Strona 4 z 26 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 256

Wątek: Filtr ocalil (?) Lke

Domyślnie

to i ja doloze swoje 3 grosze....tamronem zaliczylem glebe z zalozona oslona i to go uratowalo....sigma 70-200 wyslizgnela mi sie ze spoconych lap odbila sie od progu samochodu i wyladowala na betonowym parkingu...tu znowu oslona uratowala obiektyw...tokina 28-70 to zupelna bajka ...kiedys maszerujac po szutrowej drodze zmienialem szklo a rzeczona tokine zadeklowana wpakowalem do kieszeni kurtki po paru metrach jak na zwolnionym filmie widze jak leci z kieszeni wprost na obuta w martensa z metalowym czubem noge i dalej jakies 3 metry fika w powietrzu solidnie kopnieta ladujac na zwirze...postanowilem na lkach nie testowac zawsze zapiety filtr i oslona bez wzgledu na okolicznosci...wiecej szczescia niz rozumu

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Conik
    postanowilem na lkach nie testowac zawsze zapiety filtr i oslona bez wzgledu na okolicznosci...wiecej szczescia niz rozumu
    to moze na nowy rok powezmiesz mocne postanowienie poprawy... obnoszenia sie ze szklami
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

ja miałem tylko przygodę (jak na razie) z sigmą 70-300 APO...zapomniałem, ze mam ją w szafce i wyciągnąłem ciuchy dość energicznie...potem już tylko bullet-time i sigma leżąca na parkiecie (160 cm) miałęm wizję że jak odkręcę dekiel tylni to się wysypie kwarcowy piasek...ale żyje i nic nie chrobocze działa sprawnie ...wiem, ze to nie L-ka ale zawsze jakaś przygoda...mam nadzieję, że ostatnia
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Początki nałogu
    Miasto
    Trudnopowiedzieć, Poland

Domyślnie

no to ja,,,,

polecialem sobie kiedys do japonii i bedac w Kamakurze tak sie napalilem za foceniem spacerujacej Maiko (jeszcze nie gejsza) ale juz piekna.... ze zakladajac 20-35 Canona do drugiego body nie uslyszalem charakterystycznego klik,,,, no ale pobieglem i w pewnym momecie pelnym skupienia na fotografowaniu drugim aparatem..... slysze szelest i leci z mojej EOS 3 obiektyw w filtrze i oslonie...... upada oslona o beton... oslona amortyzuje ale obiektyw sie odbija i upada na bagnet..... i tym oto sposobem krzywi sie bagnet i nie mozna wpiac obiektywu do aparatu.... ufff odwiedzam servis w Tokyo... a Pan jak zawsze usmiechniety wykrecil jeden bagnet, wkrecil drugi nowy.... podpial aparat do jakiegosc tam urzadzonka i powiedzial "OK - you are lucky" przerazony oddycham z ulga,,, i drze jaka bedzie cena.... a on dykretnie pyta sie czy bede robil jakies zakupy w sklepie na dole,,,,, a ja nota bene zamierzalem robic zakupy przed wylotem...... wiecmowie ze tak bo chce to i to..... a on .... "jak na dole kupujesz to u góry nie placisz" i tym oto sposobem moj obiektywsluzyl mi dlugo zanim nie wszedlem w 17-40..... a stara poczciwa 20-35 sluzy znajomemu w cyfrze juz 4 rok po wypadku ......
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tdf
    no to ja....

polecialem sobie kiedys do japonii i bedac w Kamakurze tak sie napalilem za foceniem... <cut!>
    ...a stara poczciwa 20-35 sluzy znajomemu w cyfrze juz 4 rok po wypadku
    To Ci dopiero słodka historia
    Mi to narazie nic nie upadło... tfu, no może ino stary FED - ale jemu to nic nie było.
    Kto widział ten zrozumie W piłkę można grać...

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

No dobrze.

Nie rozumiem tylko skąd twierdzenie, że filtr cokolwiek uratował? Może bez filtra byłoby jeszcze lepiej, bo przednia soczewka by się nie porysowała? Przecież ona nie wystaje, rant obiektywu wygląda solidniej niż pierścień filtra a w filtrze szybka pękła zapewne nie od uderzenia tylko od wygięcia pierścienia filtra.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Widzisz piast... ty zgadujesz a ja to widzialem.
    I na podstawie tego co widzialem - jak leci i w jaki sposob caluje sie z podloga moj sprzet - twierdze, ze byloby po przedniej soczewce a jest tylko po filtrze.
    Chcesz - wierz, nie chcesz - nie wierz.
    Mam nadzieje ze wszyscy ktorym "wydaje sie ze bez filtra byloby lepiej" - opisza kiedys jak wytrzymuje obiektyw bez filtra przy tego typu upadku. Choc niby tego nie zycze bo nic milego - ale dla porownania i sprawdzenia teorii po prostu by sie przydal taki przypadek.
    Bo jest roznica miedzy osobistym przezyciem i obserwacja na wlasne oczy a gdybaniem.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nie przekonuje mnie to do końca. Dlaczego soczewka miałaby pęknąć? Z podłogą się nie miała szans zetknąć, tylko wgięcie przedniej części obiektywu by to mogło spowodować. A skąd wiesz czy by się "odpowiednio" zgięła? Jak możesz, zrób taki eksperyment. Ja nie mam 24-105 8)
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Elki maja tak grube i solidne przednie czesci, ze wgiecie ich jest malo prawdopodobne przy upadku nawet na beton, nie mowiac o dosyc amortyzujacych wlasciwosciach drewna. O ile nie uderzysz bezposrednio w szklo masz mikroskopijne szanse zrobic taki manewr jak z filtrem.

Tlumaczenie sobie ze filtr zadzialal amortyzujaco tez jest smieszne liczac strefe zgniotu tegoz filtra. Tego jest jednak troche zbyt malo i zbyt to miekkie. To jak podlozyc materac pod upadajacy z ilus metrow samochod i liczyc ze sie nie uszkodzi.

Slyszalem o jedynkach z elkami upadajacych z wysokosci drabinowych (dwa metry i wiecej), ktore byly podnoszone i uzytkowane dalej. Nigdy nie slyszalem o jakiejs elce ze stluczona soczewka. Za to porozwalanych filtrow, ktorych mizerne miekkie ramki gna sie przy uderzeniach rozwalajac szklo mozna znalezc na setki.
    ...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Slyszalem o jedynkach z elkami upadajacych z wysokosci drabinowych (dwa metry i wiecej), ktore byly podnoszone i uzytkowane dalej.
    No to pozostaje poczekac az komus spadnie eLka bez filtra i skonfrontowac.
    Chyba ze podasz zrodlo.
    Mi sie cos kolacze o stluczonych soczewkach w eLkach ale nie pamietam gdzie czytalem.

Strona 4 z 26 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów