Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Canon s3 czy coś innego?

galileo
    Guest

Cool problem...

WItam!

Jeszcze aparatu nie kupiłem... ech... caly czas się zastanawiam nad Canonem s3 is, choć moje zamysły coraz częściej kierują się w stronę Canona EOS d300, bądź d350 ??? Tylko w zasadzie jako amator nie qmam czym wersja np. d350 rózni się od d350 kit (albo samo typ np. 350 body - co to za matrix, pewno sam korpus, bez obiektywu, być moze się mylę) ???

Problem mam, wydaje mi się że nawet duży, no ale zawsze tak się dzieje gdy coś chce się kupić, a wybór jest bardzo dużżżżżyyy...

Pzdr
    Ostatnio edytowane przez galileo ; 25-09-2006 o 13:32

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

No zgadłeś. Body to sam korpus, a kit to poprostu obiektyw, albo wersja z obiektywem.

Bywalec Awatar Sebian
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sali128 Zobacz posta
    Z tych dwóch Sony h2 i Canon S3 is polecam S3,ma np.procesor Digic 2,jest szybszy.Zoom taki sam.Aha,i Canon to Canon....:grin:
    Witam,

Dołączę się do pytań, bo szukam sprzętu dla młodzieży, która wykazuje dryg do focenia. Czy któryś z aparatów S1, S2, S3 oferuje wybór aktywnych pól AF (podobnie jak w lustrzance)? To dosyć ważne. Dziecko w tej chwili foci A85 i A520 - niestety te aparaciki "łapią" ostrość tam, gdzie im się podoba, i często pomimo dobrego kadru ostre jest to, co miało być nieostre.

Pozdrawiam
    SEBIAN
    Canon EOS 20D w ręku, w torbie lub na statywie...
    ... to tylko narzędzie wspomagające (lub nie) umiejętności pstrykacza

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jeżeli wybór jak w pytaniu autora to ja zdecydowanie polecam Sony H-5 choć osobiście Sony nie lubię. To opinia ludzi mających na codzień dostęp do tych aparatów. Ja bawiłem się nimi krótko i z bólem serca muszę potwierdzić, że Sony jest lepsze.
    FOTOINKWIZYTOR

Początki nałogu
    Miasto
    Kingston, ON, Canada

Domyślnie

A ja nie polece niczego konkretnego tylko podpowiem zeby wybierac aparacik z mozliwie najmniejszym zoomem, takim jaki jest nam potrzebny. Tzn tak 3x lub 4x. Optyka w kompaktach z duzym zoomem pozostawia wiele do zyczenia. A jednak wiekszosc zdjec na wakacjach robi sie osobom i widoczkom, a do tego zoom 3x, 4x wystarcza w zupelnosci. Zdjecia sa wtedy ostre i kontrastowe, a przeciez tego oczekujecie.
    Kolejnym bledem popelnianym przy wyborze aparatu jest pogon za megapixelami. Do zrobienia odbitki 10x15 w bardzo dobrej jakosci wystarcza 2 megapixele. Wiec nie dajcie sie zmanipulowac specom od marketingu, wmawiajacym nam ze aparat nie majacy 11 magapixeli robi zdjecia brzydkie i nie nadajace sie do niczego. Z taka matryca mozna robic odbitki formatu 20x30. Wiekszosc albumow na zdjecia przeznaczona jest do formatu 10x15.
    Generalnie zalecam rozwage przy zakupach i pamiec o tym ze wiecej wcale nie znaczy lepiej.
    EOS 30D | EOS 30V + grip | G3
    EF 50 f/1,4 USM | EF 17-40 f/4L USM | EF 70-200 f/4L IS USM | Speedlite 580 EX

Bywalec
    Miasto
    Piła

Domyślnie

jeśli w S3 AF działa tak jak w S2, to uciekać!!!

Bywalec Awatar Sebian
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Terrmos Zobacz posta
    jeśli w S3 AF działa tak jak w S2, to uciekać!!!
    Możesz rozwinąć myśl? Co jest nie tak z AF w S2? Bo nie chciałbym przypadkiem kogoś unieszczęśliwić. Różnica ceny mięcy S3 a nieco starszym 300D jest niewielka, a wiadomo - lustro to lustro.
    SEBIAN

Dopiero zaczyna Awatar DeltaFOX

Domyślnie

Posiadam S3 i według mnie praca AF nie budzi zastrzeżeń. To oczywiste, że mogą wystąpić problemy przy słabym świetle lub małokontrastowych elementach, ale to normalna przypadłość kompaktów i lustrzanek. Ja osobiście nie widzę żadnego problemu, AF jest szybki, a szybkość pracy aparatu jest zupełnie wystarczająca, brakuje trochę trybu śledzenia pola AF, ale to cecha droższych aparatów.
    Jeżeli zastanawiasz się nad kupnem lustra to z własnego doświadczenia wiem, że możesz się bardzo rozczarować, z kitowym, ciemnym obiektywam o niewielkiej ogniskowej napewno nie bedziesz miał takiego pola do popisu jak z S3, choć właśniciele lustrzanek będą mieli inną opinię na ten temat.

Bywalec Awatar Sebian
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DeltaFOX Zobacz posta
    Posiadam S3 i według mnie praca AF nie budzi zastrzeżeń. To oczywiste, że mogą wystąpić problemy przy słabym świetle lub małokontrastowych elementach, ale to normalna przypadłość kompaktów i lustrzanek. Ja osobiście nie widzę żadnego problemu, AF jest szybki, a szybkość pracy aparatu jest zupełnie wystarczająca, brakuje trochę trybu śledzenia pola AF, ale to cecha droższych aparatów.
    Jeżeli zastanawiasz się nad kupnem lustra to z własnego doświadczenia wiem, że możesz się bardzo rozczarować, z kitowym, ciemnym obiektywam o niewielkiej ogniskowej napewno nie bedziesz miał takiego pola do popisu jak z S3, choć właśniciele lustrzanek będą mieli inną opinię na ten temat.
    Tak się składa, że posiadam lustrzankę Moim zdaniem żaden kompakt nie podskoczy lustrzance, a co do obiektywów - jest na rynku z czego wybrać, żeby być zadowolonym O S3 pytam pod kątem zrobienia komuś prezentu i nie ukrywam, że tutaj decyduje zarówno cena, jak i możliwości sprzętu. Prezent musi być trafiony, żeby obdarowana osoba była zadowolona, a ja żebym nie musiał się wstydzić ;-)
    SEBIAN

Dopiero zaczyna Awatar DeltaFOX

Domyślnie

Fakt, nie spojrzałem na stopkę. Nie śmiem wątpić, że tak nie jest, ale to jest też kwestia do dyskusji.
    Podsumowując Canon S3 to bardzo uniwersalny aparat, nie wymagający praktycznie żadnych dodatkowych inwestycji.Jeżeli ma to być prezent dla osoby która nie miała większej styczności z fotografią to myśle, że S3 bedzie bardzo dobrze spełniał oczekiwania właściciela.
    Mnie osobiście od lustrzanek amatorskich odrzuca fakt krótkiej żywotności migawki, a jeżeli kupuje cyfrówkę, a tym bardziej lustro, to nie chcę być w żaden sposób skrępowany prawami fizyki.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów