Strona 19 z 26 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 256

Wątek: Filtr ocalil (?) Lke

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Jak ma ktoś jeszcze wątpliwości czy filtr może być pomocny w ochronie to proszę: to się stało L-ce

a tak wyglądała obudowa filtra

Tak niefortunnie upadłem, że straty takie jak na fotkach + złamana lampa 430EX. O tym, co załatwiłem na Żytniej napiszę w innym wątku. Tutaj najwazniejsze jest: przednia soczewka w całości ! Wszystkie soczewki w stanie idealnym.
    Moim zdaniem jak ktoś nie fotografuje w warunkach domowo-studyjnych to neutrany filtr nic nie szkodzi a może pomóc więc dlaczego tak się niektórzy przed jego urzywaniem bronią ?
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marek69 Zobacz posta
    Po powrocie chciałem zrobić zdjęcie i tu miłą niespodzianka soczewka przednia potrzaskana
    miałes zalonony dekielek czy "gole" szklo

Cytat Zamieszczone przez Marek69 Zobacz posta
    Myślę że mamy odpowiedź czy warto chronić szkło
    mysle, ze miales szczescie, ze pekniety filtr nie porysowal przedniej soczewki a nie ze jest to dowod na "ochronna funkcje uv podczas upadku"

Cytat Zamieszczone przez 1jac Zobacz posta
    Według mnie filtry, poza specjalistycznymi, są zbędne. Szczególni9e UV zakładany jako szyba ochronna. Ale o tym można trąbić, a ludzie swoje.
    ano tak juz widac musi byc.. moje najstarsze szkla maja ponad 20 lat i uzywane byly bez uv'ek.. do tej pory jakos nic im nie dolega.. ale taka teraz moda, ze wszystko trzeba chronic

a producenci sie ciesza i juz licza kase

Cytat Zamieszczone przez BuRton Zobacz posta
    Jak ma ktoś jeszcze wątpliwości czy filtr może być pomocny w ochronie to proszę: to się stało L-ce
    musialbys ja upuscic jeszcze raz, w takiej samej konfiguracji, z takiej samej wysokosci tylko bez filtra.. gdyby soczewka pekla - wtedy bylby to dowod..

Moim zdaniem jak ktoś nie fotografuje w warunkach domowo-studyjnych to neutrany filtr nic nie szkodzi a może pomóc więc dlaczego tak się niektórzy przed jego urzywaniem bronią ?
    nie bronia - sam go czasem uzywam.. np. na rajdach gdzie jest kupe pylu a kamien wyrzucony spod kola moze przypadkiem trafic w obiektyw.. jak bedzie duzy to i tak nic nie pomoze ale przy mniejszym uv moze pomoc.. jak widzisz - czasem i przeciwnicy uv ich uzywaja ale to raczej wybor "mniejszego zla".. przy 90% "normalnych" zdjec nie widze takiej potrzeby (zycie dawalo wiele okazji by skorygowac moj punkt widzenia.. na razie nieskutecznie ;-) )
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 08-06-2008 o 15:14

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Bo to dodatkowy element optyczny...
    Dzisiaj, idąc chodnikiem (z aparatem ma się rozumieć), gapiłem się gdzieś w bok i uderzyłem głową w znak. Gdybym miał kask, nie miałbym guza... Dlaczego wszyscy nie nosimy kasków?
    Ostatnio edytowane przez Viracocha ; 08-06-2008 o 15:47

Bywalec Awatar grzbiet
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Może jeszcze mało widziałem... ale nie widziałem jeszcze wystawionego do sprzedaży używanego obiektywu bez zastrzeżenia, że nie miał od nowości założonego ... filtra. A odwrotnie często się zdarza... dziwne. A w temacie : jestem za używaniem dodatkowego zabezpieczenia i sam na każdym swoim szkle mam zakręcony filterek.

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    musialbys ja upuscic jeszcze raz, w takiej samej konfiguracji, z takiej samej wysokosci tylko bez filtra.. gdyby soczewka pekla - wtedy bylby to dowod..
    Ładnie mi życzysz . Dziękuję, postoję .
    Szkło w czasie upadku było bez dekielka. Trzasnołem bezpośrednio na chropowaty asfalt całym ciężarem ciała. UV Marumi nie do wykręcenia przezemnie a szkiełko filtra w drobny mak rozbite.
    Obiektyw mam już po naprawie. Sprawny w 100%

Jak to dobrze, że żyjemy w wolnym kraju i możemy dokonywac własnych wyborów. Ja niekogo nie namawiam do noszenia fitrów tylko dziele się swoim doświadczeniem w temacie.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez BuRton ; 08-06-2008 o 15:38
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzbiet Zobacz posta
    Może jeszcze mało widziałem... ale nie widziałem jeszcze wystawionego do sprzedaży używanego obiektywu bez zastrzeżenia, że nie miał od nowości założonego ... filtra. A odwrotnie często się zdarza... dziwne. A w temacie : jestem za używaniem dodatkowego zabezpieczenia i sam na każdym swoim szkle mam zakręcony filterek.
    Wydaje mi się, że to zbytnie uogólnienie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

W większości dłuższych L-stałek Canon umieszcza przed przednią soczewką filtr ochronny. Na stałe. Widocznie po coś to robi, czemu nie zostawił gołej soczewki? A tak, jak pęknie, to jeszcze ją może porysować
    .

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Powiem tak, UV nie zabiera światła, nie wpływa na jakość obrazu (sprawdzałem) więc noszę. Nie zaszkodzi, a może kiedyś pomoże. Poza tym odnoszę wrażenie, że łatwiej się ściera odciski paluchów z filtra niż z soczewki.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Ładnie mi życzysz . Dziękuję, postoję
    nie poswiecisz sie w imie nauki ;-) na tym (i nie tylko) forum bylbys na zawsze zapamietany jako "ten kto obalil/potwierdzil miit o ochronie szkla przez filtr UV

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    Powiem tak, UV nie zabiera światła
    oj, troche sie zagalopowales

w przypadku tanszych filtrów transmisja swiatla wynosi czasem ponizej 90% dopiero w przypadku lepszych/droższych filtrów przepuszczalność to ok. 95% (do 99,8% w przypadku tych najlepszych :-) ).. strata nieduza ale zawsze ;-)

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewa_olsztyn Zobacz posta
    Uff! Dzieci nigdy nie są rozwydrzone! Dzieci są ciekawskie, pełne energii i fantastycznych pomysłów, wolne, nieprzewidywalne, fantastyczne. Grzeczne, spokojne dzieci to wynik czarnej pedagogiki, tresury. Wyrastają z nich sztywni i nieszczęśliwi ludzie, którzy się boją. Wszystkiego.
    Fajnie Marek, że masz dzieci, które próbują tego, co je ciekawi. To ważniejsze niż ten obiektyw, chociaż szkoda..

Gdyby uderzenie było słabsze - filtr by zadziałał, przyjąłby impet na siebie, prosta fizyka. Na silne uderzenia i tak nie ma rady. Ja mam filtry na wszystkich obiektywach. Na kurz, brud i... wszelki wypadek
    Jeden z moim zdaniem najbardziej wartościowych postów w tym temacie.
    Widziłem już ludzi których w opisany sposób zniszczono.
    Nie widziałem na całe szczęście zniszczonych obiektywów. Moje zawsze mają filtr i osłonę przeciwsłoneczną.

Strona 19 z 26 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów