Strona 18 z 26 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 256

Wątek: Filtr ocalil (?) Lke

Bywalec Awatar Marek69
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1jac Zobacz posta
    Przypadek Marka69 raczej nie jest argumentem za zakładaniem filtra. Może raczej to informacja, że torba zbyt kiepska, albo dzieciaki nadto rozwydrzone... A co do filtra to mam całkiem odmienne zdanie. Chronić sprzęt można w całkiem inny sposób, a i tak zawsze znajdzie sie taki przypadek, że ochrona nie zadziała. Według mnie filtry, poza specjalistycznymi, są zbędne. Szczególni9e UV zakładany jako szyba ochronna. Ale o tym można trąbić, a ludzie swoje.
    Dzieciaki nie są rozwydrzone, ale fakt torba kiepska i w planach zakup jest nowej choć nie wiem cz nie było uderzone samym szkłem mój straszy lubi robić zdjęcia nio wiedział ile kosztowało mnie wyrzeczeń ten sprzęt i dlatego jeszcze dziś nie wiem jak to się stało myślę, ze tego sie dowiem. Co do ochrony szkła mam nadzieję ze przez przypadek nie dostanie ci się drobinka piasku przy szybkim czyszczeniu szkła, chyba że masz swoje procedury których nigdy nie łamiesz to fakt można nie zakładać
    Pozdrawiam
    Marek

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nie rozumiem. Masz potrzaskany filtr i przednią soczewkę. To miał być chyba argument przeciw filtrom zakładanym dla tzw. ochrony.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Bywalec Awatar Marek69
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Nie rozumiem. Masz potrzaskany filtr i przednią soczewkę. To miał być chyba argument przeciw filtrom zakładanym dla tzw. ochrony.
    Sory potrzaskany tylko filtr już poprawiam przejęzyczenie soczewka calutka bez najmniejszej skazy na całe szczęście:-P
    Pozdrawiam
    Marek

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marek69 Zobacz posta
    Wczoraj spotkała mnie ciekawa przygoda zostawiłem aparat w torbie, pod opieką moich dzieci 12 i 14 poszedłem kupić sobie piwo.
    Dla mnie jest to argument przeciwko piciu piwa, ale jak się skończyło tylko na filtrze, to miałeś szczęście :-)
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Bywalec Awatar Marek69
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RNz Zobacz posta
    Dla mnie jest to argument przeciwko piciu piwa, ale jak się skończyło tylko na filtrze, to miałeś szczęście :-)
    Były tylko 2 przez całe popołudnie do wody była jeszcze większa kolejka ale rozważę nie picia piwa jak mam aparat w ręce.Choć wtedy ręce mi się mniej trzęsą.
    Pozdrawiam
    Marek

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1jac Zobacz posta
    (...) albo dzieciaki nadto rozwydrzone...
    Uff! Dzieci nigdy nie są rozwydrzone! Dzieci są ciekawskie, pełne energii i fantastycznych pomysłów, wolne, nieprzewidywalne, fantastyczne. Grzeczne, spokojne dzieci to wynik czarnej pedagogiki, tresury. Wyrastają z nich sztywni i nieszczęśliwi ludzie, którzy się boją. Wszystkiego.
    Fajnie Marek, że masz dzieci, które próbują tego, co je ciekawi. To ważniejsze niż ten obiektyw, chociaż szkoda..

A co do filtra to mam całkiem odmienne zdanie. Chronić sprzęt można w całkiem inny sposób, a i tak zawsze znajdzie sie taki przypadek, że ochrona nie zadziała. Według mnie filtry, poza specjalistycznymi, są zbędne. Szczególni9e UV zakładany jako szyba ochronna. Ale o tym można trąbić, a ludzie swoje.
    Gdyby uderzenie było słabsze - filtr by zadziałał, przyjąłby impet na siebie, prosta fizyka. Na silne uderzenia i tak nie ma rady. Ja mam filtry na wszystkich obiektywach. Na kurz, brud i... wszelki wypadek

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Filtry pękają przy najmniejszym uderzeniu w oprawkę bo taka jest fizyka. Wyciąganie z tego wniosku że ochronił przednią soczewkę przed tym samym jest zdecydowanym nadużyciem, mało tego - szczątki filtra mogą tą soczewkę porysować....
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

mechanik1980
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewa_olsztyn Zobacz posta
    Ja mam filtry na wszystkich obiektywach. Na kurz, brud i... wszelki wypadek
    chciałem Was zapytać bo nie za bardzo to pojmuję posiadam 17-55 Canona, mam rozumieć, że on zasysa kurz między przednią soczewką a jej mocowaniem? Bo nie mogę tego pojąć rozumiem jakby wciągał kurz który przyklei się do jego wysuniętej tuby, zmieniając ogniskową wciągnę ten kurz do środka, jak to więc jest. Czy może wciąga i przez przód i na tubie. Czy skoro kurz wciśnie się przez przednią soczewkę gdzie praktycznie nie ma się gdzie wcisnąć to czy przez filtr też się nie przedostanie? Czy kurz przyklejony do obudowy który zaciągnę do wewnątrz też przedostanie się na szkła czy może tam nie ma połączenia z optyką i tylko przez przednią soczewkę może wpaść.

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Filtry pękają przy najmniejszym uderzeniu w oprawkę bo taka jest fizyka.
    Moja Hoya Pro1 miała chrzest chwilę po jej wyciągnięciu. Z wysokości ok 1.2m zleciała oprawką na marmur i, poza naprawdę minimalnym luzem między szkłem a żelastwem, nic jej się nie stało.

Jakiś miesiąc temu ten sam filtr uratował przednie szkło 24-105L. Dałem tacie sprzęt bo jechał na Kretę. Wystarczyło, że w jeden wieczór strzelali fajerwerkami (dosyć nisko wybuchały) i cała Hoya pokryta była drobinkami. Większość niby się zmyła (po 30 minutach ostrożnego mycia), ale kilka/kilkanaście plamek/kropek zostało.

Po takich przygodach jestem jak najbardziej na TAK za filtrami.
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lulu1988 Zobacz posta
    (...) Jakiś miesiąc temu ten sam filtr uratował przednie szkło 24-105L. Dałem tacie sprzęt bo jechał na Kretę. Wystarczyło, że w jeden wieczór strzelali fajerwerkami (dosyć nisko wybuchały) i cała Hoya pokryta była drobinkami. Większość niby się zmyła (po 30 minutach ostrożnego mycia), ale kilka/kilkanaście plamek/kropek zostało.

Po takich przygodach jestem jak najbardziej na TAK za filtrami.
    Jak robisz zdjęcia np. w domu to chyba nikt nagle nie wyskoczy z fajerwerkami, żeby ubrudzić niezabezpieczony filtrem obiektyw.
    Twój przykład jest bardzo dobrym argumentem za zakładaniem filtrów na obiektyw podczas robienia zdjęć fajerwerków. To raczej dość specyficzna sytuacja zdjęciowa.
    IMHO filtr ochronny powinien służyć do ochrony, podobnie jak np. kask ochronny. To, że na budowie może spaść coś na głowę i lepiej wtedy mieć kask, niej jest najmocniejszym argumentem za tym, żeby go nosić zawsze, choć tak na pewno jest bezpieczniej.

Strona 18 z 26 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów