Strona 21 z 26 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 256

Wątek: Filtr ocalil (?) Lke

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewa_olsztyn Zobacz posta
    Żeby wykluczyć dość wysokie prawdopodobieństwo "trafienia" - trzeba by wziąć do testu kilkanaście zdjęć, dla równego rachunku - 20. Bezbłędne wskazania około 90% przekonają mnie do zdjęcia filtrów.
    jakos czas temu na forum zagoscil test: canon 70-200 2.8 vs tamron 70-200 2.8.. wiele osob mialo problemy z rozroznieniem ktore zdjecie bylo robione elka a ktore tamronem.. czy to jest powod by nie kupowac eLek ?? ktore szklo wolalabys miec :wink:

nikt Cie tez nie namawia by zdejmowac filtry - to twoja sprawa i zycze Ci by niegdy zadnego zdjecia Ci nie zepsuly :-) .. ja np. wyrazam swoje poglady nt. chronienia soczewek.. kiedys nawet zamieszczalem na forum zdjecia tego samego obiektu, robione ze statywu sigma 70-300 z filtrem (czarna hoya) i bez.. utrata jakosci przy cropie 100% byla bardzo widoczna

jakosc szkla tez ma tu znaczenie - im gorsze tym jakosc z zalozonym filtrem bedzie slabsza.. takie sa moje doświadczenia.. a co kto zrobi - jego wola :-)

edit: znalazłem - http://canon-board.info/showpost.php...9&postcount=45 :-)
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 09-06-2008 o 12:30

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Na dobrym szkle, ktorego mozliwosci rozdzielcze przekraczaja mozliwosci rozdzielcze matrycy, wprowadzenie dodatkowego elementu szklanego, jakim jest filtr UV, moze zostac zupelnie pominiete przy analizie mozliwosci rozdzielczej i jakosci dawanego obrazu. Natomiast w obiektywach, ktorych kompromisowa konstrukcja przeklada sie na balansowanie na granicy mydlenia, dolozenie filtra moze w widoczny sposob objawic sie spadkiem ich rozdzielczosci optycznej. Tak wnioskuje z doswiadczenia.
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 09-06-2008 o 13:11
    .

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Rozdzielczość to nie jedyny parametr obiektywu przecież...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Misiaque Zobacz posta
    Rozdzielczość to nie jedyny parametr obiektywu przecież...
    pewnie, ze nie jedyny ale mimo wszystko bardzo istotny :-) .. gdyby go nie bylo mialbys w calym kadrze piekny bokeh, bez wzglednu na to gdzie ostrzysz :wink:

Początki nałogu Awatar Jacek23
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Mi spadl kiedys EF 100-400 L z wysokosci ok 50cm na posadzke kamienna (taki niby marmur), dziobem do dolu, uderzyl kantem przodu poprostu, zadnej negatywnej reakcji, nawet nie ma ryski na czymkolwiek. Przypuszczam ze jak bym mial filtr bylo by gorzej.

Początki nałogu

Domyślnie

Bardzo współczuję. Mam filtry na wszystkich obiektywach i nie zamierzam tego zmieniać.
    Dbam o sprzęt i staram się unikać sytuacji prowokujących katastrofy ale już raz w Grecji lądowałem w dole ponad metr głębkim z ręką wysoko wyciągniętą, a w niej aparat oczywiście - uszkodziłem się ja. A raz chwyciłem sprzęt tuż nad podłożem w sytuacji podobnej - statyw i noc. Trudno uniknąć takich przypadków. W przypadku sprzętu fotograficznego są podobne do katastrof samolotowych - rzadko ale straty duże.

Pozdrowienia swnw.

Wojciech O.
    Guest

Domyślnie

Ja tam zaliczyłem dzwon 24-70 o kant stołu filtr poszedł a soczewka est ok. Zapewne jak bym filtra nie miał to przynajmniej rysa pokaźna sie pojawiła na soczewie a może i odprysk. W warunkach fotografowania na rajdach przy piachu i błocie nie przejmuje sie filtr szmatką przetre i da sie dalej focić po 3-5 rajdach jest tak zcharatany ze trzeba wywalić. A czase i jakimś kamieniem sie oberwie.

Bywalec Awatar galekeg
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Może Mi się wydaje ale z lekcji chyba fizyki zapamiętałem że każdy element pochłania
    część energii i generalnie działa to jak zderzak w samochodzie lekkie uderzenia amortyzuje a przed spotkaniem z tirem i tak nie uchroni. Mam 1 szkiełko po upadku (szczęście w nieszczęściu kit) i jakby miał filtr wygięło by filtr a tak filtra na nieg już nikt nie nakręci.
    p.s. Uprzedzam ataki na moją skromną osobę że kto nakręca filtry na kit , ale tylko ten miał wypadek z innymi szkłami pewnie rzuciłbym się jak lew chroniąc przed upadkiem.
    SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2

Uzależniony

Domyślnie

Może właśnie miałeś szczęście w nieszczęściu, że nie miałeś filtra, całą energię w Twoim przypadku galekeg przejął plastikowy element kita po przez wgniecenie. Filtr ma metalową obudowę i siła uderzenia prawdopodobnie została by przeniesiona dalej do szkła. Mogło by to Ci uszkodzić delikatny mechanizm kiciora.
    6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bingant Zobacz posta
    Może właśnie miałeś szczęście w nieszczęściu, że nie miałeś filtra, całą energię w Twoim przypadku galekeg przejął plastikowy element kita po przez wgniecenie. Filtr ma metalową obudowę i siła uderzenia prawdopodobnie została by przeniesiona dalej do szkła. Mogło by to Ci uszkodzić delikatny mechanizm kiciora.
    Siła uderzenia z reguły powoduje deformację pierścienia filtra i pęknięcie jego szkiełka - które może porysować soczewkę obiektywu...
    Natomiast sam obiektyw to znacznie większa konstrukcja niż cienki pierścień filtra i jest w stanie wziąć znacznie więcej (oczywiście jeżeli nie dostanie prosto w soczewkę, ale wtedy z reguły przy odpowiednio dużej energii filtr w niczym nie pomoże)...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 21 z 26 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów