Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Jak poprawnie uzywac czytnika CF?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Zewsząd

Domyślnie Jak poprawnie uzywac czytnika CF?

Witam,

Kupilem czytniczek kart CF:
    Pocket Reader CR-T2-U2C USB2.0 - firmy blizej nieokreślonej :-)
    za 46 zł + VAT.

Jest b. szybki (tak na oko to 10x szybszy niz transfer z aparatu) i nie wymaga driverów - słowem - bingo :-)

Nie wiem jednak jak sie go POPRAWNIE uzywa, bo instrukcja o tym milczy.

Chodzi mi o to, czy najpierw powinienem podlaczac czytnik, a potem wkladac do niego karte, czy najpierw kartę do "martwego" czytnika, a potem dopiero calosc plug do kompa.

To samo pytanie - o kolejnosc odlączania....

Chodzi mi oczywiscie o dobro karty CF (no i kompa), a nie samego czytnika - bo on śmiesznie tani jest.

Zastanawiam sie tez, czy zdarza sie, ze cos zlego dzieje sie ze slotem CF w aparcie (300D) jesli sie czesto karte wyjmuje i wklada?

Jak to wszystko robic, aby bylo dobrze?

Dzieki,

latet

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Re: Jak poprawnie uzywac czytnika CF?

Cytat Zamieszczone przez latet
    IMHO zależy od systemu operacyjnego. Przy XP możesz podłączać i odłączać 'na żywca', a poniżej musisz najpierw kilknąć na ikonę odłączanie urządzenia USB w prawym dolnym rogu na pasku zadań.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    IMHO zależy od systemu operacyjnego. Przy XP możesz podłączać i odłączać 'na żywca', a poniżej musisz najpierw kilknąć na ikonę odłączanie urządzenia USB w prawym dolnym rogu na pasku zadań.
    Pytającemu chyba chodziło o co innego - i ja też mam ten dylemat Zakładając, że już karta jest odmontowana: co lepiej: najpierw wyjac czytnik z kabla usb, czy tez mozna od razu karte? Wydaje mi sie ze nie powinno byc przeciwwskazan, ale...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

A jak z wyjmowaniem karty z aparatu? Ja nigdy nie wylaczam do tego.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez muflon
    ... co lepiej: najpierw wyjac czytnik z kabla usb, czy tez mozna od razu karte? Wydaje mi sie ze nie powinno byc przeciwwskazan, ale...
    Ja robię i tak i tak, ale 'na logikę', to bezpieczniej najpierw rozłączyć port USB, a dopiero potem wyjąć kartę.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Cytat Zamieszczone przez muflon
    ... co lepiej: najpierw wyjac czytnik z kabla usb, czy tez mozna od razu karte? Wydaje mi sie ze nie powinno byc przeciwwskazan, ale...
    Ja robię i tak i tak, ale 'na logikę', to bezpieczniej najpierw rozłączyć port USB, a dopiero potem wyjąć kartę.
    Wprawdzie nigdy sie nad tym glebiej nie zastanawialem, ale odruchowo tak zawsze robie - odlaczam czytnik a pozniej wyciagam karte.
    Czemu odruchowo? Czytnik mam malutki, lezy sobie na ziemi gdy z niego korzystam i po prostu wygodniej mi go najpierw odlaczyc, podniesc do gory i dopiero wyjac karte

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja mam na stałe przypięty do USB i wkładam karte i wyjmuje bez znaczenia czy jest podłączony czy nie ;-) Póki co wszyscy zdrowi

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Czemu odruchowo? Czytnik mam malutki, lezy sobie na ziemi gdy z niego korzystam i po prostu wygodniej mi go najpierw odlaczyc, podniesc do gory i dopiero wyjac karte
    Ja nie mam takiej potrzeby, bo mam tylko laptopa i wszystko jest blisko - ale odruch mam ten sam
    To chyba jakaś taka podświadomość technika się odzywa ;-)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Zewsząd

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Wprawdzie nigdy sie nad tym glebiej nie zastanawialem, ale odruchowo tak zawsze robie - odlaczam czytnik a pozniej wyciagam karte.
    Na ziemi? A co z kurzem? Wlasnie mnie martwi to bardzo szerokie wejscie na akrte - czy tam sie z czasem kurzu za duzo nie nazbiera...
    No, moze troche przesadzam :-)

latet

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Na ziemi? A co z kurzem? Wlasnie mnie martwi to bardzo szerokie wejscie na akrte - czy tam sie z czasem kurzu za duzo nie nazbiera...
    No, moze troche przesadzam :-)
    Zamiast martwic sie kurzem szczerze radze zainwestowac w szczotke i szufelke (albo odkurzac jak masz dywan) i korzystac raz dziennie, no max raz na dwa dni :P . U mnie dziala to dosc skutecznie na kurz i nie obawiam sie klasc na ziemi czytnika .

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów