Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Jak poprawnie uzywac czytnika CF?

Początki nałogu Awatar Oakhallow
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To chyba najlepszy wątek na moje na maxa lamerskie pytanie. Ponieważ 350D używam od niedawana, na razie zgrywam zdjęcia podłączając się bezposrednio do laptopa, ale planuję jak najszybciej zakup czytnika, chociaż...
    No właśnie, jeśli mogę zabierać ze sobą laptopa, to czy lepiej wyjmować kartę z aparatu i zgrywać przez czytnik czy lepiej jednak bezpośrednio z aparatu (pomijając oczywiście zużycie energii w aparacie, ale bardziej mając na uwadze dobro karty). Bo jeśli nie mogę zabrać laptopa to oczywiście jedynym rozwiązaniem jest jakiś tank.
    A jeśli już czytnik, to jak wygląda zgrywanie? Teraz korzystam z programiku Canona, fotki są posegregowane od razu według daty wykonania. Jak to będzie wyglądało w przypadku czytnika???

Pozdrawiam!

Oakhallow
    Skrytobójstwo bracie, to nie jest profesja, to nie jest zawód. To pasja, pochłaniający wir, gdzie nie możesz oddychać, walczysz z paraliżującym strachem, i uderzającą do głowy euforią, kiedy w środku wypełnionej po brzegi oberży wbijasz komuś w plecy nóż... Tak bracie, kocham ciepłą krew spływającą po ostrzu sztyletu. To o nas mówią, że jesteśmy dziećmi cienia...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

lepiej miec na uwadze dobro aparatu niz karty :>
    karty sa praktycznie niezniszczalne fizycznie

zgrywanie przez czytnik to jak kopiowanie z drugiego dysku
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

zgrywanie przez czytnik to jak kopiowanie z drugiego dysku
    Hmm, to w takim razie jaka jest struktura plików zapisywanych przez aparat (tu: 350D)? Z tego co kojarzę to są zapisywane w kolejno numerowanych folderach, ale one raczej nie mają nic wspólnego z datą. Czyli korzystając z czytnika tracę to automatyczne sortowanie i musze je sobie zrobić sam, lub zrobi je za mnie np.: Picasa lub podobny program.

Oakhallow
    Skrytobójstwo bracie, to nie jest profesja, to nie jest zawód. To pasja, pochłaniający wir, gdzie nie możesz oddychać, walczysz z paraliżującym strachem, i uderzającą do głowy euforią, kiedy w środku wypełnionej po brzegi oberży wbijasz komuś w plecy nóż... Tak bracie, kocham ciepłą krew spływającą po ostrzu sztyletu. To o nas mówią, że jesteśmy dziećmi cienia...

Początki nałogu Awatar kane
    Miasto
    Tychy/Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Oakhallow
    Hmm, to w takim razie jaka jest struktura plików zapisywanych przez aparat (tu: 350D)? Z tego co kojarzę to są zapisywane w kolejno numerowanych folderach, ale one raczej nie mają nic wspólnego z datą. Czyli korzystając z czytnika tracę to automatyczne sortowanie i musze je sobie zrobić sam, lub zrobi je za mnie np.: Picasa lub podobny program.
    Dokladnie jak piszesz.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No cóż... coś za coś! Nie można mieć wszystkiego. Ale jeśli ma to oszczędzić aparat to...

Oakhallow

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez latet
    Chodzi mi o to, czy najpierw powinienem podlaczac czytnik, a potem wkladac do niego karte, czy najpierw kartę do "martwego" czytnika, a potem dopiero calosc plug do kompa.
    Panowie, pomyslcie nad jednym: przeciez istnieja czytniki wewnetrzne, dzialajace na tej samej zasadzie co zewnetrzne (tez na usb). Ich raczej sie nie wlacza/wylacza przy kazdej zmianie karty.

Coś już napisał

Domyślnie

Jak zgrywasz z czytnika mozesz to robic za pomoca programu canona i masz taki sam efekt jak bys zgrywal bezposrednio z aparatu (posegregowane i poodwracane odpowiednio zdjecia).
    Canon EOS 300 D + KIT + Sigma 70-300 4 - 5.6 APO DG MACRO + 2 x 512 Mb + Velbon DX 888 Digital
    Hp Photosmart 720

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

tez jak tak siade rano to sie tak mysle czy najpierw mam zjesc kanapke a potem popic, czy wpierw sie napic a potem zjesc... albo moze pic w czasie jedzenia ?
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Początki nałogu Awatar perlpa
    Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Do niedawna używałem zewnetrznego czytnika (jeszcze USB 1.0) i chyba nigdy nie korzystałem z odmontowywania urządzenia ani specjalnie nie zastanawiałem sie co najpierw wyjąć - kabel czy kartę. Nigdy nie miałem żadnych problemów ani na stacjonarnym z W98 ani na lumptopie z XP.
    Jak tak czytam co piszecie to jestem przerażony swoją lekkomyślnością ;-)
    Jakie szczęście że niedawno zmieniłem kompa i z pięknym, wbudowany czytnikiem Chiefteca nie musze się już o to martwić

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

1. Do czytnika (na usb) wkladam CF.
    2. Podpinam zestaw pod USB
    3. Przegrywam
    4. Zestaw (czytnik+CF) odpinam od USB

Zero problemow
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów