Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Te same przysłony a różne czasy

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie Te same przysłony a różne czasy

Dzisiaj zrobiłem porównanie jakości Canona 18-55 z Tamronem 17-50.Zwycięstwo było z góry przesądzone (17-50 oczywiście) ale zastanowiła mnie pewna sprawa. Gdy ustawiłem te same w obydwu przypadkach ogniskowe i przysłony (50mm ; f5,6) aparat ustawiał różne czasy.Warunki oświetleniowe się nie zmieniały gdyż oswietlenie było sztuczne. Z Tamronem uzyskiwałem czasy 1/10 sek a z Canonem 1/8 sek czyli różnica wynosiła jedną działkę przysłony.

Czy to znaczy,że Canon jest defakto o jedną działkę przysłony ciemniejszy niż podaje producent?

Pozdrawiam
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

nie 1 dzialke, tylko 1/3~1/2 dzialki.

co do roznicy - oznaczenie na obiektywie i to co przekazuje do body, to nie to samo co faktyczna wartosc przeslony. niektore obiektywy "na oko" sa ciemniejsze, mimo iz podaja do body ta sama jasnosc...
    www albo tez flickr

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

swoja droga, to chocby oslona sloneczna Tamrona (dopasowana do kata widzenia obiektywu) mogla tu zrobic taka roznice.
    www albo tez flickr

Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    nie 1 dzialke, tylko 1/3~1/2 dzialki.
    Dokładnie o to mi chodziło,mój błąd. Co do osłony to nie była założona. Pytanie zadałem z ciekawości gdyż pierwszy raz się z takim czymś spotkałem.
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Richie
    Czy to znaczy,że Canon jest defakto o jedną działkę przysłony ciemniejszy niż podaje producent?
    A nie masz przypadkiem na Canonie nakręconego jakiegoś filtra UV albo czegoś podobnego? Bo np. moja Hama Skylight HR przyciemnia obraz (znaczy się, już nie przyciemnia bo ją zdjąłem właśnie z tego powodu).
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Robiłem bez jakichkolwiek filtrów.Pewnie bedzie to to o czym pisał akustyk
    ''co do roznicy - oznaczenie na obiektywie i to co przekazuje do body, to nie to samo co faktyczna wartosc przeslony. niektore obiektywy "na oko" sa ciemniejsze, mimo iz podaja do body ta sama jasnosc...''
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

Bywalec Awatar dgi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Richie
    Robiłem bez jakichkolwiek filtrów.Pewnie bedzie to to o czym pisał akustyk
    ''co do roznicy - oznaczenie na obiektywie i to co przekazuje do body, to nie to samo co faktyczna wartosc przeslony. niektore obiektywy "na oko" sa ciemniejsze, mimo iz podaja do body ta sama jasnosc...''
    Witam
    Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem sławetnego Tamrona 28-75 2.8 i także zauważyłem taką przypadłość. Niestety w drugą stronę. Ewidentnie przy Tamronie mój 350D niedoświetla. Muszę robić korektę na plus ~1/3;1/2. Teraz nie wiem czy coś jest nie tak ze sprzętem czy ten typ tak ma?
    350D + KIT| BG-E3 | Tamron f2.8/28-75mm | Pentor f2.8/135mm | Porst f1.8/50mm
    http://photo.dario-g.com

Uprawnienia umieszczania postów