Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Doświelanie pierwszego planu

finalcell
    Guest

Domyślnie Doświelanie pierwszego planu

zauwarzyłem że mój canon 300D prześwietla pierwszy plan a nie doświetla tyłu i jest to notoryczne czego to może być wina ? niezależnie czy ostatni plan znajduje się w odległości 10cm czy 2m

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Re: Doświelanie pierwszego planu

Cytat Zamieszczone przez finalcell
    zauwarzyłem że mój canon 300D prześwietla pierwszy plan a nie doświetla tyłu i jest to notoryczne czego to może być wina ? niezależnie czy ostatni plan znajduje się w odległości 10cm czy 2m
    A w jakim trybie fotografujesz?

finalcell
    Guest

Domyślnie

w tematycznych[/center]

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To sprobuj w manualu 1/30 i przyslona ok 4 czy 5.6 . Albo w Av przyslona 4.

I sprawdz w instrukcji w jakim trybie pracuje lampa w programach tematycznych, bo wydaje mi sie ze dobiera wtedy czas 1/200 sek ?

finalcell
    Guest

Domyślnie

zależy od trybu i pytanie czemu aparat tak lubi czas 1/60 :>

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zeby tlo bylo rowniez oswietlone to trzeba wpuscic swiatlo zastane. Czyli musisz zaczac unikac trybow automatycznych bo one maja priorytet - oswietlic to na co celujesz (czyli pierwszy plan) w sposob w jaki program ma tez nastawiony. Wymusic oswietlenie tla mozna tylko w trybach Tv, Av i M poprzez szerokie otwieranie przeslony oraz wydluzanie czasu naswietlania, lampe jednoczesnie majac ustawiona jako slow sync czy fill flash (ne wiem ktore opcje sa dostepne w 300D, w moim 10D mam w trybie Av wlaczony Slow sync lampy i dobrze doswietla zamiast tylko oswietlac pierwszy plan).

Uprawnienia umieszczania postów