochronnych (u mnie filtry chronia szkla glownie przed wplywem kocich pazurow ) nie wspomne.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Filtr nie wyeliminowal zadnego z tych "tapniec" i drgan.

Jesli nawet obiektyw nieco wychamowal na tych 2mm ramki, to i tak sila uderzenia byla w/g mnie praktycznie taka sama. Glownym napedem jest duza masa obiektywu i predkosc z jaka uderza. Filtra jest zdecydowanie za malo aby byl w stanie cos pomoc. Tak samo jak brakuje zderzaka przy czolowce.

Jest tu jakis CADowiec? Moze mala symulacja?
    ...

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Nie klocic sie. Niedlugo wroci Tomek i Wam ten ped obliczy
    Imo rownie dobrze zamiast ramki filtra moglby byc tekturowy krazek, tez by sie wgniotl lecz nic by nie zamortyzowal

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To ja jak zwykle gdy zaczynaja w gre wchodzic przerzucania sie tabeleczkami, wzorkami itp "ja mam pol mm dluzszego niz ty" - grzecznie sie wycofam a i tak bede podtrzymywal swoje zdanie , ale bez udowadniania go na sile - bo napisalem "kto chce to niechaj wierzy, kto nie chce niech nie wierz, nam na tym nie zalezy, wiec wypijmy jeszcze" .

Wypowiedz sponsorowana przez tradycyjna piosenke zeglarska "Morskie opowiesci" 8) .

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    A co to daje? Pewność, że jak ktoś się o kabel potknie to na pewno nie wyskoczy z gniazda tylko pociągnie cały sprzęt na ziemię?
    Nie wyłamie gniazdka albo nie wyrwie kostki z sankami.
    Hm.. no fakt, akurat myślałem o maniu aparatu w łapach.
    A gniazdko w kostce liche i wzmacniałem łączenie poprzez oplecenie kostki z kablem taśmą.
    Zresztą i tak już mam wyzwalacz radiowy.
    Przydały by się jeszcze takie szybkozłączki (radiowe) (-:

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Filtr nie wyeliminowal zadnego z tych "tapniec" i drgan.

Jesli nawet obiektyw nieco wychamowal na tych 2mm ramki, to i tak sila uderzenia byla w/g mnie praktycznie taka sama.
    No nie do końca, plastyczna deformacja ramki filtra jaką część energii uderzenia pochłonęła i to nie ulega wątpliwości... A jak dużą to nie wiadomo...

A filtry to raczej pękają wskutek deformacji tej ramki i obciążeń w ich płaszczyźnie a nie dlatego że przejmują część energii uderzenia (tak jak w samochodzie szyba potrafi pęknąć z powodu minimalnych deformacji nadwozia (nie mówię to o wypadku )).

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Glownym napedem jest duza masa obiektywu i predkosc z jaka uderza. Filtra jest zdecydowanie za malo aby byl w stanie cos pomoc. Tak samo jak brakuje zderzaka przy czolowce.
    Jest tu jakis CADowiec? Moze mala symulacja?
    CAD'owcy to są od rysowania ;- ) Można by to policzyć jakimś kodem od dynamiki Explicit, ale chyba szkoda prądu...
    Poza tym nie wiem czy istnieją sensowne modele materiałowe i kryteria zniszczenia na szkło...
    Ostatnio edytowane przez Krzychu ; 18-08-2006 o 07:49
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

mi na jakims rajdzie, kamyk wylatujacy z pod koła rajdowki uderzył w obiektyw (70-200 f/4L) i stłukł UV-ke (hoya black) i delikatnie mi porysowało soczewke (bez filtra napewno byłoby gorzej). wiec wg. mnie oplaca sie stosowac uv jako ochrona obiektywu
    Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8L; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maku
    A tak przy okazji przestrzegam przed czyszczeniem optyki płynem „eclipse”. Dzięki niemu właśnie pozbyłem się powłok z filtra UV Heliopana. I całe szczęście że to filtr przyszło mi czyścić a nie przednią soczewkę. Zawsze to jednak dużo mniejsza strata.

a to dziwne bo właśnie jest to prawie czysty izopropyl do czyszczenia optyki ??? ale może się mylę ?

Strona 6 z 26 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów