Spooro większa od kita, wagowo to samo co 70-200, poza tym 77mm i szeroka osłona, duże i ciężki szkło, acz solidne. Pancerne.
Spooro większa od kita, wagowo to samo co 70-200, poza tym 77mm i szeroka osłona, duże i ciężki szkło, acz solidne. Pancerne.
Zastanawiam się nad kupnem nowego szkła jak w temacie – szerokokątnego, po przeczytaniu testów zawężałem swój wybór do sigmy 10-20 i Tokiny 12-24 (Canon i druga sigma odpada ze względu na koszt, a tamron na jakość fotek). Testy sugerują wybór sigmy a fora Tokine i jestem w kropce bo tokine mogę kupić za mniej niż 1800zł a sigme za około 2000zł + to że (mam pecha do sprzętu więc to też biorę pod uwagę), serwis sigmy jest we wrocku (gdzie mieszkam) a tokiny najbliższy chyba w Niemczech. Także plusy i minusy dzielą się dosyć równomiernie, moje pytanie jest takie, czy bliki które występują w tokinie przy robieniu fotek pod światło można zniwelować jakimś filtrem UV- i jaki najlepiej kupić. Aktualnie używam tamrona 28-75, robi świetne fotki makro i portretowe ale do wnętrz i landscape’ów się nie nadaje (zbyt wąsko i nieostro)
Potwierdzam i także polecam Tokinę. Pancerne szkło,ostre od pełnej dziury z pewnym i dość cichym AF.
Na dzień dzisiejszy mam takowa na sprzedaż z uwagi przesiadki na pełną klatkę. Gdyby nie to została by u mnie na długie lata.
Tokina 12-24/4 na SPRZEDAŻ