Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Jak poprawnie uzywac czytnika CF?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez perlpa
    ...
    Jak tak czytam co piszecie to jestem przerażony swoją lekkomyślnością ;-)
    ....
    Ja też :-) Nigdy nawet nie myślałem, co odpiąc najpierw. Zwyczajnie wyciągałem karte z czytnika i... dalej tak robię. Jeszcze nie udało mi się mieć z tego powodu jakiegokolwiek problemu, utraty danych czy czegokolwiek innego.
    Trzeba tylko uważać, żeby nie zrobić tego w trakcie operacji ZAPISU na karcie. Czyszczenie karty to też zapis - zapis w FAT. Jedyne co może grozi to utrata danych na karcie - jak się ją wyrwie w trakcie zapisu - i konieczność formatowania w czytniku z opcją /FS:FAT /a:16

Jak wyciągam floppy z FDD to też nie odpinam drive'u przed wyjęciem ;-)

Janusz

Początki nałogu Awatar Oakhallow
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No przecież gdybym miał zgrywać z 2-3-4 kart, to przed zmianą nie będę odmontowywał czytnika, wymieniał karty i na nowo podpinał. Na dobrą sprawę chyba można taki czytnik podpiąć do PCa na stałe, przy nadpodaży wolnych usb?

Oakhallow
    Skrytobójstwo bracie, to nie jest profesja, to nie jest zawód. To pasja, pochłaniający wir, gdzie nie możesz oddychać, walczysz z paraliżującym strachem, i uderzającą do głowy euforią, kiedy w środku wypełnionej po brzegi oberży wbijasz komuś w plecy nóż... Tak bracie, kocham ciepłą krew spływającą po ostrzu sztyletu. To o nas mówią, że jesteśmy dziećmi cienia...

Smile

Co całej litani porad kolegów można dopisać coś co na 100% potrzebuje każdy amerykański użytkownik takiego ustrojstwa:
    1. nie używać pod prysznicem
    2. nie jeść
    3. nie wkładać do mikrofalówki
    4. jesli nie działa zobacz czy podłączone jest do komputera
    5. jesli nie wiesz jak wygląda komputer zapytaj swojego sprzedawcę

.. przepraszam, nie mogłem się powstrzymać, jak czytam te porady dla end usera w anglojęzycznych instrukcjach to sikam :grin:
    Ostatnio edytowane przez Artur Lewandowski ; 14-11-2005 o 13:34

Dopiero zaczyna
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Jak sie znam na komputerach (a znam sie dużo lepiej niż na fotografii) to kolejnośc podłączenia czytnika USB i włożenia karty nie jest istotna. W zależności od modelu czytnika i systemu może mieć to niewielki wpływ na czas tych operacji. Oczywiście po wyjęciu jednej karty można włożyć następną bez rozłączania urządzenia, można też wkładać kilka różnych typów kart naraz (czytniki 4w1 itp). W przypadku tego urządzenia "bezpieczne usuwanie sprzętu" w XP jest troche na wyrost. Równie bezpieczne jest wyciągnięcie wtyczki po zakończeniu operacji "odczytu/zapisu".
    A jak już się nauczę robić zdjęcia to kupię sobie analoga...

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Oakhallow
    No przecież gdybym miał zgrywać z 2-3-4 kart, to przed zmianą nie będę odmontowywał czytnika,

Może u mnie to odosobniony przypadek ale jak nie zatrzymam urządzenia przed wyjęciem ( czytnik bądż sama karta ) tylko wyciągne karte i włoże nową to ta nowa jest niewidoczna dla systemu

Oczywiście mówimy o czytnikach na usb

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Podpowiem tylko ze "bezpieczne usuwanie sprzetu" dotyczy wyciagania czytnika z gniazdka USB a nie wyciagania karty pamieci z czytnika , bo windowsy aja sterowniki do czytnika a nie do konkretnej karty pamieci.

Ja czytnika nie 'odmontowuje' pomiedzy kolejnymi kartami. Ale gdy chce wyciagnac czytnik z gniazda USB to go 'bezpiecznie usuwam' (Win 2000).
    Gdy wyciagam tylko karte - cisza, windowsy sie nie pluja; gdy wyciagne czytnik (niewazne czy sam czy z karta w srodku) bez bezpiecznego usuwania z USB - windowsy pluja sie ze powinienem to bezpiecznie usunac.
    Na sprzetach/OS niezbyt stabilnych lubia sie przy takiej okazji niebezpiecznego usuwania sprzetu blescreeny sypac.

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

uzywam czytnikow all in one od 3 lat i naprawde nigdy nie mialem z tym zadnych problemow - w pracy uzywam wszystkich rodzajow kart, teraz od roku mam nastepny (poprzednie sie nie popsul ale nie czytal xD) i tez jest ok sys to win 2k
    stary czytnik nosze w torbie od aparatu i uzywam sporadycznie
    jedyne co bylo to w instr od ostatniego wbydowanego w gniazdo stacji dyskietek jest napisane zeby uzywac wysun urzadzenie przy pracy z kartami Smart Media olewam i nic sie nie dzieje
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów