Jak zwykle zbaczacie z tematu![]()
Jak zwykle zbaczacie z tematu![]()
Ostatnio edytowane przez borkomar ; 21-08-2006 o 22:09
5D + L
Drgania podloza i ich wplyw na zamocowanie sprzetu na statywie w trakcie robienia zdjec nocnych to zbaczanie z tematu? Wymagajacy jestesZamieszczone przez borkomar
.
Autor tego wątku, Sali128, ma w podpisie "Statywik Vanguard". Nie wiemy co to dokładnie za model, ale statywy tego producenta (te które znalazłen na allegro i w kilku sklepach internetowych) na zbyt stabilne nie wyglądają. Dyskusja jest więc, moim zdaniem, jak najbardziej na miejscu.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Jest to mały statywik do kompaktów...tak,dyskusja jest jak najbardziej na miejscu.Muszę kupić jakiś nowy,większy statyw....co polecacie tak do 60-70zł??![]()
Zamieszczone przez sali128
nie obraź się ale za te forsę to można iść na lody a nie statywy kupować .... pierwsze warte zachodu to chińskie podróbki najlepszych konstrukcji za ok 180-200 PLN ..... 60 pln lepiej oszczędzić .
Hmmm .Zamieszczone przez Vitez
Autorowi chodzilo o sama technike focenia a nie jaki statyw ma uzyc(bo to ze trzeba go uzyc to chyba wie skoro czasy wyjda 10...s) - czyli jaki pomiar i na co , jaka przeslona zeby wlasnie gwiazdek nie otrzymywac z lamp tylko ich naturalny ksztalt itd itd.Jesli sie myle to prosze Autora watku o poprawienie mnie.Pozdrawiam i czekam na konkretne odpowiedzi rowniez i ja chetnie sie dowiem jak powinno podejsc sie do tematu w lepszy nizeli amatorski sposob.Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez borkomar ; 21-08-2006 o 22:11
5D + L
Takie porady otrzymal a uzycie odpowiedniego statywu rowniez nalezy zarowno do techniki focenia jak i tematu watku.Zamieszczone przez borkomar
Sam potwierdzasz ze uzycie statywu nalezy do techniki focenia tego typu zdjec a pozniejsze nakierowywanie na odpowiedni statyw nazywasz zbaczaniem z tematu?
Przesada, a raczej zboczenie na punkcie zbaczan z tematow- w tym watku akurat nieuzasadnione, wiec proponuje EOT tego kierunku.
Nie bede sie w polemike wdawal:wink: za pozno juz i jeszcze cos napisze czego moge pozniej zalowac:wink: .Zamieszczone przez Vitez
Fakt faktem ze sporo gadania o statywie a malo o konkretnej technice - troche malo tego bylo napisane i malo uzasadnien dlaczego tak a nie inaczej czy cos w tym stylo.
Fajnie byloby sie dowiedziec w jaki sposob focic takie tematy azeby pozniej fajnie sobie to powyciagac - i w jaki sposob wyciagac to w wywolywarce do RAW.
Bo jak czasem widze pikne nocne foty na ktorych widac niepowypalane swiatla i zarazem widac to co w cieniach to mnie cosik trafia ze ja tak chyba nie potrafie:wink: pisze chyba bo od czasu kiedy focilem w takich warunkach moj poziom wiedzy o focenie wzrosl wiec moze cos wykabinuje.
Pozdrawiam - moze ktos sie zlituje i odpowie na to co napisalem![]()
5D + L
Tak,o to głównie mi chodzi..o technike focenia...statyw jak uzbieram kase to kupie jakiś leprzyZamieszczone przez borkomar
![]()
Ja jeszcze dodam, że ważna jest pora. Nie rób nocnych zdjęć przy czarnym niebie, a jeszcze wtedy kiedy jest ono granatowe. Popstrykasz i sam zobaczysz w jakim odcieniu powinno być. W Aparacie możesz jeszcze włączyć w Custom Functions Lockup mirror (tylko dobrze słuchaj kiedy lustro opadnie)) i użyć samowyzwalacza o ile nie masz "wężyka".