Strona 8 z 26 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 256

Wątek: Filtr ocalil (?) Lke

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Trochę OT.
    Ja dzisiaj w górach zaliczyłem solidną glebę - aparat gripem walnął o ziemię (ale najpierw zamortyzowałem kolanem (podarte spodnie) i dwoma rękami ;-) - taki "szczupak") - nic sie nie stało - podpiete akurat miałem 50/1,8 (więc jakoś bym przeżył) ale wszystko działa bez zarzutu - najlepsze było pytanie żony zadane zanim dobrze zdążyłem wstać - pytanie brzmiało: "A obiektyw cały?" ;-)

Pozdr
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

kurcze, bo ja naprawdę nei rozumiem ludzi którzy posiadając osłonę przeciwsłoneczną jej nie zakładają....
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Niezbyt przyjemna aktualizacja tematu - IS sie chyba jednak rozsypal. Wstepnie robil zdjecia w porzadku - jeszcze tydzien temu kilkaset zdjec i zero problemow na kociej wystawie, ale z uplywem czasu coraz bardziej wariuje - obraz w wizjerze skacze jak zaba obecnie .
    Na gwarancji to mi tego na pewno nie naprawa .

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Niezbyt przyjemna aktualizacja tematu - IS sie chyba jednak rozsypal. Wstepnie robil zdjecia w porzadku - jeszcze tydzien temu kilkaset zdjec i zero problemow na kociej wystawie, ale z uplywem czasu coraz bardziej wariuje - obraz w wizjerze skacze jak zaba obecnie .
    Na gwarancji to mi tego na pewno nie naprawa .
    Nie musisz przecież od razu mówić że walnąłeś nim centralnie o glebę ;-),
    po prostu "popsuło się, panie"

Pozdr
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Nie używam filtrów UV na obiektywach. Aparat wypadł mi z siedzenia samochodu 20D + sigma 30/1,4 w garażu na beton. Dekielek odpadł, wypadła bateria z gripa, przednia soczewka nie ma nawet minimalnej ryski., obudowa aparatu trochę się porysowała.

Czy ci co piszą o konieczności stosowania UV jako ochrony sprawdzili że bez niej coś by się stało czy tylko zgadują. TZN stało by się w czasie upadku rysuje się przednia soczewka od tłukącego się filtru

Vitez załatwiłeś sobie obiektyw przez ślepą wiarę w cudowna ochronę filtra. Soczewka jest schowana i nie stykneła by się z podłogą. Filtr pękł od wykrzywienia się jego oprawki i porysował ci soczewki. Postaw obiektyw bez osłonki przodem na stole i popatrz że soczewka nie dotyka stołu wiec jak w czasie upadku miła by się zetknąć z podłogą i potłuc – możesz mi to np. narysować?

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    polecam 2 tygodnie ostrego focenia w jakims suchym kraju typu Grecja czy nie daj BIOS-ie Egipt, Maroko, czy inne wczesne Rokokoko...
    filtr jakos sie pod woda od biedy umyje z kurzu...
    Fociłem w Egipcie 2 tygodnie, też na pustyni kilka razy, zmieniałem tam obiektywy i dalej wszystko działa.

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    Za to porozwalanych filtrow, ktorych mizerne miekkie ramki gna sie przy uderzeniach rozwalajac szklo mozna znalezc na setki.
    Porządne filtry maja oprawy z mosiądzu a nie z aluminium jak zdaje się hoya i się nie gna

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie ma się czym chwalić - przyrąbałem Lką 70-200 w .. ścianę, potem zlądowała na podłodze. Efekt podobny - filtr w drobnym maku, dekielek nadłamany, odpryski na soczewce, AF przestał działać. Ryski na szkle udało się zmyć płynem, okazało się, że to przyczepione drobiny filtra były (Vitez sprawdź u siebie) AF po resecie aparatu zaczął hulać. Ogólnie 200 zł w plecy (Marumi 77 wpc).
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Nie musisz przecież od razu mówić że walnąłeś nim centralnie o glebę ;-),
    po prostu "popsuło się, panie"
    Mowic nie musze... widziales zdjecia na pierwszej stronie watku?
    Nawet jak nic nie bede mowil to na pierwszy rzut oka widac co mu sie stalo .

Cytat Zamieszczone przez Czeczot
    Vitez załatwiłeś sobie obiektyw przez ślepą wiarę w cudowna ochronę filtra. Soczewka jest schowana i nie stykneła by się z podłogą. Filtr pękł od wykrzywienia się jego oprawki i porysował ci soczewki.
    Ostrosci mu nie ubylo nic a nic, wiec soczewkom nic nie jest. IS sie rozwalil a to juz niezalezne jest od obecnosci filtra na szkle.

Co do dotykania soczewki - nie chodzi mi o to ze obiektyw mogl soczewka dotknac podlogi a ze filtr przejal sile uderzenia, ktora inaczej by bardziej poszla w obudowe i strukture wewnetrzna obiektywu a tak poszla glownie w filtr, niestety zostalo jej wystarczajaco duzo by uszkodzic IS.
    Uwazam ze dosc dywagacji na ten temat - ja mam swoje zdanie, inni maja swoje zdanie i kazdy ma prawo do wlasnego pogladu na ten temat, a zeby komukolwiek cokolwiek udowodnic to trzeba by kilka elek z/bez filtrow pozrzucac , a na sile - bez dowodow to nie ma co sie gdybaniami przerzucac.

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Ostrosci mu nie ubylo nic a nic, wiec soczewkom nic nie jest. IS sie rozwalil a to juz niezalezne jest od obecnosci filtra na szkle.
    Ostrości pewnie nie, a teraz zrób kilka zdjęć pod światło lub z silnym źródłem światła lekko z boku i sprawdź czy tam gdzie są ryski nie pojawiają się jakieś „cuda świetlne”?

Filtr UV nie uratował ci IS a rozwali ci przednią soczewkę, mogą być załamania światła w rysach , kiedyś ktoś pisał że pobity filtr dostały się do wnętrza i rozwaliły silnik AF – dalej jesteś pewien że warto używać UV jako „OCHRONY”?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czeczot Zobacz posta
    Ostrości pewnie nie, a teraz zrób kilka zdjęć pod światło lub z silnym źródłem światła lekko z boku i sprawdź czy tam gdzie są ryski nie pojawiają się jakieś „cuda świetlne”?
    Nie pojawiaja sie. Kilkaset zdjec od wypadku zrobilem i albo jestem slepy albo ty demonizujesz.

Filtr UV nie uratował ci IS a rozwali ci przednią soczewkę, mogą być załamania światła w rysach
    Nic nie rozwalil.
    A prosilem o nie gdybanie... a tu widze znowu "moga" .

dalej jesteś pewien że warto używać UV jako „OCHRONY”?
    Tak. Dalej jestem pewien ze szkody mogly byc wieksze. Bo to moje szklo, na moich oczach mi upadlo i na tej podstawie oceniam. Ty tylko gdybasz. Rzuc swoim szklem bez filtra to porownamy.

Dalej jestes pewien ze chcesz ciagnac gdybanie? Ja tak moge az do znudzenia pisac to co przed chwila napisalem jak i w calym tym watku pisalem .
    Po prostu mam swoje zdanie i mnie nie przekonasz, szczegolnie argumentami opartymi na gdybaniu a nie wlasnych doswiadczeniach takich jak moje.

Edit...

A w sumie jest takie przyslowie kto komu ustepuje . Wiec EOT ode mnie.

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

rozprawa podobna do tych w stylu "w pasach jeździć czy bez"? ja używam filtrów i nie rozumiem ludzi, którzy nie używają.... mam założony filtr a nigdy dekielek, i nawet te baaardzo dobre filtry czyszczę po prostu koszulą? chustką? czymkolwiek.... wolę z filtrem .... a Pan z filtrem czy bez filtra? pali?
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Strona 8 z 26 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów