Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Statyw do 200 zł, jaki?

Mieszany widok

Domyślnie Statyw do 200 zł, jaki?

Witam

Moj stary "statyw" konczy juz sie sypac (jest poskrecany srobami i poklejony) i chyba nadszedl czas na zmiane

Co byscie polecili przy takich wymaganiach:
    - Waga to dla mnie b.wazne, bo leniwy jestem i nawet tego obecnego aluminiaka nie chce mi sie czesto nosic: do 2, no max 2,5kg

- Cena z głowica chyba panoramiczna (nie bardzo wyobrazam sobie kulowa do widoczkow - problemy z utrzymaniem poziomu : okolo 200 zł do 250 zł.

- Wysokosc: mysle ze 160 - 165 cm to minimalne minimum.

- Co bede podpinal: 20d + max 1,2 KG obiektywow, czyli w sumie zalozmy 2kg, chociaz najczesciej bedzie to nie za ciezki Tamron 17-50.

- Ogolnie to chodzi mi o to zebym bez wyzwalacza i innych wezykow spustowych mogl wyzwolic migawke i zeby przy tym aparat nie wpadal w wibracje Nie planuje raczej wietrznych stokow itp

Aha no i zeby nikt sie nie czepial, szukalem w wyszukiwarce o statywach, ale chcialbym poznac opinie uzytkownikow statywow mieszczacych sie w moich kryteriach.
    Ostatnio edytowane przez konradl ; 14-08-2006 o 10:38

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Takie rzeczy to tylko w Erze...

Domyślnie

ee no przeciez napisalem ze nie bede podpinal 5 kilowych L-ek, nic sie nie znajdzie?

Uzależniony Awatar FOTOGRAF
    Miasto
    Holandia, Polska

Domyślnie

http://www.allegro.pl/item120094111_...rpa_600_n.html - bardzo dobre opinie czytalem na temat tego statywu ( nawet dzies na forum przewijaly sie watki na jego temat )
    Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereli
    Canon? moze niedlugo!

Dopiero zaczyna Awatar krzys121
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FOTOGRAF
    http://www.allegro.pl/item120094111_...rpa_600_n.html - bardzo dobre opinie czytalem na temat tego statywu ( nawet dzies na forum przewijaly sie watki na jego temat )
    Tylko zauwaz, ze tej sherpy nie dostaniesz ponizej 200zl.

Początki nałogu Awatar tomaj_2
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

[QUOTE]Cena z głowica chyba panoramiczna (nie bardzo wyobrazam sobie kulowa do widoczkow - problemy z utrzymaniem poziomu : okolo 200 zł do 250 zł.[QUOTE]

Sorry ze tak troche OT ale wlasnie zamierzam kupic statyw z glowica kulowa...jak duzy jest problem z utrzymaniem poziomu??:-? W ogole sie nie da czy po prostu trzeba dluzej ustawiac ??
    Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
    Moje wypociny

Domyślnie

no juz moze byc max 250 Tylko tak patrze na ta shepre i klipsy sa plastikowe(a z tydzien temu jeden taki plastikowy zostal mi w reku), ogolnie wyglada to podobnie jak te statywy bez nazwy

Uzależniony Awatar birez
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konradl
    no juz moze byc max 250 Tylko tak patrze na ta shepre i klipsy sa plastikowe(a z tydzien temu jeden taki plastikowy zostal mi w reku), ogolnie wyglada to podobnie jak te statywy bez nazwy
    Te klipsy na sherpie 600tce sa mimo wszystko solidne. Ja bym sie na prawde ku temu statywowi kierowal.
    Aczkolwiek dodam, ze moja 600tka rozleciala sie ponad rok po kupieniu - noga odpadla
    Ale to wina niejakiego Tomasza G. ktory podczas bitwy na statywy wstrzyknal jakis jad
    - Panie Spock, prędkość hiperfokalna !
    - Nie możemy kapitanie, za dużo krążków rozproszenia !

Do galerii nie zapraszam, bo poszła była do /dev/null

Domyślnie

tomaj - ja Ci nie doradze, bo w zyciu takiego statywu "na zywo" nie widzialem ale tak mi sie wydaje, ze w takim z glowica panoramiczna musisz ustawic tylko odpowiednia dlugosc nog, a tam jeszcze trzeba glowice wyrownac...

Domyślnie

Znaczy co gryzł za noge i zachaczyl kłem jadowym?
    No narazie jak widac to jedyna mozliwosc, bo nie ma innych "chetnych" do kupna

EDIT:

Jeszcze dopytam, w moim aluminiaku nogi od srodka sa przyczepione dodatkowo takimi rozporkami do srodkowej kolumny, co sprawia ze nogi otwieraja sie proporcjonalnie(chodzi o kąt) Jak to jest w tej sherpie? Bo tam noga trzyma sie tylko na zawiasie przy glowicy. I w zwiazku z tym, kazda noge oddzielnie trzeba rozkladac? Czy jest jakis sposob zeby bez przymierzania po 10 razy odchylic nogi w takim samym stopniu?
    Ostatnio edytowane przez konradl ; 15-08-2006 o 12:26

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów